השוק

משרד האוצר הופתע: זה המהלך החריג של סוכנות הדירוג S&P

בניגוד לציפיות בישראל סוכנות דירוג האשראי S&P, שהייתה אמורה לפרסם את סקירתה על מצבה הכלכלית של ישראל ואת החלטה על דירוג האשראי לא עשתה זאת מסיבה לא ברורה. מה זה אומר על דירוג האשראי של ישראל? | כל הפרטים
מערכת ice | 
דירוג אשראי-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
ביום שישי האחרון, סוכנות דירוג האשראי S&P צפויה הייתה לפרסם את סקירתה השוטפת על מצבה הכלכלי של מדינת ישראל ולבחון האם יש לבצע שינויים בדירוג האשראי של המדינה. אולם, בניגוד לציפיות, החברה החליטה לדחות את פרסום הדוחות, מבלי להכריז על החלטה כלשהי בנוגע לדירוג האשראי הנוכחי של ישראל. 
ההחלטה לדחות את פרסום הדוחות לא בהכרח מעידה על שמירה על הדירוג הקיים, שכן במידה ו-S&P הייתה בוחרת לשמור על דירוג האשראי הנוכחי, היא הייתה צפויה להודיע על כך במסגרת הסקירה.
כזכור, בחודש שעבר, הורידה S&P את דירוג האשראי של ישראל בפעם השנייה השנה, והורידה אותו מרמה +A לרמה A. במקביל, החברה הצמידה לישראל תחזית שלילית, מה שמעיד על סיכון להורדה נוספת של הדירוג בטווח הזמן הקצר, כלומר בשנה-שנה וחצי הקרובות.
ההורדה הקודמת של הדירוג התבצעה באפריל, לאחר מתקפת הכטב"מים האיראנית. אז ציינה S&P כי הסיכון הביטחוני הגובר משפיע באופן ישיר על מצבה הכלכלי של המדינה. במסגרת הסקירה האחרונה, הצהירה החברה כי פרסום ההודעה מוקדם מהצפוי נובע מהגידול המשמעותי בסיכונים הביטחוניים והגיאופוליטיים בישראל. 
הסיכונים הגיאופוליטיים שנשקלים במסגרת הדירוג כוללים את האפשרות שהסכסוך הצבאי הנוכחי יפגע בצורה משמעותית יותר מהצפוי בצמיחה הכלכלית, במצב הפיסקלי ובמאזן התשלומים של ישראל. סיבה נוספת להורדת הדירוג היא החשש מהתפשטות הסכסוך, שיכול להוביל להעלאת הסיכונים להתקפות תגמול נגד ישראל או להחמרה במצב הביטחוני אם ייווצר עימות אזורי רחב יותר, במיוחד מול איראן.
בנוגע לצמיחה הכלכלית, S&P ציפתה לצמיחה אפסית בישראל בשנת 2024, בעוד שב-2025 תחול צמיחה מתונה של 2.2%. גם בישראל, המוסדות הפיננסיים מתאימים את תחזיותיהם לצמיחה. בנק ישראל ציפתה לצמיחה של 0.5% השנה, בהשוואה ל-3.1% בתחזית הקודמת, ושמר על תחזית צמיחה של 3.8% ב-2025. משרד האוצר גם עדכן את תחזית הצמיחה ל-0.4% ב-2024, לעומת 1.1% בתחזית הקודמת, ושמר על תחזית צמיחה של 4.3% ל-2025.
לסיכום, הדחייה בפרסום הדירוג והתחזיות הכלכליות הקודרות מעידות על חוסר יציבות כלכלית לאור האיומים הביטחוניים והגיאופוליטיים, כאשר לא ניתן לשלול הורדות נוספות בדירוג האשראי אם המצב הביטחוני יתדרדר.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה