קריפטו
טראמפ והעולם מחבקים את הביטקוין: האם זה הזמן להשקיע?
בעשור האחרון הפך הביטקוין לאחד המטבעות הדיגיטליים החזקים בשוק הקריפטו. לאחר שהביטקוין הגיע לכמעט 110,000 דולר, טראמפ סימן אותו כמטבע אסטרטגי. בתוך שלל ההתלהבות והכותרות, האם באמת הגיע הזמן להשקיע בביטקוין ובמטבעות דיגיטליים?

השיא מיוחס לחיבוק החם שקיבלה קהילת הביטקוין מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ – שבעבר סירב להכיר בלגיטימיות של המטבע. מהלך זה גרם לרבים לחשוב שהתחום השלים את המעבר מהשוליים למיינסטרים, אולם המשך התנודתיות בשוק מערערות את ההערכה הזאת. בתוך שלל ההתלהבות והכותרות, האם באמת הגיע הזמן להשקיע בביטקוין ובמטבעות דיגיטליים, או שמא אנחנו עדים לעוד בועה בדרך לקריסה הבלתי נמנעת הבאה?
הקייס להשקעה בביטקוין וקריפטו
ראשית, יש להתייחס לביטקוין ולהפרידו מיתר המטבעות - שכן הוא הפופולרי, הדומיננטי, המאובטח והמבוזר ביותר. אנו חיים בעידן של חוסר אמון ואי-ודאות גיאופוליטית, המובילים להידרדרות ביחסים בין מדינות ולאובדן אמון במטבעות הפיאט (הכסף הממשלתי).
ראשית, יש להתייחס לביטקוין ולהפרידו מיתר המטבעות - שכן הוא הפופולרי, הדומיננטי, המאובטח והמבוזר ביותר. אנו חיים בעידן של חוסר אמון ואי-ודאות גיאופוליטית, המובילים להידרדרות ביחסים בין מדינות ולאובדן אמון במטבעות הפיאט (הכסף הממשלתי).
עד כה המרוויחה המובהקת מתהליך זה היא מתכת הזהב, שפרצה לאחרונה את רף ה-3,000 דולר לאונקיה וממשיכה לשבור שיאים של כל הזמנים. על אף זאת, רבים מעריכים שהביטקוין יתפוס את תפקידה של הזהב כמקלט בטוח מפני אינפלציה וחוסר יציבות כלכלית.
יותר ויותר שחקנים, מממשלת ארה"ב שהכירה בביטקוין כנכס רזרבה אסטרטגי לאומי באופן רשמי, דרך קרנות גידור וחברות פיננסים מסורתיות ועד למשקיעים 'קטנים' - כולם מאמצים את התפיסה שביטקוין הוא "זהב דיגיטלי".
הנדירות המובנית וההגבלה ל-21 מיליון מטבעות, העובדה שהוא אינו נשלט על ידי אף גורם ריכוזי, והיכולת המוכחת שלו להחזיק שווי של טריליוני דולרים בצורה בטוחה שנים רבות, מחזקים את מעמדו כמחליף הפוטנציאלי של הזהב.
שנית, לצד ביטקוין ישנם כמובן מטבעות דיגיטליים נוספים המבוססים על טכנולוגיות בלוקצ'יין אשר מתיימרים להיות מבוזרים, אמינים ושקופים כמוהו. חשוב לזכור, סבירות גבוהה כי רובם המוחלט של המטבעות האלה ייכשלו. לצד זאת, חשוב לציין כי לאלה מהם שיצליחו, הפוטנציאל הוא עצום.
מי שמבין זאת ומדבר על כך בפומבי מעל כל במה אפשרית הוא לארי פינק, מנכ"ל ענקית ניהול הנכסים בלקרוק, מפלצת שמנהלת יותר מ-11 טריליון דולר. פינק מקדם במרץ את הקונספט של "טוקניזציה", רישום נכסים מסורתיים על גבי רשתות בלוקצ'יין. מדובר בתחום בעל סיכוי לעשות מהפכה של ממש בתעשיית הפיננסים הגלובלית שהוא קרא לה "הדור הבא של השווקים הפיננסיים".
בלקרוק לא רק מדברת אלא גם מיישמת. החברה הקימה קרן כספית בשם BUIDL על הרשתות של אתריום וסולאנה, וכמוה ישנם תאגידים פיננסיים אחרים מהכלכלה המסורתית שהחלו להשתמש בתשתיות בלוקצ'יין, בהם; חברת ההשקעות פידליטי, ענקי הבנקאות ג'יי פי מורגן, מורגן סטנלי ודויטשה בנק ועוד.
לצידם חברות פינטק ושירותי תשלומים ותיקים משקיעים משאבים רבים בקידום התחום. לדוגמא, פייפאל הנפיקה מטבע יציב צמוד-דולר משלה שכבר מתקרב ל-1 מיליארד דולר שווי. אליה החלו להצטרף לאחרונה גם מדינות כמו וויומינג בארה"ב שמקדמת מטבע יציב משלה או בנקים אמריקניים מפוקחים כמו קסטודיה.

הקייס לא להשקיע בקריפטו
המתנגדים להשקעה בקריפטו מתמקדים במספר נקודות מרכזיות. ראשית, השקעה בתחום כרוכה עדיין בסיכונים משמעותיים, בעיקר בצד הטכנולוגיה ואבטחת המידע. כידוע, הונאות וגניבות מתרחשות בתדירות מדאיגה, והאחריות האישית גבוהה יותר מאשר בבנקים מסורתיים אשר נשענים על המדינות להבטחת וביטוח נכסיהם.
המתנגדים להשקעה בקריפטו מתמקדים במספר נקודות מרכזיות. ראשית, השקעה בתחום כרוכה עדיין בסיכונים משמעותיים, בעיקר בצד הטכנולוגיה ואבטחת המידע. כידוע, הונאות וגניבות מתרחשות בתדירות מדאיגה, והאחריות האישית גבוהה יותר מאשר בבנקים מסורתיים אשר נשענים על המדינות להבטחת וביטוח נכסיהם.
מהזווית הכלכלית, ישנם מומחים הדבקים בעמדה שכסף צריך להיות מנוהל לחלוטין על-ידי ממשלות, ללא שום מעורבות של כסף פרטי. לטענתם, כסף פרטי מסכן את היציבות הכלכלית ואת יכולת הממשלות לנהל את הכלכלה בעתות משבר.
במקביל, יש מי שמזהירים כי מדובר בהשקעה ספקולטיבית מאוד. התנודתיות החדה שעדיין מאפיינת את השוק, מרחיקה משקיעים שאינם מעוניינים בסיכון כזה. לצד זאת, הבהירות הרגולטורית המסתמנת, הליכי חקיקה המקודמים במרץ באינספור מדינות בארה"ב ובעולם והכניסה של עוד שחקנים מסורתיים, צפויים להפחית את התנודתיות לטווח הארוך ולהקל על כניסה של משקיעים לתחום.
לבסוף, יש את המיתוס המוכר על השימוש בקריפטו לפשיעה ומימון טרור, שהופרך פעמים רבות שכן עפ"י הערכות של חברות מעקב שעובדות עם הממשלות וגופי הביטחון החשובים בעולם - פחות מ-0.5% מסך העסקאות בקריפטו משמש לפשיעה מכל סוג. בנוסף לכך, השימוש בקריפטו לפשיעה הינו שולי ביחס לשימוש בכלים מסורתיים אחרים, או מטבעות פיאט.

כשמדובר בסיכונים, פשוט צריך להתאים אותם לאישיות שלכם. מפחדים? שימו פחות. החוק הבסיסי של השקעות תקף גם כאן, אל תשקיעו יותר ממה שאתם מוכנים להפסיד. זכרו גם שהשקעה בתחום דורשת ידע, מחקר וזהירות רבה. כך, תוכלו להימנע מטעויות והונאות.
קתי ווד, המשקיעה המפורסמת ומנהלת קרן ההשקעות Ark Invest צופה שמחיר הביטקוין יגיע ל-1.5 מיליון דולר עד 2030, וטום לי, מייסד פאנדסטראט, מדבר על 200,000 דולר בטווח הקרוב. מנגד, ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן, טוען מאז 2017 שהביטקוין הוא "הונאה" והעריך שהערך שלו "יגיע לאפס".
מעניין לראות שאותו ג'יימי דיימון, למרות הצהרותיו הפומביות, הוביל את הבנק שלו להשקיע ולפתח מוצרים מבוססי בלוקצ'יין ולהציע שירותי קריפטו ללקוחותיו. הוא הבין שלמרות הספקנות האישית שלו, התעשייה הזו באה להישאר.
כשרשת האינטרנט התפתחה בשנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000, היו רבים - כולל כלכלנים זוכי פרס נובל כגון פול קרוגמן - שטענו כי מדובר בטרנד חולף. כולנו יודעים לומר כיום בבירור עד כמה גדולה מהפכת המידע והתקשורת שחוללה האינטרנט. כיום, מתפתח לו "האינטרנט של הערך והכסף", ומהפכה אף יכולה להיות גדולה יותר.
*אין לראות באמור כייעוץ השקעות ו/או המלצה לפעולה. התכנים מועברים לטובת העשרה ובידור.
עוד ב-

כותב הטור הוא בן סמוחה, מנכ"ל ומייסד המכללה לבלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים וגוף המדיה CryptoJungle, אחד מ-40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 של ICE לשנת 2024. (צילום: Blockchain B7).
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.קוונטוםחוויאר 04/2025/01הגב לתגובה זו0 0כיצד יאובטחו הארנקים בעידן מחשבים קוונטים???סגור