השוק

בהראל ביטוח מזהירים: הגירעון עלול להעמיק ב-3 החודשים הקרובים

עפר קליין ראש אגף כלכלה ומחקר מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: "הגירעון כאחוז מהתוצר ב-12 החודשים האחרונים הגיע ל-5.6 אחוזים. להערכתנו, ללא האטה משמעותית בהוצאה בעוד כ-3 חודשים הגירעון יתקרב ל-7 אחוזים"

מערכת ice | 
עפר קליין (צילום יונתן בלום, shutterstock, Magma Images)
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, פרסם את הסקירה השבועית שלו לשוק הישראלי, האמריקאי ולגוש האירו.
בארץ
"הגירעון כאחוז מהתוצר ב-12 החודשים האחרונים הגיע ל-5.6 אחוזים. להערכתנו, ללא האטה משמעותית בהוצאה בעוד כ-3 חודשים הגירעון יתקרב ל-7 אחוזים. הכנסות המדינה ממסים בפברואר היו גבוהות יחסית ועמדו על כ-34.5 מיליארד שקל, ירידה ריאלית של כ-1 אחוז בלבד בהשוואה לפברואר בשנה שעברה. בלטו במיוחד הכנסות ממסים עקיפים בחלקן כתוצאה מהשיפור בצריכה המקומית שראינו בחודשיים הראשונים של השנה כפיצוי על הצריכה הנמוכה בשיא המלחמה ברבעון האחרון של 2023.
בעוד צד ההכנסות מראה על יציבות יחסית, ההוצאה הממשלתית ממשיכה לצמוח במהירות ועמדה על כ-46 מיליארד שקל בפברואר, כ-50 אחוזים יותר בהשוואה לפברואר בשנה שעברה. גם ללא הוצאות מערכת הביטחון יש גידול של כמעט 20 אחוזים בהוצאות המשרדים. לאור זאת הגירעון כאחוז מהתוצר המשיך לעלות ל-5.6 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים, וללא האטה משמעותית בהוצאה בעוד כ-3 חודשים הגירעון יתקרב להערכתנו ל-7 אחוזים.
בהקשר זה ניתן לציין את הנפקת החוב שעשתה אמש ממשלת פולין המדורגת בדומה לישראל (על ידי Moody's) אך במרווח נמוך משמעותית מהאג"ח האמריקאי המקביל ביחס להנפקה של ממשלת ישראל בשבוע שעבר.
סנטימנט החברות בישראל המשיך להשתפר. ביום שישי הקרוב יתפרסמו מדדי המחירים לחודש פברואר ואנו צופים עלייה של 0.4-0.3 אחוז סקר המגמות בעסקים של הלמ"ס לחודש פברואר הראה סנטימנט חיובי ברוב הענפים זה החודש השני ברציפות, עם שיפור בפעילות ואף נכונות להגדיל את מצבת העובדים, במיוחד בענפי המסחר והקמעונאי. בענף הבינוי נרשם שיפור בביקושים, אך המחסור בעובדים עדיין גדול ומהווה מגבלה חמורה על פעילות החברות.
בלט לשלילה ענף המלונאות שמראה מצד אחד שיפור בלינות ישראלים מול קיפאון בתיירות הנכנסת. התיירות הנכנסת נותרה בפברואר קרובה לרמות השפל, מגמה שלא תשתנה להערכתנו כל עוד המלחמה נמשכת.
מהצד השני התיירות היוצאת מתאוששת, אם כי השיפור בפברואר היה איטי (עלייה של 4% על פי נתונים מנוכים עונתיות). הירידה בהיצע הטיסות כתוצאה מהמלחמה והחששות מיציאה לחו"ל מסבירים חלק מהשיפור האיטי, והרמה הנוכחית עדיין נמוכה בכ-40 אחוזים בהשוואה לפברואר בשנה שעברה.
בשישי הקרוב יתפרסמו מדדי המחירים לחודש פברואר ואנו צופים עלייה של 0.4-0.3 אחוז בהובלת מחירי המזון, החשמל, הדלק והפירות הטריים".
בעולם
"ההאטה (מסוימת) בשוק העבודה והירידה באינפלציה תוביל להורדת ריבית בארה"ב אבל להערכתנו לא בשבוע הבא וגם לא בחודש הבא. בשבוע האחרון התפרסם בארה"ב מקבץ נתוני שוק העבודה: הנתונים עדיין מצביעים על שוק עבודה הדוק, אך על מגמה ברורה של האטה.
בפברואר נוספו כ-223 אלף משרות חדשות בסקטור הפרטי (על פי האומדנים הראשוניים) קצב גידול מהיר מהצפי. אך נתוני החודשיים הקודמים עודכנו משמעותית כלפי מטה בכמעט 200 אלף. מנגד, שיעור האבטלה עלה במפתיע ל-3.9 אחוזים, הרמה הגבוהה ביותר מזה כשנתיים. מספר המשרות הפנויות בינואר נותר גבוה על כ-8.9 מיליון (לעומת 6.5 מיליון מובטלים), אך שיעור המתפטרים מרצון ירד ל-2.1 אחוזים, קרוב לרמה הממוצעת עוד לפני הקורונה.
בעדותו החצי-שנתית לקונגרס האמריקאי נגיד הבנק המרכזי ציין שסביר שהריבית תרד השנה, אך זה יקרה כאשר הבנק יהיה בטוח שהאינפלציה חוזרת ליעדה ולהערכתנו על רקע נתוני שוק העבודה הדבר לא יקרה בקרוב. היום (שלישי) יתפרסמו נתוני מדדי המחירים לפברואר. אנו צופים יציבות באינפלציה הכללית (3.1% בינואר) לצד המשך ירידה הדרגתית באינפלציית הליבה (3.9% בינואר). לגבי הריבית, להערכתנו היא תישאר ללא שינוי ברביעי הבא (20 במרץ) וגם בהחלטה העוקבת באפריל".
באירופה מתקרבים להורדת ריבית בגוש האירו.
"הבנק המרכזי בגוש האירו הותיר כצפוי את הריבית ללא שינוי על 4.5 אחוזים (4% ריבית הפיקדונות) בפעם הרביעית ברציפות. במקביל, הבנק עדכן כלפי מטה את תחזית הצמיחה השנה ל-0.6 אחוז השנה (0.8% בתחזית הקודמת) ואת תחזית האינפלציה ל-2.3 אחוזים (2.7% בתחזית הקודמת), בעיקר בשל הירידה במחירי מוצרי האנרגיה. נגידת הבנק ציינה שעוד מוקדם לדון בהורדת ריבית, אך במידה שהאינפלציה תתקדם בהתאם לתחזיות האחרונות, סביר שיחלו דיונים בנושא סביב אמצע השנה.
בשורה התחתונה אנחנו והשווקים לא מופתעים שהריבית נותרה ללא שינוי ולהערכתנו כך יהיה גם בהחלטה הבאה באפריל. אך בדומה לארה"ב, במידה שלא נראה שינוי משמעותי במחירי הסחורות, אנו לא פוסלים הורדה ראשונה ביוני  כאשר האינפלציה תתקרב יותר לכיוון יעד ה-2 אחוזים".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה