כסף וצרכנות

המע"מ יזנק ל-18% והמסים בנדל"ן יקפצו: כך תתכוננו ל-2025

גילי פארן, מתכנן פיננסי וסוכן ביטוח ולמשפחות לילדים עם צרכים מיוחדים, מסביר כיצד יש לפעול מול הצעדים הכלכליים בניסיון להתמודד עם הגירעון התקציבי ההולך וגדל: "זה הזמן להתארגן פיננסית, לעקוב אחרי הוצאות, ולחפש דרכים להפחתת הוצאות מיותרות". ההסבר בפנים
מערכת ice |  4
כסף (צילום shutterstock)
כמעט כל תחום בחיינו כישראלים עומד להתייקר ממש בעוד שבועיים, עם זינוק חד במע"מ, במחירי החשמל והמים, בתחבורה הציבורית ובעוד שלל תחומים. אבל איך תוכלו להיערך לגזירות הכלכליות של 2025? גילי פארן, מתכנן פיננסי וסוכן ביטוח, מומחה למשפחות לילדים עם צרכים מיוחדים, מסביר מה עליכם לעשות.
רגע לפני סוף 2024 ותחילת 2025, אנחנו נתקלים שוב ושוב בכותרות האתרים ומהדורת החדשות, שמבשרות על כך שהממשלה מתכננת שורה של צעדים כלכליים, חלקם דרמטיים, בניסיון להתמודד עם הגירעון התקציבי ההולך וגדל. הגזרות הכלכליות, צפויות להטיל מעמסה כבדה עלינו האזרחים, שכן הן ישפיעו ישירות על יוקר המחיה, על רמת השירותים החברתיים שאנחנו מקבלים ועל הכנסות משקי הבית, ולפי ההערכות כל משפחה תשלם בממוצע אלפי שקלים יותר בשנה. פארן בוחן 2 מהגזירות המרכזיות ואת השפעתן הפוטנציאלית.

העלאת המע"מ ל-18%
אחת הגזירות המשמעותיות שישפיעו בעיקר על מעמד הביניים והמעמדות הנמוכים היא העלאת המע"מ מ-17% ל-18%, שצפויה להשפיע על כלל האזרחים, ללא קשר להכנסתם ותגדיל את יוקר המחייה. עם זאת, השכבות החלשות הן אלו שיספגו את הפגיעה הקשה ביותר. בסופו של דבר, המהלך יפגע בכוח הקנייה שלהן ויאלץ את חלקם לחשוב פעמיים, לפני שהם רוכשים מוצרים בסיסיים בסופר. 
יכול להיות שתשאלו עד כמה באמת תוספת של עוד כמה אגורות או יותר למחיר של הקוטג' או הלחם ומוצרים אחרים באמת תשנה? התשובה היא שמדובר בעלייה רוחבית של כלל המוצרים שבאה באפקט מצטבר שמגיע במקביל להעלאות מחירים של חברות ונותני שירותים רבים במשק, שממש לא תהווה את המילה האחרונה, אלא צפויה להמשיך גם בשנה הבאה.
כמו כן, העלאת המחירים עבור שירותים כמו חינוך, בריאות ותחבורה תערער את היכולת של השכבות החלשות להמשיך להיעזר באותם שירותים ציבוריים. בשנה האחרונה, בצדק, הנושא הביטחוני נמצא בראש הכותרות, עם זאת, אסור לשכוח שלצד המשבר הביטחוני והאסון אנחנו נמצאים גם בתקופה כלכלית מאתגרת מאוד, כשלא כל ההשלכות הכלכליות ניכרות בשטח עדיין.
מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם העלאת המע"מ?
מעקב שוטף אחר ההוצאות וקיצוץ במותרות - בתקופה כזאת חייבים להיות הרבה יותר מחושבים. אחת הדרכים הטובות ביותר היא לבצע מעקב שוטף ומסודר אחרי ההוצאות שלכם. הדרך הקלה ביותר לעשות זאת היא באמצעות אפליקציות פיננסיות שונות. במקביל נסו לקצץ "בשומנים", לכל משק בית כמעט, יש הוצאות שהן בגדר מותרות, כמו חופשות יקרות או אכילה במסעדות יקרות שבימים אלה אפשר לוותר עליהן, עד שיעבור זעם. השוואת מחירים לפני קנייה, ניצול של הנחות, קופונים ומבצעי סוף עונה יכולים להוזיל משמעותית את עלויות הצריכה שלכם.
גזירות כלכליות בתחום הנדל"ן:
א. הארכת מס הרכישה הגבוה על דירה שנייה ומעלה לתקופה של שנתיים נוספות - מס הרכישה על רכישת דירה שנייה ומעלה יוסיף לעמוד על 8%. בעבר מס הרכישה על דירה שנייה ומעלה היה נמוך יותר.
אבל מי ייפגע? הגזרות הללו נועדו לפגוע בעיקר במשקיעים. שינוי זה עשוי להקטין את ההזדמנויות להשקעה עבור רוכשים עם תקציב בינוני-גבוה, שעד כה היו רוכשים דירות נוספות לשם השקעה. בטווח הארוך ייפגע גם היצע השכירות בשוק הדיור, ככל שיש יותר גזירות על משקיעים, יהיו פחות דירות להשקעה. הוכח כי מס הרכישה לא מביאה להורדה במחירי הדיור, אפילו להפוך. 
ב. מס רכישה על דירות יוקרה - המס על רכישת דירות יוקרה היה עד כה נמוך יותר באופן יחסי, אך כעת הוא גדל. מה השתנה? דירה בשווי העולה על 4.5 מיליון ש"ח תחויב במס רכישה של 8%. דירה בשווי של מעל 10 מיליון ש"ח תחויב במס רכישה של 10%.
מי ייפגע?
הגזרות החדשות משפיעות בעיקר על בעלי שכר גבוה ומשקיעים בתחום הנדל"ן שמחפשים לרכוש דירות יוקרה. מבחינתם, העלות של רכישת דירה בשווי גבוה עלולה להיות גבוהה מאוד, במיוחד אם מדובר ברכישה של דירה ב-10 מיליון ש"ח, שם תשלום המס עלול להגיע לכמה מאות אלפי ש"ח.
מה ההשפעה?
ככל שמחיר הדירה יעלה, שיעור המס יגדל בצורה חדה. כעת, כל רכישת דירה בשווי גבוה תהפוך לפחות כדאית למי שלא מתכנן להשכיר אותה או למי שלא מעוניין לשלם את המסים הגבוהים הללו. זה עשוי להוריד את הביקוש לדירות יוקרה ולייצר את המטרה של הוזלת מחירים.
3. מס יסף על שבח מקרקעין מדירה שנייה ומעלה -  מי שימכור דירה שנייה ומעלה ישלם מהשנה הבאה מס יסף בגובה 5%, על חלק הרווח היחסי שנכנס לתקרת מס היסף. כלומר, מי שיש להם רווחים גבוהים על דירות מגורים להשקעה והכנסה גבוהה, עלולים לשלם את המס הזה. 

גילי פארן, מתכנן פיננסי, צילום: ענבל מרמרי
מה ההשפעה? המהלך הזה עשוי להרתיע משקיעים שרוצים לקנות נכס לטווח קצר ולהשאיר את הדירות בשוק במשך פרקי זמן קצרים. המשמעות היא שהשוק עלול להיתקל בהאטה של מחזורי מסחר בנכסים, שכן יותר משקיעים יחששו מהשלכות מס השבח המוגדל. מעבר לכך, בעלי דירות שמשקיעים בנדל"ן להשכרה יתקשו לקבל החלטות למכור בטווח הקצר בגלל העלות הכלכלית שנוגעת למכירת הנכסים.
הגזרות הכלכליות שמתכננת הממשלה לשנת 2025 צפויות להשפיע על כל משק בית בישראל, במיוחד על מעמד הביניים והשכבות החלשות. אנחנו צפויים להמשיך להתמודד גם בשנים הבאות עם העלאות מחירים ויוקר מחייה הולך וגדל.  לכן, ישנה חשיבות עליונה בניהול חכם של התקציב, להגדיל כבר כעת את החיסכון, כדי לייצר תשואה עתידית שתאפשר לכם להתמודד עם ההתייקרויות והעלאות המסים הצפויות. לדבריו: "זה הזמן להתארגן פיננסית, לעקוב אחרי הוצאות, ולחפש דרכים להפחתת הוצאות מיותרות. במקביל, לחיפוש אחר מקורות הכנסה והשקעה נוספים".
תגובות לכתבה(4):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    ???
    ??? 12/2024/22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין בעיה נגנוב מהממסד
    סגור
  • 3.
    מגיע לכם.?????????????? הפרעתם למשול-תאכלו תחת??????
    איזה זינוק?????? 12/2024/21
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ????????????אתם זן שהוא פח ??????ואין לכם עתיד ??????ותמיד יהיה לכם רע??????????ויהיה לכם עוד יותר רע??????ועוד יותר רע??????ועוד יותר רע??????ועוד יותר רע????????????????
    סגור
  • 2.
    הכל מתייקר , הממשלה לא עוזרת
    דוד שמיר 12/2024/19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    חבל מאד שממשלה לא עושה מה שאמרה לפני בחירות. דרעי הבטיח תלושים קיבלנו לקרדות
    סגור
  • 1.
    בלבול מוח
    מומחה פיננסי עצמי 12/2024/19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה רדודה שאין בה כלום.
    סגור