השוק
עסקת המיליארדים של צה"ל: פרטים חדשים ומסקרנים על ההסכם
משרד הביטחון חתם היום על אחת העסקאות הגדולות כחול-לבן בשנים האחרונות עם רכישת 5 ספינות מתקדמות לחיל הים ממספנות ישראל, והמניה מזנקת בכ-13%. מתי תסופק הספינה הראשונה? מה יקרה אם החברה תמכור ספינות כאלה למדינות זרות ומדוע שיעור הרווחיות עשוי להיות דווקא נמוך מהממוצע? | פרטים חדשים
לאחר למעלה מ-20 שנה, משרד הביטחון וצה"ל חוזרים לייצר ספינות לחימה בישראל, ומי שגרפה את הקופה היום (חמישי) היא ענקית הספנות הישראלית, מספנות ישראל בניהולו של צבי שכטרמן - מנכ"ל חברת האם תעשיות מספנות ישראל ומנכ"ל החברה איתן צוקר, ותחת השליטה של סמי קצב, שלומי פוגל ומשפחת שמלצר. המשקיעים הגיבו בהתלהבות לאחת העסקאות הגדולות בענף בישראל, והמניה מזנקת ב-12.93%.
הסיבה המרכזית לעליית המניה היא האפשרות שעסקת הענק עם חיל הים, תגביר את הסיכויים של מספנות ישראל לזכות בפרויקטים נוספים לאספקת ספינות, וזאת כפי שהם מצפים, "בהיקפים כספיים משמעותיים".
במה מדובר? משרד הביטחון רכש למעשה עבור חיל הים, ספינות קרב חדישות בדגם הנקרא "רשף", ומדובר בפיתוח וייצור ייחודי של מספנות ישראל. העסקה יצאה לדרך לאחר אישור ועדת השקים להצטיידות והוועדה המשותפת לתקציב הביטחון בכנסת. נתון חשוב שיש לציין לגבי העסקה עם חברה ישראלית, היא הבטחת מאות מקומות עבודה בצפון הארץ, כלשונו שח מנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר.
הדמיית ספינת רשף. צילום: מספנות ישראל
על פי הודעת משרד הביטחון, יירכשו בעסקה 5 ספינות סער מתקדמות מדגם "רשף" מחברת "מספנות ישראל" בהיקף של 2.8 מיליארד שקל. בנוסף: במסגרת ההסכם עם משרד הביטחון, מספנות ישראל תייצר ותספק לזרוע הים 5 ספינות רשף לאורך תקופה של כ-6 שנים, עם אופציה לייצור ספינות נוספות בעתיד.
על פי הדיווח של מספנות ישראל, העסקה עצמה בהיקף של 2.4 מיליארד שקל בתוספת מע"מ, אשר מתוכה סך של 162 מיליון שקל בתוספת מע"מ, ישולם כמקדמה אשר תגובה בערבויות בהתאם להוראות ההסכם. בגלל התנאים הנוקשים שהציב משרד הביטחון והשינויים הנדרשים לשם כך שיובילו להוצאות גדולות מהממוצע, במספנות ישראל מדווחים מראש כי שיעור הרווחיות הצפוי מההתקשרות עם משרד הביטחון עשוי להיות נמוך משיעור הרווחיות הממוצע בתחום הפעילות במגזר המספנה.
פירוט ביצוע העסקה כך: הספינות יסופקו באבני דרך במהלך ה-6 שנים, כאשר הספינה הראשונה עתידה להימסר לחיל הים בתוך 42 חודשים ממועד תחילת ההתקשרות. במשרד הביטחון לא פירטו את חלק האופציה לייצור ספינות נוספות בעתיד, ובמספנות ישראל זה פורט: עד חמש ספינות זהות נוספות. היינו ייתכן ומדובר בעסקה כללית שתסוכם ב-10 ספינות וסביב ה-5 מיליארד שקל.
איתן צוקר, מנכ"ל מספנות ישראל. צילם: יוסי לזרוב
על פי פרטי ההסכם המפורט, עולה כי משרד הביטחון הציב תנאי ברור לאפשרות של מכירות עתידיות למדינות זרות של "ספינות המבוססות על ידע שפותח עבור משרד הביטחון, לרבות תכן הספינות הבסיסי והפרטני". באם מספנות ישראל יהיו בקשר עם לקוחות זרים שאינם חיל הים הישראלי, הם ייאלצו לשלם תמלוגים למשרד הביטחון. כמה בדיוק ישלמו, והחל ממתי יוכלו למכור כאלה ספינות - הפרטים האלה טרם סוכמו. נתון נוסף משמעותי: גם בטרם מסירת הספינות לחיל הים - נכסי הפרויקט משועבדים למשרד הביטחון.
עוד ב-
מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אייל זמיר, התייחס במפורש לאחר חתימת העסקה, בטקס מצומצם בה נכח יו״ר מספנות ישראל, סמי קצב, על האפשרות למכירת ספינות לחימה גם עבור צבאות זרים: "אין לי ספק שמדינות נוספות יילכו בעקבות זרוע הים ויבקשו להצטייד בספינות לחימה ישראליות. כך נעצים גם את היצוא הביטחוני הישראלי".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה