השוק

ועדת נגל ממליצה: תקציב הביטחון יגדל ב-275 מיליארד שקל בעשור

ועדת נגל, שהוקמה לבחינת תקציב הביטחון לשנים הקרובות, מציעה שינוי דרמטי במבנה הצבא: הארכת שירות החובה, גיוס חרדים, השקעה בטכנולוגיה מקומית ועוד
מערכת ice | 
הקריה בתל אביב (צילום פלאש 90/ משה שי, shutterstock)
בבשורה דרמטית למערכת הביטחון הישראלית, פרסמה היום (ראשון) ועדת נגל את מסקנותיה האחרונות בנוגע לתקציב הביטחון בעשור הקרוב. על פי המלצות הוועדה, יש להגדיל את תקציב הביטחון ב-275 מיליארד שקל בשנים הקרובות, כשהמטרה העיקרית היא לחזק את מערך הביטחון של המדינה ולספק לו את המשאבים הדרושים להתמודד עם האתגרים הצפויים בשדה הקרב ובזירה הכלכלית הגלובלית.
ועדת נגל ממליצה להוסיף כ-9 מיליארד שקל לתקציב הביטחון בשנת 2025, ולהעניק תוספת קבועה של 800 מיליון שקל בכל שנה, שתהיה מיועדת לתמריצי גיוס ושימור אנשי קבע צעירים. חיזוק קיומו של צה"ל דורש השקעות בטכנולוגיה ובמשאבים אנושיים, והמטרה היא לא להותיר אף תחום בלתי ממומן. התקציב הממוצע השנתי, לפי המלצות הוועדה, יעמוד על 96.6 מיליארד שקל בעשור הקרוב, זאת על מנת לעמוד באתגרים החדשים והמאיימים שמגיעים עם הפיתוחים הטכנולוגיים המהירים של האויבים.
בין ההמלצות המהפכניות ביותר של ועדת נגל ניתן למנות את הצעתה להאריך את שירות החובה בצה"ל ל-36 חודשים, תוספת של שנה לשירות החובה הקיים. הארכת שירות החובה תאפשר לגייס יותר כוח אדם איכותי ואימון ממושך יותר של החיילים, מה שיגביר את מוכנות הצבא ויוכל לעזור להיערך בצורה טובה יותר לקרבות אפשריים. הצעדים האלו, אם יאומצו, צפויים לשפר משמעותית את כוח ההרתעה של ישראל במזרח התיכון.
הוועדה סבורה כי שירות חובה שווה לכלל האזרחים הוא עקרון מכונן במדינה, ולכן ממליצה על גיוס חרדים באופן הדרגתי. השינוי, אם יבוצע, יתבצע בהסכמה עם הנציגים החרדים ובזמן שיתואם עם צורכי צה"ל. על פי הדוח, יש להיערך באופן הדרגתי לעוד גיוס אוכלוסיות שעד כה לא גויסו באופן מלא, ולטפל בתהליכי הגיוס לפי היכולת של צה"ל לקלוט ולהכשיר אותם ביעילות.
המלצה נוספת שמציגה הוועדה היא הגברת הייצור הביטחוני המקומי, במטרה להבטיח אספקה רציפה של תחמושת ונשק בשעת חירום. הכוונה היא להפחית את התלות במדינות זרות ולחזק את העצמאות הביטחונית של ישראל. השקעה בבסיסי ייצור מקומיים והרחבת מערכות הייצור בתחום הביטחוני תספק לצה"ל את הכלים והמשאבים הנדרשים לתפעול ארוך טווח בשדה הקרב.

אחת מההמלצות המרכזיות של הוועדה היא לחזק את המערך הטכנולוגי של צה"ל. מדובר בהשקעות בתחומים חדשניים כמו סייבר, בינה מלאכותית, רובוטיקה, טכנולוגיות של לוחמה אלקטרונית, כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים), מערכות תקשורת מתקדמות ועוד. כל אלו ישפרו את היכולת של צה"ל לפעול במהירות וביעילות בשדה הקרב המודרני, שמתחולל במציאות טכנולוגית חדשה.
תחום נוסף שזכה להמלצה הוא העצמת היכולות האוויריות של חיל האוויר, הגברת יכולת ההגנה של מערכות המודיעין, והכשרת דור חדש של קצינים מיומנים שיכולים להוביל את הצבא לעתיד הטכנולוגי. 
האם הממשלה תאמץ את כל ההמלצות? התשובות צפויות להתברר בשבועות הקרובים, אך מה שבטוח הוא שההמלצות האלו עשויות לשנות את פני מערכת הביטחון הישראלית. 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה