השוק

מזרחי טפחות: בנק ישראל ישנה גישה ללא התאוששות עד פברואר

יוני פנינג, האסטרטג הראשי בחדר העסקאות של בנק מזרחי טפחות, מתייחס בסקירה השבועית שלו לירידה בפעילות הכלכלית באוקטובר והשפעתה על התוצר ברבעון הרביעי של 2024 ועל התחזיות הכלכליות לשנה כולה
שרון בירקמן | 
יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות בבנק מזרחי טפחות (צילום עופר חגיוב, Magma Images)
יוני פנינג, האסטרטג הראשי בחדר העסקאות של בנק מזרחי טפחות, התייחס היום (ראשון) לנתוני הלמ"ס לאוקטובר ולמגמות הכלכליות הבולטות, ירידה בנתוני הזמנות מוצרים בני קיימא והתאוששות בענף הדיור לאחר ההוריקנים בארה"ב, וכלכלת יפן.
הלמ"ס מדווחת על מספר נתונים מקומיים לאוקטובר המבטאים האטה משמעותית, ובראשם מדדי פדיון מתונים יותר במשק, על רקע התעצמות הלחימה, דאז. מחד, צפויה כמובן התאוששות בחודשים הבאים, בין היתר לאור השיפור הביטחוני היחסי, ונתוני קצה נוכחיים תומכים באפשרות הזאת. עם זאת, הנתונים החלשים יותר באוקטובר משליכים על צפי הצמיחה ברבעון הרביעי, ומכאן ל-2024 כולה. בשלב הזה, בנק ישראל מעדיף לראות את ההאטה כתוצאה של התעצמות הלחימה. ועדיין, ככל והמגמה הנוכחית תימשך, במזרחי טפחות מעריכים שתהיינה לזה גם השלכות מוניטריות.
תחזית האינפלציה של מזרחי טפחות לדצמבר עומדת על 0.1%-, 0.5% בינואר, 0.2% בפברואר ו-2.9% בשנה. במזרחי טפחות מעריכים כי ריבית בנק ישראל בהחלטה הקרובה (6/1/2025) תעמוד על 4.5% ובעוד 12 חודשים תעמוד על 3.75%.
בארה"ב, נתוני המלאים הסיטונאיים מצביעים על קיטון קל, כנראה על רקע מכירות לנובמבר שעמדו בציפיות, נוכח הסנטימנט הצרכני המעודד. עוד קצת אחורה בשרשרת האספקה, נתוני הזמנת מוצרים בני קיימא של החברות מצביעים על התמתנות ניכרת יחסית, של 1.1% במהלך החודש. אבל ניכר שסעיף כלי התעופה התנודתי אחראי על זה, כרגע.
בענף הדיור, בינתיים, נרשמת התאוששות בנובמבר, לאחר ירידה כתוצאה מהשפעת ההוריקנים, בחודשים הקודמים. הרמה הנוכחית נותרת דומה לזו של תחילת השנה, כאשר ריביות המשכנתאות המשיכו להיות גבוהות מאוד. זה מביא להתמתנות במחירי הדירות, יחד עם המלאי הגבוה למכירה. אבל לא צפוי למתן את השכירויות, ומשם את האינפלציה.
ביפן, מדד המחירים של טוקיו לדצמבר ממשיך להצביע על מגמה אינפלציונית בולטת במדינה. זה נובע בעיקר מגורמים שעשויים להתברר כבני חלוף, כמו מזון או אנרגיה. ובינתיים, העלאת הריבית של ה-BoJ בסוף ינואר מוטלת עדיין בספק גדול.
ישראל
בדומה להרבה אינדיקציות לפעילות, סך הפדיון במשק רשם ירידה של 1.8% במהלך אוקטובר, על רקע ההסלמה הביטחונית. קריאת הפדיון של החודש היא הראשונה לרבעון הרביעי, ובמובן זה מהווה אינדיקטור חשוב לקראת פרסום נתוני התוצר. וגם פה, ביחס לממוצע ברבעון השלישי נרשמת ירידה של קרוב ל-2%. נתוני נובמבר כנראה יצביעו על התאוששות. ועדיין, בשורה התחתונה סביר שתירשם פה ירידה מהותית, שתיתרגם לנתוני התוצר, אשר יסגרו את השנה.
באשר לרכיבים, פדיון ענפי הבינוי נסוג קלות, ב-1.9% מנוכי עונתיות. זה מגיע אחרי חמישה חודשים רצופים של עלייה בפדיון, על רקע שיפור זמינות הפועלים בענף.  בנתונים מקוריים הייתה פה ירידה משמעותית יותר, של 13.2%, כך שיכול להיות שתחת תיקון עונתיות שונה היינו רואים ערך אחר. ובתוך כך כלכלני הבנק ממתינים לנובמבר כדי לראות אם המחסור בפועלים עדיין משפיע.
עוד ירידה ניכרת, של 6.2% נרשמה בפדיון ענפי אספקת חשמל ומים. במזרחי טפחות מעריכים שזו נובעת מתזמון החגים ונראה שם התאוששות בחודש הבא. מנגד, במקטע הקמעונאי נרשמה אמנם ירידה משמעותית של 6.6% בפדיון בענפי שירותי האירוח והאוכל, על רקע מיעוט ימי העבודה. אבל בענפי המכירה הקמעונאית הפדיון עלה ב-1.1% במהלך אוקטובר, להערכתנו, עקב השפעה חיובית של מיעוט הטיסות לחו"ל.
אל מול ההשפעה הזו, נתוני הרכישות בכרטיסי אשראי אל תוך נובמבר דווקא היו חיוביים בצורה בולטת,  עם עלייה של כ-9% בפדיון על פי נתוני ש.ב.א לעומת אוקטובר, על רקע סיום תקופה החגים, השגת ההסכם מול לבנון ומבצעי ה-Black Friday, שהיו קיימים השנה, וכמובן לא באו לידי ביטוי בשנה שעברה.
עוד קדימה, כמובן ששיגורי החות'ים מהימים האחרונים מיתנו במעט את הפעילות הכלכלית המקומית, ולו בשל הפגיעה בסנטימנט. אבל, כאמור, המגמה לפני זה הייתה חיובית באופן בולט. והיא מייצגת, להערכת כלכלני הבהנק, בסיס לפוטנציאל שיבוא פה לידי ביטוי בחודשים הקרובים.
צד ההיצע המקומי, בינתיים, ממשיך להיראות שפיר יחסית, כאשר גם פה נרשמת ירידה של כ-20% בייצור של ענפי התעשייה, בנתונים מקוריים. אבל תיקון העונתיות מביא את הסדרה לעלייה חודשית של 0.1%. הפדיון ממכירות לחו"ל, באופן דומה, איבד 20.2% במהלך החודש. כמובן שהשפעת השלכות המלחמה היא מהותית פה. ועל רקע זה, תיקון העונתיות של הסדרה לעלייה של 0.4% הוא ראוי לציון. מנגד, זה מגיע אחרי ירידות של קרוב ל-6% בביקושים לחו"ל, במהלך אוגוסט-ספטמבר.
השכר לשעת עבודה בתעשייה נותר יציב במהלך החודש. וזה מיתן את שיעור הגידול השנתי בשכר השעתי ל-4.9%. הגידול בסדרה הזו היה מהותי מאוד כבר לפני תחילת המלחמה, עם עלייה שנתית ,לדוג' של 4.7% בשנה שנסתיימה בספטמבר 2023.
על רקע ההאטה האמורה, המדד המשולב של בנק ישראל זחל ב-0.03% בלבד כלפי מעלה בנובמבר, והשלים רבעון של עמידה במקום. בינתיים, בנק ישראל מייחס את היעדר ההתאוששות האמורה למלחמה בצפון, דאז: "הקיפאון בספטמבר-נובמבר מלמד שהמשק הושפע באופן משמעותי מהמלחמה (ובפרט מההתעצמות שהייתה בצפון) ולכן לא התקרב לרמת הפעילות השגרתית." כאמור, במזרחי טפחות מצפים להתאוששות בנובמבר. והודעת הריבית הקרובה בשבוע הבא בכל מקרה תהיה לפני שיהיו נתונים 'מוצקים' על זה.  ועדיין, אם עד ההחלטה של פברואר לא נראה שיפור בפעילות המקומית, בהחלט נצפה שזה לכשעצמו יביא לשינוי ברטוריקה של בנק ישראל, גם אם הריבית עצמה נראית מקובעת בשלב הנוכחי.
ארה"ב
אל מול מגמה מעורבת בחודשים האחרונים, אשר לוותה במיתון מחירי המוצרים, ה-Census Bureau דיווחה בשבוע שעבר על ירידה של 0.2% במלאים הסיטונאיים, במהלך נובמבר. המלאים הקמעונאיים, מנגד, עלו בכ-0.3%. ולמרות זאת, הם עשו זאת אחרי חודשים מתונים יותר בעבר. להערכת כלכלני הבנק, זה משקף מבצעי סוף שנה שעברו 'בסדר', כאשר קצב המכירות הקמעונאיות למהלך החודש, היה גבוה באופן רוחבי אבל נמוך בניכוי רכבים.
הנתונים הראשוניים להזמנת מוצרים בני קיימא התמתנו ב-1.1% ניכרים מאוד בנובמבר, והביאו את הירידה השנתית באינדיקטור הזה ל-6.3%. כרגיל בחודשים האחרונים, גם כאן כלי התעופה הם קטליזטור מוביל לחולשת ההזמנות, כאשר זולתם ההזמנות התכווצו ב-0.1% מתונים הרבה יותר.
גם כאן מדובר בנתון שהיה אמור ליהנות מהשפעת הבחירות, והסנטימנט הצרכני האופטימי יותר שבא בעקבותיהן, אם כי ייתכן שהאופטימיות הצרכנית הגבוהה יותר פשוט לא חלחלה עד הסוף לחברות המשיבות על הסקר.
פירוט הרכיבים פה הציג התאוששות קלה בהזמנת מתכות (0.7%). אבל עדיין, זה רחוק מאוד ממה שהיינו מצפים שחששות ממלחמת סחר יביאו לו, בשלב הזה. כנ"ל, גם אופטימיות ה-AI נמשכת, כאשר הזמנות המחשבים והציוד הנלווה עלו ב-1.4%, ותיקנו הרבה מהירידה של 2.2% בחודש שעבר.
הזמנות ה-Capex, מנגד, איבדו 2.6% במהלך החודש, לכ-102.4 מיליארד דולר, תיקון לחודש שעבר. יחד עם זאת, מדובר  בנתון מתון באופן כללי ביחס לשנים האחרונות, ולא משהו שלהערכת כלכלני הבנק מצדיק, ולו במעט, את התשואות הארוכות כרגע.
מכירת הבתים החדשים בארה"ב הציגה התאוששות מרשימה של קרוב ל-6% בנובמבר, ל-664 א'. המהלך היה צפוי, נוכח נפילה של קרוב ל-17% באוקטובר, עקב ההוריקנים בחודש הקודם. והרמה הנוכחית היא, ברובה, אופיינית לנתונים מתחילת השנה.
ריביות המשכנתאות המשיכו לעמוד על רמות גבוהות מאד במהלך החודש, בסביבת 7.1%, מה שכמובן מיתן את מכירות הבתים, כאשר הציפייה היא שבדומה לשווקי האג"ח בעולם, רק הפוך, גם פה המשכנתאות שניתנו בתקופת הקורונה "ימצו" את עצמן במובן מסוים בתקופה הקרובה ויאלצו יותר בעלי צרכי דיור לקחת משכנתאות ולמתן את מחירי השכירות, שהם הקטליזטור העיקרי לאינפלציה.
בינתיים, במצב הזה, מחירי הבתים החציוניים המשיכו לרדת, והגיעו ל-402 אלף דולר – שפל מאז פברואר 22. עם העלייה האחרונה בעקום ובמחירי המשכנתאות, וריבוי הבתים למכירה, ניתן לצפות להתמתנות מהכיוון הזה במוקדם או במאוחר.
יפן
הלשכה לסטטיסטיקה ביפן דיווחה בשבוע שעבר על זחילה מעלה באינפלציה השנתית, מ-2.9% ל-3.0%, על רקע עלייה חודשית ניכרת יחסית, של 0.5% במדד, המשלימה לספרינט אינפלציוני של 1.6%, במהלך הרבעון האחרון.
בהרבה מובנים, העלייה בזנב האינפלציה פה, ובניגוד בולט לעולם המערבי, היא סיפור של מוצרים סחירים עם תוחלת חיים קצרה יותר. זה בא לידי ביטוי במזון הטרי, בפרט, אשר מוסיף 3.9% במהלך החודש, ומשלים עלייה של 15.6% במהלך חמשת החודשים האחרונים, בדגש על פירות וירקות, בדומה אלינו. בנוסף, כלל מחירי הקטגוריה האנרגטית הוסיפו 5.4% במהלך החודש. ואלה משלימים מעט מעל ל-10%, ברבעון האחרון של השנה. בולטים פה במיוחד מחירי החשמל, עם עלייה של קרוב ל-7% בחודש האחרון.
התופעה הזו מתרחשת על רקע זינוק במחירי הגז המונזל במזרח אסיה, לסדר גודל של 14-15$ חריגים ל-MMBtu, שבתורם נרשמים על רקע גז טבעי בארה"ב שהתקרב לרמות של 4$ חריגים גם כן, עבורו, במהלך החודש. נצפה לאיזה שהוא תיקון בחודשים הקרובים. ואם לא שם, אז בסוף החורף.
במובנים האלה, כלכלני הבנק רואים את האינפלציה ביפן כנובעת מגורמי צד היצע, במידה רבה, ולא כתוצאה מוניטרית. עם זאת, חשוב לזכור שהיא עדיין מגיעה על רקע מדיניות מוניטרית אולטרא-מרחיבה עדיין, עם ריבית של 0.25%. כפי שראינו בצורה טובה מאוד, בארה"ב בעיקר, אינפלציית גורמי היצע יכולים להיתרגם גם לאינפלציה מבנית בהמשך. ולמרות זאת, ציפיות השוק מה-BoJ להודעת הריבית בעוד מעט פחות מחודש ממשיכות לעמוד על הסתברות של כ-41% להעלאת ריבית.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה