כסף וצרכנות
הורדת הפיקוח על מחיר החמאה? התנגדות להמלצת ועדת המחירים
המועצה לצרכנות לשר האוצר ושר החקלאות בעקבות פרסום המלצת ועדת המחירים לשינוי אופן הפיקוח על החמאה: "יש להותיר את אופן הפיקוח על מחיר החמאה על כנו. כל החלטה אחרת שתתקבל עשויה לגרום לנזק מצטבר עצום לציבור הצרכנים"
המועצה הישראלית לצרכנות פנתה היום (רביעי) לשרי האוצר והחקלאות, בעקבות פרסום המלצת ועדת המחירים לשינוי אופן הפיקוח על החמאה, בבקשה לוודא כי עמדתה שהוגשה ביום 10.5.20 לוועדת המחירים תובא בחשבון ותיבחן בשנית בטרם קבלת החלטה.
מהפרסום עולה כי הועדה המליצה לשרים להסיר את הפיקוח על החמאה על ידי קביעת מחיר מירבי ולאפשר לכוחות השוק לקבוע את המחיר, כאשר היצרנים והקמעונאים ידווחו על רווחיות ומחירי החמאה. מחיר חמאה בפיקוח עומד היום על 3.94 שקלים ל-100 גר'.
לעמדת המועצה לצרכנות יש להותיר את אופן הפיקוח על מוצר בסיסי כחמאה על כנו, כקבוע בפרק ה' לחוק הפיקוח. ביטול המחיר המרבי עלול לגרום לעליית מחירים משמעותית ולנזק מצטבר עצום לציבור הצרכנים. קביעת מחיר בפיקוח למוצרי מזון בסיסיים מייצרת אפקט עוגן, מאפשרת לצרכן לרכוש מוצר במחיר סביר, ומצמצמת התייקרות מחירים ביתר המוצרים באותה קטגוריה, שכן יש לצרכן חלופה זולה. הורדת רמת הפיקוח בשוק ריכוזי, בטרם קיימים תנאי תחרות של ממש עלולה לפגוע קשות באינטרס הצרכני.
המועצה לצרכנות בדקה את מחירי החמאה ברשתות שיווק גדולות על מנת לבחון את הפער בין מחיר החמאה המפוקחת למחיר החמאה המיובאת. מהנתונים עלה כי הפער בין המחיר המפוקח (7.88 שקל ל-200 גר') למחיר החמאה המיובאת נע בממוצע בין 47% ל-103%. בנוסף, השוואת בין המחירים ביום 27.4.2021 למחירים של אותם מוצרים באותם סניפים לפני 3 חודשים, העלתה כי אין ירידה במחיר של החמאה המיובאת.
פתיחת השוק ליבוא חופשי אמנם הגבירה את רמת התחרות ואת ההיצע של מוצרים חלופיים, אולם במקרים רבים מחירי החמאה המיובאת גבוהים בהרבה ממחיר החמאה המפוקחת ולא ניתן לקבוע כי מחירי החמאה המיובאת בירידה, מכאן החשש כי הסרת הפיקוח תביא להעלאת כל מחירי החמאה הן בייצור מקומי והן של החמאות המיובאות. לעמדת המועצה לצרכנות, שליטת תנובה בשוק החמאה גם לאחר פתיחת השוק לייבוא חופשי ובשוק החלב בכלל, היא דוגמא מובהקת לכשל שוק המחייב פיקוח על המחיר לשם הגנה על ציבור הצרכנים, בדגש על אוכלוסיות מוחלשות.
חמור מכך, הניסיון הקודם בהסרת הפיקוח על מוצרי חלב הראה כי עלול להיווצר מצב של ניצול לרעה של הכוח המונופוליסטי של תנובה, שיצרה חוסר מלאכותי של חמאה בפיקוח במשך מספר חודשים, דבר שיצר דרישה ליבוא חמאה.
עופר פיינשטיין מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות: "קיים חשש כבד כי לאחר הסרת הפיקוח המונופול הפועל בענף ינצל את כוחו על מנת להעלות מחירים באופן בלתי סביר, כך שבהמשך יקטן האינטרס הכלכלי ליבואנים להמשיך לייבא חמאה, והצרכנים ינזקו ממחיר החמאה שיזנק.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה