כסף וצרכנות

זה לא שמן זית: שימו לב למוצרים שמוכרים לכם

המשבר בענף הזית הולך ונותן את אותותיו בחודשים האחרונים, וכעת בישראל עם עצירת הייבוא מטורקיה, המגמה צפויה להחריף. בינתיים צצפים על מדפי הסופרמרקט מוצרים חדשים ולא לגמרי משתלמים שמנסים למכור לנו כתחליף יקר
שירה יום טוב |  1
שמן זית-אילוסטרציה (צילום pexels)
מצוקה בענף הזית גוררת זיופים רבים של שמן לצד זינוק במחירים, כאשר המחירים חוזרים לתעריף הישן מלפני 14 שנה, לצד טרפת של זיוף מוצרים וריקולים שמתפרסמים כל העת.
מלבד הזיופים וזינוק המחירים, אפשר למצוא על המדפים תוצר חדש של המחסור: שמן מעורבב בטעם זית. לא מדובר במוצר שידרוש ריקול או צעדים דומים, אך כן בשיטה למלא אצל הצרכן את המשבצת של שמן הזית הזול, במחירים שהתרגלנו אליהם - בזמן שלא מדובר בשמן זית. או במילים אחרות: הפכו את המוצרים המזויפים למוצר אמיתי על המדף.
מדובר במוצרים מעורבבים של שמן קנולה ושמן זית, שמשווקים באריזות דומות יותר לשמן זית, למרות שמדובר בהתבססות מוחלטת על שמן קנולה. מוצרים כמו "זיתולה" אמנם לא חדשים על המדפים, אבל כעת עם המחסור החמור זה הופך להיות קטגוריה בפני עצמה. 
השמנים הללו נמכרים במחיר של כ-19 שקלים ל-750 מ"ל, ונותנים אשליה של קרובים יותר לשמן זית מלשמן קנולה: אריזת זכוכית, נפח דומה לבקבוקי שמן הזית, ובדרך האריזות יהיו מזכוכית ירוקה שתשווה למוצר נראות של שמן זית כמו שהצרכן מצפה. עם זאת, לרוב מוצרים אלה כוללים 90% שמן קנולה ורק 10% שמן זית, כאשר מחירו של ליטר שמן קנולה עולה היום בין 5.90 ל-12.90 שקלים לפי מותגים ומבצעים.
בסופו של דבר, המחיר למוצר יקר הן ביחס לכמות שמן הזית ובטח ביחס למחירי שמן הקנולה. מלבד הטעם של שמן זית, מבחינת ערכים מובן שהמוצר יותר דומה לשמן קנולה מאשר לשמן זית שעתיר בערכים תזונתיים חשובים.
יחד עם אלו יש לציין כי עבור צרכנים שלא מחפשים לצרוך ספציפית שמן זית בשל יתרונותיו התזונתיים אלא מעדיפים בגלל הטעם, מדובר בקטגוריה שנותנת את המענה הספציפי הזה בזמן שבקבוקי שמן הזית הולכים ומתייקרים ועומדים היום על כ-40 שקלים ל-750 מ"ל. 
הסיבה לכך טמונה במשבר האקלים שגרר בשנים האחרונות בצורות קשות בספרד ובאיטליה, שפגעו ביבול הזיתים, ובהתאמה בייצור שמני הזית. הביקוש נותר כשהיה וההיצע הולך ומצטמצם.
מלבד זינוק המחירים, מגיעה גם תופעת הזיופים בהם נמכרים מוצרי שמן זית לפי תקן ורכיבים, אך בדיעבד מתברר שכלל לא מדובר בשמן זית אלה בערבוב שמנים כזה או אחר שנמכר לצרכן בבקבוקי שמן זית. לצד הזיוף החלו לאחרונה ניסיונות מכירה של שמני זית עם חומציות שאינה תואמת את דרישות משרד הבריאות, ובקיצור - הביקוש, ההיצע, לצד החשיבות שמביאה איתה תקנים מחמירים הביאו איתם כאוס גדול בקטגוריה.
.
המגמה הזאת כנראה תלווה אותנו בתקופה הקרובה, ושמן הזית יחזור להיות מוצר שבמובן מסוים הופך למותרות אחרי שהתרגלנו למחירים נוחים. על כ אלו נוספו הסנקציות שהכריזה טורקיה לאחרונה, כאשר בשנה האחרונה מדובר במקור הייבוא המרכזי של שמני זית בישראל.
למרות הזינוק במוצרי המדף, מה שלא השתנה משמעותית זה מחיר שמן הזית הישראלי שמשווקים יצרנים מקומיים קטנים במשקים שונים ברחבי הארץ, כך שדווקא בתקופה הזאת, ולאור הריקולים הרבים, זו הזדמנות לחזק את החקלאים בישראל ולרכוש שמן זית מקומי ובכך לוודא את איכות המוצר כשפער המחירים לא גדול כמו פעם.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    שימו לב ! כמעט כולם הקטינו את הבקבוק ל500מל
    גבר גבר 05/2024/15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    במקום 750מל כל בקבוק שזול מ37 שח ל750 מל .חשוד כמזוייף
    סגור