כסף וצרכנות
תפו"א מדורה: העובדות המפתיעות על הכוכב של ל"ג בעומר
רגע לפני ל"ג בעומר, משרד החקלאות מפרסם את נתוני הצריכה והייצור של תפוחי האדמה בישראל. מה האספקה לנפש ומה מצבנו ביחס לעולם?
תפוחי האדמה הם אחד מחומרי הגלם הבסיסיים במטבח בישראל. בחנוכה, פסח ול"ג בעומר הם זוכים לעדנה. על פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, תפוחי האדמה נחשבים לגידול הרביעי בחשיבותו, מבחינת נפח הייצור וצריכתו בעולם, אחרי תירס, חיטה ואורז. תפוחי האדמה הם מקור לפחמימות, מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים וחלבון. נכון לשנת 2022 הייצור העולמי של תפוחי האדמה עמד על כ-375 מיליון טון בשנה (על פי ארגון המזון והחקלאות FAO).
המדינה שמייצרת הכי הרבה תפוחי אדמה היא סין, שסך הייצור בה עומד על כ-96 מיליון טון . לעומתה, מדינת ישראל מייצרת כ-600 אלף טון תפוחי אדמה, נכון לשנת 2023. מתוכם, כ-205 אלף טון הם לצריכה הישראלית, כ-190 אלף טון כחומר גלם לתעשייה, כ-35 אלפי טון משמשים כזרעי תפוח אדמה ליבול הבא וכ-170 אלפי טון הם לייצוא, ומהווים כ-48% מסך כמויות היצוא של ירקות מישראל .
בישראל מייצרים מעל 60 זני תפוח אדמה, וכל שנה מאמצים זנים חדשים. בחלוקה גסה מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק, נחלקים לשני סוגים: תפוחי אדמה לבנים ואדומים. אולם, מומחי משרד החקלאות חילקו את הענף למספר זנים אשר שכיחים ביותר ברשתות השיווק. בזני הקליפה האדומה: דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ורודאו; נוספים בעלי קליפה לבנה: סיפרה וטייסון וזנים מובחרים צהובים ביניהם נמצאים הזנים: סלטיא, שרלוט וניקולה.
בישראל, על פי נתוני רשתות השיווק בשנת 2023, רבים מהצרכנים רכשו תפוח אדמה לבן, שמחירו בממוצע עומד על כ-4.31 שקלים לק"ג. לעומתו, המחיר הממוצע לתפו"א אדום, יקר יותר, ועומד על כ-5.33 שקלים לק"ג. לצד הזנים שהוזכרו, ישנם זני גורמה שבדרך כלל קטנים יותר וטעימים במיוחד שבינתיים נמכרים בארץ בכמויות קטנות בלבד.
עוד ב-
בשנת 2021 האספקה לנפש, במדינות אירופה, נאמדה בממוצע בכ-72 ק"ג, בחלק ממדינות אירופה, כדוגמת: פולין ובלגיה, האספקה לנפש אף מגיעה ל-90 עד 100 ק"ג בשנה(!) .בישראל עומדת האספקה לנפש בשנה על כ-40 ק"ג תפוחי אדמה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה