קריירה ולימודים

המאגר הביומטרי של ישראל נדחה: זה מה שיקרה עד ה-20.1.2025

הוועדה המשותפת לביומטרי אישרה להאריך רק בשלושה שבועות את הוראת השעה הדוחה את כניסתו לתוקף של החוק לפיו המאגר הביומטרי יהיה מבוסס תמונות פנים בלבד ויימחקו ממנו טביעות האצבע, הצו יובא היום לאישורו הסופי במליאת הכנסת
מערכת ice | 
תעודות זהות-אילוסטרציה (צילום shutterstock, freepik)
הוועדה המשותפת של ועדת החוקה, ועדת הפנים וועדת המדע והטכנולוגיה למאגר הביומטרי, אישרה אתמול (שני) את הצעת צו הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, אך האריכה את הוראת השעה בשלושה שבועות עד ל-20.1.25 במקום כמבוקש עד ל-30.6.25.
יצוין, כי כל עוד הוראת השעה בתוקף, לא ייכנס לתוקפו, החוק מ-2017, הקובע כי המאגר הביומטרי יכיל תמונות פנים בלבד, וכל טביעות האצבע שנאגרו בו יימחקו. הוראת שעה מקבילה שנחקקה במסגרת חרבות ברזל ומטרתה היתה שימוש במאגר הביומטרי לצורך זיהוי חללים, קובעת שאין למחוק טביעות אצבע מו המאגר וכי כל התושבים שמיגעים להנפיק מסמך זיהוי או מסמך נסיעה מחוייבים למסור טביעת אצבע למאגר והיא בתוקף עד ל-20.1.25. מ״מ היו״ר מילביצקי, הבהיר כי יש לדון בשתי הוראות השעה במשותף ולקבל החלטה עקרונית ולפיכך קבע כי גם הוראת השעה הנוכחית תוארך עד 20.1.25 בלבד.
מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ חנוך מילביצקי: "מדוח הממונה על היישומים הביומטריים עולה בברור שאין הצדקה אמיתית להמשך ההחזקה של מאגר טביעות האצבע לצורך אר"ן. מהנתונים עולה שבפחות מ-10% מהמקרים השתמשו בטביעות אצבע לזיהוי בחרבות ברזל, וכשבאים לשקול את הדברים, בטח לאור הנוהג הלא ראוי של הארכות חוזרות של הוראות שעה, הגיע הזמן לשים לדבר הזה סוף ולכן אבקש להסביר את הצורך להמשך השמירה על טביעות האצבע ככל שהוא קיים.
עוד המשיך: "אבקש להבין מה ההצדקה נוכח הדוח ומה לו"ז חקיקת הקבע בנושא. לא אאפשר המשך הארכות אוטומטי של הוראת השעה. החוק אומר שדי בתמונות ואם אתם רוצים להמשיך להחזיק את טביעות האצבע, תתכנסו ותביאו הצעת חוק, זו פגיעה שראוי שתיעשה בחקיקה. אבקש לראות אופק חקיקתי לשבועות או החודשים הקרובים".
נצ"מ אורי ארגמן, רמ"ח ביומטריה פורנזית במשטרה: "נכון שהמאגר שימש לזיהוי של כ-10% בפועל, אך ניגשנו אליו כמאגר אחרון לאחר מאגרי המשטרה וצה"ל. אם היינו ניגשים אליו כמאגר ראשון הפוטנציאל לזיהוי הנרצחים היה 66%". דנה צ'רנובלסקי, מהייעוץ המשפטי במשטרה: "המאגר המשטרתי הוא של מי שנחשדו בעבירה פלילית. כשמדובר באר"ן זו אוכלוסייה כללית".
מאיר גופשטיין ראש אגף סייבר ברשות לניהול המאגר הביומטרי: "לעניין האר"ן- מאגר טביעות האצבע נחוץ והכרחי לטובת זיהוי חללים ונעדרים באירועי נפגעים רבים. שר הפנים פנה לרה"מ לפני כשבוע וחצי לטפל בנושא בשל חשיבותו הלאומית הרבה. אנחנו לא רוצים להגיע למעשה בלתי הפיך שנצטער עליו בעתיד, של מחיקת טביעות האצבע. מעבר לאר"ן, יש את נושא הביצועים השוטפים למערכות שלנו, כשכרגע אינן מיטביות, ולכן עלינו לשמר טביעות אצבע למנוע זיופים וגניבת זהויות. השימוש בתמונות פנים בלבד, תלוי בהחלפת המערכת הנוכחית, שכן מנוע הפנים הקיים לא יכול לעמוד במשימה של ניהול זהויות במאגר לאומי, וכרגע יש בעיה תקציבית. נכון לעכשיו המשרד מסה לאתר מקור תקציבי ואנחנו בהליך מכרזי דו-שלבי. השלב הראשון הסתיים ויש שני מועמדים".
עו"ד נעמה בן צבי, הממונה על יישומים ביומטריים במערך הסייבר הלאומי: כשהמאגר התבסס על תמונות פנים בלבד היה ברור שצריך להחליף את המערכת שהיא מ-2017. ההיערכות להחלפת המערכת החלה ב-2019 וזה טרם הסתיים. המלצתנו הייתה לשמר את טביעות האצבע באופן וולונטרי. אם יוחלט לוותר עליהן, המשמעות היא שרמת הדיוק במאגר תהיה פחות טובה ותידרש השלמה ידנית. הרכש הזה היה חייב להסתיים מזמן".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה