השוק

לאחר השארת הריבית ברמה של 4.5%: השוק מגיב להחלטה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, יחל בעוד מספר דקות את מסיבת העיתונאים לה רבים חיכו, בה יעדכן על החלטת הריבית של הוועדה המוניטרית בבנק ישראל
מערכת ice |  2
אמיר ירון נגיד בנק ישראל (צילום פלאש 90/ הדס פרוש, יונתן זינדל, shutterstock)
ברקע ההסלמה הביטחונית בגבול הצפון והדיווחים על יציאת כוחות צה"ל רבים מרצועת עזה, פרופ' אמיר ירון עדכן היום (שני) על החלטת הוועדה המוניטרית בבנק ישראל, בנוגע לריבית.
 
נגיד בנק ישראל קיבל את ההחלטה המתבקשת והיא להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. על פי גורמים רבים בשוק, מדובר בהחלטה שתואמת למצב המשק ברקע מלחמת חרבות ברזל וההסלמה בגבול הצפוני.
יוני פנינג, אסטרטג ראשי במזרחי טפחות הגיב להחלטה: "בסופו של דבר, נראה כי היעדר היציבות העולמית של הימים האחרונים הכריעה את הכף. וגרמה לבנק ישראל להותיר את הריבית, שוב, על רמת 4.50%. ההחלטה היום צפויה לסכם קרוב לחמישה חודשים על הריבית הנוכחית, לפחות – ינואר עד מאי. לרוב, בנקים מרכזיים אוהבים להתחיל להוריד ריבית כשכבר דיי ברור שהגיע הזמן לעשות את זה. ובראייה היסטורית מדיניות כזו, של הורדה בהחלטה כלשהיא, ואז הותרת הריבית ללא שינוי משך תקופה, היא דיי נדירה".
 
עדי ניניו, מנכ"ל אלדר משכנתאות הגיב להכרזת ריבית בנק ישראל: "הכרזת הריבית השנייה בשנת 2024 אינה משנה בצורה דרמטית את שוק הנדל"ן והמשכנתאות. ההצהרות השונות על הצפי לירידת ריבית השנה, צפויות להתממש בהמשך השנה. עקב המצב הנוכחי שמירה על הקיים מהווה כרגע את הפתרון הטוב ביותר לכל הצדדים. החלטה זו גם נובעת ככל הנראה מעליית שער הדולר וקצב אינפלציה סביר של 2.5% בחודש פברואר, הנמצא בטווח היעד של בנק ישראל. בהמשך השנה אנו צפויים להורדות ריבית נוספות, אשר ישפיעו על שוק המשכנתאות בעיקר מבחינה תפיסתית".
עוד הוסיף ניניו ואמר: "דבר זה יעניק לציבור רוכשי הדירות אורך רוח וכך גם למנהלי המכירות בשטח. במציאות, בעלי משכנתה של מיליון שקל, שליש ברכיב פריים, ירוויחו מכל הורדת 1/4 אחוז כ-100 ₪ בחודש. שמירה על רמת הריבית נותנת לשוק הדיור חמצן למרות החשש מהמצב הפוליטי והביטחוני ומתווה דרך להתאוששות השוק בהמשך השנה. בתקופה האחרונה, אנו חווים עליה במכירות הנדל"ן והתעצמות בבקשות משכנתה חדשות. נתוני העלייה בהלוואות קבלן שהוצגו לאחרונה על ידי הבנקים, מצביעה על אטרקטיביות מבצעי המכירה בשוק. המשך ההתאוששות צפוי להתממש בשנה הקרובה, כאשר פרויקטים שנמכרו לפני שנה בתנאי מימון של 20/80 יגיעו למימוש. אז ייבחן השוק לצד המשך הורדת הריבית, כאשר משפרי דיור יממשו נכסים קיימים ויתחילו לשלם עבור משכנתה חדשה. היערכות מתאימה של משקי הבית, בעיקר עם יועצי משכנתאות, תאפשר מעבר חלק של האירוע ללא כשלים במימון עסקאות".
יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה אמר: "במציאות בה 4,275 עסקים קטנים נסגרים בחודש והיקפי התעסוקה והמכירות בהם רחוקים מהממוצע, בנק ישראל היה חייב להמשיך בתהליך הפחתת הריבית, בו כבר החל לפני כחודשיים. אנו נמצאים במגמה ברורה ומתמשכת של ירידה בסביבת האינפלציה - ובנק ישראל חייב להמשיך ולתרום את חלקו בהמשך תהליך הפחתת הריבית, החיוני להמרצת פעילות המגזר העסקי והרחבת התוצר במשק. העלייה במרכיב הסיכון הביטחוני והעיכוב בהפחתת הריבית במשק מחמירה את מצבם הפיננסי הרעוע של עסקים קטנים רבים במשק וכתוצאה מכך תקרב אותם לכדי סגירה".
מאור אוחנה, כלכלן, מנכ"ל דרכנו רשת ייעוץ משכנתאות ציין כי "ההחלטה לא תעצור את הזינוק בביקושים לדירות חדשות.  לדבריו, בשוק הדירות החדשות נרשמה התאוששות דרמטית בחודשים האחרונים, בעיקר בפרויקטים שמציעים למכירה דירות על  הנייר. הסיבה לכך היא שלריבית הגבוהה יש פחות השפעה על הרוכשים בגלל מבצעי המימון שמציעים היזמים שמשמעותם במרבית המקרים שהרוכשים משתמשים בהון העצמי ולא נדרשים לנטילת משכנתא בעת הרכישה. זאת גם הסיבה שאנחנו עדים לתופעה שלמרות העלייה המשמעותית בביצוע עסקאות לרכישת דירות חדשות, היקפי המשכנתא שניטלו בחודשים האחרונים לא עלו בהתאמה".
לדבריו, "בגלל מבצעי המימון יש כיום בשוק העדפה לרכישת דירות חדשות ובעיקר לדירות על הנייר שמועד המסירה שלהם בעוד מספר שנים. עם זאת בשוק דירות יד שנייה עדיין יש השפעה לריבית הגבוהה וזה בא לידי ביטוי בירידה בעסקאות יד שנייה ביחס לעסקאות לדירות חדשות. על פי נתוני הלמ"ס בחודש פברואר כמעט מחצית מהעסקאות בשוק היו עסקאות לרכישת דירות חדשות (48% ), בעוד בשנת 2023 השיעור הממוצע של עסקאות חדשות היווה 42% מסך העסקאות ובשנת 2022 הוא עמד על 39%.הותרת הריבית על כנה ייתכן ותאיץ את המגמה של העדפת רכישת דירות חדשות המאפשרת גם למשפרי דיור לדחות את מכירת הדירות שברשותם בסמוך למועדי האכלוס".
עילית פלג, סמנכ"לית קלי פרימיום מקבוצת קלי, מוסרת בתגובה להחלטת הריבית: "לאור חוסר הוודאות והסיכונים הגיאופוליטיים בישראל, דעות הכלכלנים היו חלוקות באשר להחלטת הריבית של בנק ישראל היום. בעקבות ההחלטה להותיר כעת את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%, עשוי בנק ישראל להוריד את הריבית בהחלטתו הבאה, שתתקבל בסוף מאי. מבט על ארה"ב ועל כלכלות גדולות נוספות בעולם, מראה כי הבנקים המרכזיים אינם ממהרים להוריד ריבית, ונראה כי מספר הורדות הריבית הצפוי השנה הולך וקטן. במבט לטווח הקרוב, נראה כי שוקי ההון יושפעו בימים הקרובים בעיקר מהמצב הביטחוני במדינה, אפשרות של הסלמה ביטחונית, אפשרות לתגובה איראנית נגד ישראל או התקדמות בעסקת חטופים - ופחות מהחלטת הריבית. על רקע המצב הביטחוני נרשם בתקופה האחרונה פיחות בשער השקל, בעוד מחירי הנפט עולים. התחזקות הדולר והתייקרות הנפט מעלות את ציפיות האינפלציה בישראל. נוסף על כל אלה, בשוק מצפים להחלטת דירוג האשראי של ישראל שתקבל סוכנות הדירוג S&P בחודש הבא, לאחר שבתחילת המלחמה הורידה הסוכנות את תחזית הדירוג של ישראל לרמה שלילית".
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    בנק ישראל
    תמהבס 04/2024/10
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הוא סוחט זוגות צעירים משכנתא בזמן שיש בבנק מעל 70 מיליארד כסף לא פלא שיש אנטישמיות גם בארץ לא פלא מה שאומרים עלינו במקום לעזור לזוגות שיגורו בארץ מבריחים אותם לכן יש שינאה חזקה לא רק גונבים גם משקרים וסוחטים אותנו כול העולם יודע את האמת מה קורה
    סגור
  • דריבית
    גנבי 04/2024/10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ומצד שני הוא מונע מזוגות צעירים לקחת משכנתא שתהרוס להם את החיים
    סגור