השוק

רפורמה חדשה בביטוחים: האם אתם עומדים לשלם יותר?

האוצר ורשות שוק ההון מעוניינים להפחית ניגודי עניינים בתחום הביטוח ומקדמים מהלך במסגרתו עמלות הסוכנים ישולמו ישירות מהלקוחות. רשות שוק ההון תקבע סוגי עמלות אחידים ותקים מאגר השוואה שיאפשר ללקוחות לבחון עלויות
שרון בירקמן | 
רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
צוות בין משרדי של משרד האוצר, רשות שוק ההון ורשות התחרות מציע לשנות באופן מהותי את מודל התגמול של סוכני הביטוח, כך שהעמלות שישולמו לסוכנים יגיעו ישירות מהלקוחות ולא מחברות הביטוח. מטרת הרפורמה היא ליצור התאמה טובה יותר בין האינטרסים של סוכני הביטוח לצרכי המבוטחים ולחזק את השקיפות מול הלקוח, כך על פי דיווח בכלכליסט.
חברות הביטוח מעבירות לסוכני הביטוח עמלות בשני מסלולים עיקריים: תשלום שנתי של 0.3% מדמי הניהול ועמלה חד פעמית עד 8,000 שקל לכל מיליון שקל שהסוכן מגייס עבורן. על פי דוח של רשות שוק ההון, חברות הביטוח שילמו לסוכנים ב-2023 עמלות בהיקף כולל של קרוב ל-11 מיליארד שקל
עוד דיווח כלכליסט כי ענבל פולק, מנהלת מחלקת ההשקעות ברשות לניירות ערך, אמרה בפורום החשיבה בנושא קידום אסדרה בתחום ההשקעות שקיים משרד עוה"ד ארנון שגב ושות' באוניברסיטה העברית בסוף דצמבר כי "כאשר יש ליועץ זיקה, כלומר כאשר הוא לא מקבל את הכסף מהלקוח אלא מהיצרן (חברות ביטוח ובתי השקעות), הוא נמצא בניגוד עניינים. כאשר התגמול הוא מהלקוח, הסוכן לא נמצא בניגוד עניינים. החשש בישראל הוא שהישראלים לא אוהבים לשלם. היום, למשל, יש מתווכים שמציעים שני מסלולים. מעל 75% מהלקוחות בוחרים שלא לשלם. כלומר מוותרים על האובייקטיביות, מסתמכים על המוצר של היועץ ובוחרים לחיות עם ניגוד העניינים". הצוות שהוביל את המהלך, בראשות מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר, סבור שהשינוי יוביל לשיפור משמעותי באיכות השירות לצרכנים וימנע מצב שבו סוכנים ממליצים על מוצרים מתוך שיקולים שאינם בהכרח טובת הלקוח.
במסגרת הרפורמה רשות שוק ההון תקבע את סוגי העמלות שמותר לסוכנים לגבות מהלקוחות; סוגי העמלות יהיו אחידים בין כל הסוכנים. העמלות ייקבעו בשקלים ולא כאחוזים מהפרמיה, זאת, במטרה למנוע את התמרוץ למכור פוליסות יקרות. הרשות תקים מאגר מידע ייעודי שבו הלקוחות יוכלו להשוות בין תעריפי הסוכנים השונים. סוכן הביטוח יקבע את גובה העמלה באופן שווה לכל הלקוחות, ללא קשר לחברת הביטוח ממנה נרכשת הפוליסה. אם הרפורמה תאושר, היא צפויה לעורר התנגדות מצד סוכני הביטוח.
מלשכת סוכני הביטוח נמסר בתגובה: "תנאי התגמול של סוכני הביטוח הוא עניין מסחרי של הסכמים בין החברות לסוכנים עצמם. אנו מציעים וממליצים שהגורמים השונים יעסקו בהפחתת יוקר המחיה והנטל הכלכלי הכבד שיש על הציבור הישראלי כתוצאה מהיעדר התחרות בענף הביטוח. הגיע הזמן שיקדישו זמן בפיתוח התחרות, כניסת חברות בינלאומיות חדשות לישראל והוזלת פרמיות הביטוח בענפים השונים.
"הציבור הישראלי לא נפגע ולא מזיל דמעה כתוצאה מכך שגוף מוסדי משלם לסוכני הביטוח עמלה בגין השירות שהם מעניקים ללקוחות על בסיס הידע, הניסיון והמקצועיות שלהם.  בנוסף, חשוב לציין, כי על פי הנתונים, למעלה ממחצית מציבור סוכני הביטוח משתכרים פחות מהשכר הממוצע במשק.
"לא ברורה לנו 'מוטיבציית' הצוות שבחן את הקשר בין חברות הביטוח לבין סוכנויות בבעלותן ואיך זה במפתיע התגלגל למסקנה שיש לפגוע בעמלות הסוכנים ולחסוך כספים לחברות הביטוח ובתי ההשקעות. מצב אבסורדי ולא סביר שיוציא מהשוק את ציבור סוכני הביטוח העצמאיים שהינם הגורם היחיד לתחרות בשוק הריכוזי הקיים. הציבור יהפוך להיות שבוי בחסדי הגופים המוסדיים, כמות המשווקים הישירים בחברות שבחלקם הגדול עובדים ללא רישיונות ומרווחים סכומי עתק יגדל משמעותית ועשרות אלפי עובדים מובטלים יציפו את שוק העבודה.
"הנושאים שהוועדה גיבשה המלצות בעניינם,  נדונים מזו תקופה ארוכה בין הלשכה לבין הרגולטור ולמקבלי ההחלטות בממשלה ובכנסת, וחלקם אף מקודמים במספר תחומים לקראת חקיקה בכנסת בימים אלו ממש".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה