כסף וצרכנות
מענק חדש בדרך? דמי הכלכלה עשויים להתחדש לזכאים
יו"ר ועדת הכלכלה ביטן בתום דיון במצוקת המפונים מאזורי הלחימה: הוועדה קוראת לחדש את תשלום דמי הכלכלה למפונים לדירות אירוח – אם כולם ילכו לבתי מלון זה יעלה לנו פי 2, יועץ שר התיירות ציין: יש פה ניהול של תקציב של מדינה – הפינוי עלה עד לפני שבוע 4.8 מיליארד שקל, אך הודיע: "אנחנו מוכנים לשבת ולבדוק"
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, התכנסה הבוקר לישיבה דחופה שעסקה במשבר בדירות האירוח למפונים מאזורי הלחימה, על רקע החלטת משרד התיירות להפסיק את תשלום דמי הכלכלה. בתום הדיון ביקש היו"ר ביטן מנציגי משרד התיירות לשבת עם נציגי החשב הכללי באוצר, ולמצוא פתרון שיאפשר את המשך תשלום דמי הכלכלה למפונים לדירות האירוח.
היו"ר ביטן אמר בפתח הישיבה, כי ישנן כמה שיטות לאכלוס המפונים שהן בתי המלון, ביטוח לאומי ודירות אירוח שאליהן התייחס בנפרד: "לצערי הרב משום מה למרות שהמחיר של דירות האירוח זול יותר מבתי מלון משרדי האוצר והתיירות מתקמצנים לגבי הנושא הזה של הוצאות אוכל ומזון. אני לא מבין למה משרדי האוצר והתיירות עושים בעיות, זה עדיין יהיה חצי מחיר מבתי מלון גם אם נוסיף את המזון. קיבלתי פנייה מאלי זעפרני מקריית שמונה וקיימתי את הישיבה".
חבר מועצת העיר קריית שמונה שפנה ליו"ר ביטן בעניין, אלי זפרני, התייחס: "עשרות תושבים פנו אלי ולחברי מועצה בעניין, משפחות שמוותרות על חיים בבית מלון ורוצות להיות עם המשפחה שלהם, הדבר היחידי שאני רוצה לבקש ממשרד התיירות, יש לכם שר נפלא עם לב ענק חיים כץ שאני בטוח שהלב שלו עם המפונים בצפון ובדרום. יש הבדל עצום בין זה שנותנים 200 שקל למי שנמצא בדירות אירוח לבין מי שנמצא בבית מלון נותנים לו 500 שקלים. אם אפשר לבוא בדין ודברים עם שוכרי הדירות ולהגיע להסכמה על 350-400 שקלים ויישור קו עם מה שבתי המלון מקבלים זאת תהייה בשורה ענקית למפונים בדירות. אני פונה ללב שלכם, בואו תעשו מאמץ שנוכל להמשיך להיות בדירות".
סגן ראש העיר קריית שמונה, אופיר יחזקאל, סיפר שאשתו וילדיו פונו לירושלים ובדקו לעבור לדירה בפינוי עצמי. "בעל הדירה רוצה שנה שכירות קדימה בלי חשמל מים ארנונה וריהוט. ברגע שהילדים שלי נכנסו למסגרות חינוך בירושלים לא אזיז אותם גם אם זה יותר זול במקום אחר. אני מבין שמשרד התיירות לא התכוון בהסכם של מתחם אחוד לא התכוון לשלם לדירות ושהם יתנו כלכלה ולא ארוחות. אבל נוצר משהו טוב וצריך לראות שלא שופכים את התינוק עם המים. תייצרו מחיר אחוד אחד שיכלול עלות דירה ודמי כלכלה שכל תושב מקבל".
ח"כ דבי ביטון אמרה: "כמפונה הייתי בדירה כי רציתי בשישי שבת את כל הילדים של יחד, קודם כל רוצה לומר תודה למשרד התיירות. אני כבר חזרתי לשדרות, כשאני שילמתי לא היו לי דמי כלכלה. אני חושבת שדירה היא אלטרנטיבה יותר חשובה ממלון. במלון אתה קמל, אין כמו תחושה של בית. צריך לעשות הכל כדי לאפשר את זה".
ח"כ אלון שוסטר הוסיף: "אני רוצה להצטרף באופן חד משמעי לתביעה לא להתנכר לאנשים שעולמם חרב עליהם. מי שלא יכול לעמוד בנטל המנטלי וחושב שבשביל המשפחה שלו זה לא אחראי לחזור, זה לא נכון לאלץ אנשים לחזור. לא ככה, לא בדרך הזאת".
ח"כ ששון גואטה, הצטרף לדברי הח"כים: " אני עברתי לגור בבית, פינו אותי מהרויאל גארדן ולוקחים ממני את כל הכסף. כדי לפנות את תושבי קריית שמונה בכל מחיר מעבירים אותם למלון הריביירה ונותנים להם 150 שקל ליום כלכלה. אני עברתי לדירה ובדירה מקבלים 200 שקל. זה לא הגיוני".
ח"כ ביטן התייחס: "לא יודע מה השיקולים של משרדי הממשלה, גם אלה שבדירות אירוח צריכים לקבל דמי כלכלה. זאת העמדה שלנו. אתם חוסכים פה הרבה כסף". סגן בכיר לחשכ"ל, אורי שאשא, ענה: "עשינו הסכם עם המלונות, ויצרנו מענק פינוי עצמי שאמור היה לתת מענה לכל מי שלא רצה פתרון מלונאי. מענק פינוי עצמי זה 18 אלף שקלים למשפחה, אי אפשר לייצר אלטרנטיבה שתהפוך את מענק הפינוי העצמי לבדיחה". על כך יו"ר הועדה השיב כי הוא לא מקבל את עמדתו.
יועץ שר התיירות, מיכאל יצחקוב, ביקש להסביר ואמר כי "משרד התיירות רואה את המפונים והוא שיתק את המשרד בשביל המפונים, זאת משימה לאומית שלקחנו על עצמנו. יש פה ניהול של תקציב של מדינה, עד לפני שבוע הפינוי עלה 4.8 מיליארד שקל. כנראה בצדק, כי הוציאו אנשים מהבית. יש 28 אלף איש במלונות ודירות, זה אומר שתכנית הפינוי העצמי הצליחה. מה שקרה עם דמי הכלכלה, אם לא הייתה פרשנות משפטית מוטעית לא היינו פה בדיון הזה. היו שלוש אופציות, מלון, דירה ללא כלכלה, ומתקנים אחודים של מעונות סטודנטים וישיבות. פינוי עצמי עולה 18 אלף לזוג ושני ילדים. מלון עולה לנו 45 אלף שקל לזוג פלוס שניים. ו-Airbnb עולה 27 אלף שקל לזוג פלוס שלושה ילדים ללא כלכלה".
ח"כ ביטן התייחס: "בגלל השיקול התקציבי אתם מנסים לחנך את האנשים, ואני אומר שאוי ואבוי לנו עכשיו אם בגלל שיקולים כאלה כולם ילכו למלון וזה יעלה לנו פי שניים. תשקלו מחדש לאפשר דמי כלכלה כדי שיכלו לבתים האלה. ההפסד הכספי הוא לא גדול פה".
יועץ שר התיירות השיב: "יש פה עניין, בין להחליט לבין לבצע יש תורה שלמה, איך ישלמו? מי יפקח? ראיתי דילים ואני מזהיר פה שדירות שייקחו כרטיסי אשראי או יעשו הסכמים עם המפונים – הם לא צד בהסכם. אנחנו מוכנים לשבת ולבדוק". ח"כ ביטן ענה לו כי הם צריכים לשקול מחדש את המדיניות שלהם.
ח"כ יוראי להב הרצנו אמר: "אילן בן שושן ורונית בן שושן נעים בארץ כגולים כבר כמה חודשים. ברביעי באפריל הוא אמור לחתן את הבת שלו אבל בסוף החודש לא ברור לו אם הוא נשאר בדירה שלו או שלא, כי בעל הדירה ומשרד התיירות נכנסו לעימות. ברור לכולם שעדיף למדינה מבחינה כלכלית לתמרץ ללכת לדירה זמנית וזה מה שהתושבים רוצים. תנו לאנשים שנמצאים בדירות האלה להמשיך לקבל דמי כלכלה".
עוד ב-
היו"ר ביטן סיכם: "העמדה שלנו היא ברורה. צריך למצוא פתרון גם כלכלי וגם ארגוני, תפסיקו לחנך את האנשים שילכו לביטוח לאומי. לכן אני מבקש שתשקלו מחדש את העמדה שלכם, שבו משרד התיירות עם החשב הכללי ותודיעו לנו".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה