השוק

עסקאות בשווי 10.5 מיליארד דולר: שוק המיזוגים והרכישות בהישג ענק

מאות בכירים השתתפו בכנס הטרנדים והתחזיות על תעשיית ההייטק הישראלית והביעו את דאגתם מעתיד המדינה: "לא בטוח שנישאר סטארט-אפ ניישן". בנוסף,  דו"ח חדש חושף: שוק המיזוגים והרכישות רשם את השנה הטובה בתולדותיו עם  עסקאות בשווי מצרפי של 10.5 מיליארד דולר ב-12 החודשים האחרונים

מערכת ice | 
הייטק-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
יותר מ-400 שותפים בקרנות הון-סיכון, אנג'לים, יזמים סדרתיים ומנהלי חדשנות, התכנסו למפגש השנתי במסגרת של כנס הטרנדים והתחזיות על תעשיית ההיי-טק הישראלית, אשר הסתיים בתחושות מעורבות.
כנס הטרנדים והתחזיות נערך זו השנה השביעית ברציפות ביוזמת גיא קצוביץ', מייסד ושותף בקרן ותוכנית ההאצה Fusion, ומשרד עורכי הדין פרל כהן. במטרה להפגיש אחת לשנה את כל מובילי סצנת הסטארט-אפים בישראל, לשיח על המגמות ביזמות הישראלית.
במסגרת הכנס הציג אסף חורש, שותף מנהל בקרן וינטג', דו"ח המסכם את ביצועי הקרנות והסטארט-אפים לאורך שנה רצופה באתגרים, הכוללת את התרחבות המלחמה וחוסר היציבות בשווקים. 
חרף כך, הדו"ח מצביע על כך ששוק המיזוגים ורכישות (M&A) בישראל רשם את השנה הטובה ביותר בתולדותיו עם עסקאות בשווי מצרפי של 10.5 מיליארד דולר ב-12 החודשים האחרונים. נתון זה עוקף את נתון השיא של 2021, שבה סך הרכישות המצרפי הסתכם ב-8.6 מיליארד דולר. לטענת וינטג', השיא בעסקאות רכישה בישראל אינו מובן מאליו בתקופה בה השווקים בארה"ב ואירופה עדיין לא התאוששו.
בנוסף, צוין שגיוסי הון של סטארט-אפים מקרנות הון סיכון במגמת יציבות, על אף ירידה במספר העסקאות הכולל של 434 עסקאות (נכון לרבעון השלישי), לעומת 682 אשתקד. היקף גיוסי ההון בשלושת החודשים הראשונים השנה מסתכם ב-8.1 מיליארד דולר, לעומת 7.3 מיליארד דולר בתקופה המקבילה בשנה שעברה, וסך הכל 9.2 מיליארד דולר לכל שנת 2023. 
לטענת חורש, "נתונים אלו מחזקים את ההערכה ששנת 2023 סימנה את תחתית השוק ומראים התאוששות הדרגתית, שמגמת גיוס הכספים בשוק הישראלי תואמת באופן הדוק לדפוס האמריקאי. מאחר וההון שגויס במהלך השנה דומה בהיקפו לשנה הקודמת, אך בפחות עסקאות. אנו רואים שרק החברות הטובות ביותר מגייסות, והן מגייסות סכומים גדולים יותר בממוצע".
הכנס נפתח בהצעת נתונים בלעדיים במסגרת סקר שערכה קרן ותוכנית Fusion בקרב משתתפי הכנס, בו לקחו חלק מעל ל-200 משתתפים. מעל ל-42% מבכירי תעשיית ההון-סיכון בישראל הביעו דאגה מעתידה של מדינת ישראל, ויותר ממחציתם השיבו כי אינם בטוחים כי מדינת ישראל תשמור על מעמדה כ"סטארט-אפ ניישן" בעתיד.
בין הפרמטרים השליליים שהובילו את המשיבים, היו הדאגה מהמצב הביטחוני והפוליטי (43%) והאתגר בגיוס כסף זר לאור המצב בישראל (38%). משקיעים הוסיפו כי יש לדון  בדרכים לעידוד השקעות זרות, למרות המצב בישראל. הקושי לגייס הון ממשקיעים זרים שספקניים לגבי עתיד המדינה, הרואים שמוסדיים מקומיים לא עושים השקעות המשך בהייטק ומתרגמים זאת כפחד.
עו"ד גיא לכמן, שותף בקבוצת ההייטק במשרד פרל כהן אמר: "אנחנו מתקרבים לסיומה של שנה מאתגרת בתעשיית ההון סיכון הישראלית. מצד אחד, אנחנו עדים לצמצום משמעותי במעורבות תאגידים ומשקיעים זרים שאינם אמריקאיים בתעשייה, לצד מגמה מתמשכת לפיה למעלה מ- 70% מהמיזמים החדשים נרשמים כחברות בדלאוור ולא בישראל.
החברות עושות הכל כדי להציג המשכיות והעדר תלות בנעשה בשטח בישראל. מצד שני, איכות הטכנולוגיה הישראלית ממשיכה להוביל וקיימות הזדמנויות השקעה יוצאות דופן בתחומים אחרים מלבד סייבר.
לטענתו: "מרבית החברות הישראליות מתומחרות בצורה סבירה ואף בחסר, אולם אצל משקיעים אירופאים ואסיאתיים רבים השקעה בישראל בעת הזאת נחזית כמורכבת ומאתגרת מדי ולצערי מרביתם איבדו עניין בנו. עסקאות השקעה נמשכות וחדשות מתחילות, מרביתן בשוויים צנועים יחסית, ותוך התנהלות זהירה מאוד ושקולה של משקיעים".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה