דיגיטל וטק
המעבדה שמציעה זיהוי מוקדם של מחלות - בלי לצאת מהבית
מעבדת Living Lab ב-HIT חולון מציעה גישה חדשנית לרפואה דיגיטלית עם טכנולוגיות מתקדמות לניטור תפקודים פיזיים, קוגניטיביים והתנהגותיים – הכל בסביבה הביתית, מבלי לצאת מהבית. כך המעבדה מאפשרת זיהוי מוקדם של מחלות ושיפור איכות החיים
כשחושבים על מעבדה, מדמיינים ברגע הראשון מקום סטרילי, קריר, וחד-גוני. לא כך היא מעבדת Living Lab של HIT מכון טכנולוגי חולון, המהווה פריצת דרך ברפואה הדיגיטלית והטיפול הביתי, כמעבדה ייחודית מסוגה בארץ ובעולם המתמקדת באיסוף וניתוח נתונים רפואיים בסביבה ביתית טבעית. המעבדה, ששטחה 67 מ"ר, מעוצבת כבית מגורים רגיל הכולל סלון, מטבח, חדר שינה וחדר רחצה, אך מצוידת בטכנולוגיות מתקדמות לניטור תפקודים פיזיים, קוגניטיביים והתנהגותיים. בין הפיתוחים הבולטים ניתן למצוא רצפות ומצלמות לניטור דפוסי הליכה ותנוחות, סכו"ם חכם לזיהוי תפקוד מוטורי ורעידות, וכן אסלה חכמה המבצעת ניטור מתקדם של מדדים בריאותיים לזיהוי מוקדם של מחלות ושיפור איכות הטיפול.
לדברי ד"ר רפאל ברכאן, סגן נשיא HIT לחדשנות, יזמות ובינלאומיות, "הייחוד של המעבדה הוא ביכולת שלה לשלב טכנולוגיות מתקדמות עם החיים היומיומיים של המטופל, תוך יצירת סביבת ניטור שאינה פולשנית מחד ומדויקת מאוד מאידך. אנו מנטרים מגוון רחב של תפקודים – פיזיים, מוטוריים וקוגניטיביים בשיתוף מרכזים רפואיים על פי פרוטוקול טיפולי מוגדר. כל המידע הרפואי שנאסף מעובד במעבדת האנליטיקה הרפואית ב- HIT ומופקים ממנו תובנות והמלצות מבוססות מדדים אובייקטיביים-דיגיטליים עבור הרופאים המטפלים."
המעבדה משלבת חוקרים מתחומי הנדסת חשמל, מדעי המחשב, בינה מלאכותית, עיצוב, מדעי הרפואה ואף מדעי החברה והרוח, בשיתוף מוסדות מחקר נוספים. "המחקר במעבדה מתמקד בזיהוי בעיות קליניות יומיומיות ומתן פתרונות מותאמים אישית," מסבירה ד"ר הדס לוי, ראש המעבדה. "הייחוד שלנו הוא בשימוש במודלים של מחקר, המבוססים על חיים אמיתיים, תוך שמירה על פרטיות המטופלים ועמידה בדרישות הבטיחות המחמירות ביותר". אחד הפרויקטים המרכזיים של המעבדה הוא פיתוח מערכת להערכת תפקודים יומיומיים (ADL), המנטרת פעולות כמו אכילה, רחצה ומעברים (בין מצבי עמידה-ישיבה-שכיבה). בנוסף, פותחה סוללה ייחודית להערכת ירידה קוגניטיבית, המבוססת על תצפיות ומדידות בסביבה הביתית, דבר המאפשר זיהוי מוקדם של בעיות קוגניטיביות וטיפול מונע.
המעבדה פועלת בשיתוף פעולה עם מרכזים רפואיים מובילים, בהם המרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), בית רבקה והמרכז הרפואי הרצפלד, ומאפשרת ביצוע מחקר קליני בתנאים ביתיים המותאמים לצרכים אמיתיים מהשטח. בנוסף, היא משתפת פעולה עם חברות MedTech לפיתוח טכנולוגיות חדשניות המעניקות מענה לבעיות רפואיות מגוונות. לדברי ד"ר רפאל ברכאן, המעבדה אינה רק פלטפורמת מחקר אלא גם מרחב חדשנות פתוח (open innovation space), שבו נפגשים תעשייה, רפואה ובעלי עניין נוספים לפיתוח כלים שישנו את אופן מתן השירות הרפואי, במיוחד בעידן מהפכת הבינה המלאכותית.
לאחרונה התקבלה המעבדה לרשת ENOLL (European Network of Living Labs), הכוללת למעלה מ-340 מעבדות ברחבי העולם, מה שמאפשר לה להשתתף בפרויקטים בינלאומיים, לחלוק ידע ולתמוך במדיניות חדשנות באיחוד האירופי. "מדובר בהכרה בינלאומית ברמת המחקר וביכולות שלנו," מציין ד"ר ברכאן. "החברות ברשת מאפשרת לנו לשתף פעולה עם מעבדות מובילות בעולם, ללמוד מניסיונן ולשלב את הידע שלנו בפרויקטים בינלאומיים בתחום הרפואה הדיגיטלית."
מעבדת ה-Living Lab מהווה חלק אינטגרלי מהמחלקה לטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה ב-HIT, שמכשירה מומחים לעידן הבינה המלאכותית ברפואה. לדברי ד"ר הדס לוי, המעבדה אינה עוסקת רק בפיתוח טכנולוגיות חכמות, אלא גם בנגישות ובידידותיות שלהן למשתמשים. "החיבור בין טכנולוגיה, עיצוב ושיתוף פעולה עם כל בעלי העניין מבטיח את יישומיות הפתרונות שאנו מפתחים," היא מדגישה.
עוד ב-
המעבדה מציגה חזון עתידי שבו טכנולוגיה מתקדמת משולבת בחיי היומיום ומשפרת את איכות החיים של מטופלים, תוך יצירת מודלים חדשניים לטיפול רפואי. מעבר לתרומתה לרפואה, היא מהווה מקור השראה לתחומים כמו קיימות, תחבורה חכמה ואנרגיה ירוקה. המעבדה אינה רק כלי מחקר, אלא גם סמל לעתיד שבו רפואה מותאמת אישית וניטור מרחוק יאפשרו טיפול מדויק ואיכותי בבית המטופל. HIT, באמצעות המעבדה, ממשיך להוביל את חזית החדשנות בזירה הבינלאומית ומשמש דוגמה למצוינות בתחום הבריאות הדיגיטלית.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה