קריירה ולימודים

ההורים בישראל מפסידים אלפי שקלים: מה גורם למכה בתלושי השכר?

סקר חדש ומפתיע של חברת "עוקץ מערכות" קובע כי בעקבות המלחמה ההורים נשארים ללא ימי חופש והם נאלצו להיעדר מספר רב יותר של ימים בחודש יולי, על חשבונם ולעיתים לפגוע לעצמם בשכר | כל הפרטים
מערכת ice | 
הורות (צילום freepik)
כלל ההורים העובדים נאלצו ליטול בחודש יולי שנה מספר גבוה יותר של ימי חופשה על חשבונם, כאשר מספר ימי ההיעדרות פוחת בהתאם לוותק שצברו בעבודה ולמספר ימי החופשה שמוקנים להם על פי חוק המספר המרבי של ימי החופשה בתשלום שלהם זכאים העובדים, נקבעים בהתאם לשנות הוותק של העובדים אצל אותו מעסיק.
מספר ימי החופשה לגבי כל שנת וותק, נקבע בהתחשב בתקופת ההעסקה במהלך השנה וכן במספר ימי העבודה בפועל במהלכה. ככלל, קיימת בעיה בנושא זה היות וקיים פער משמעותי בין מספר ימי החופשה של ההורים לבין מספר ימי החופשה של הילדים בבית הספר.
השנה, המצב חמור יותר שכן בתחילת המלחמה, הורים רבים נאלצו ליטול ימי חופשה על חשבונם, כך שנוצר מצב בו הורים רבים סיימו את מכסת ימי החופשה הצבורה להם, עוד קודם לתחילת החופשה הגדולה, ונאלצו ליטול מספר גבוה יותר של ימי חופשה על חשבונם.
על מנת לבחון סוגיה זו, בוצע לאחרונה סקר השוואתי ע"י חברת עוקץ מערכות בו עובדו נתוני נוכחות בתוכנת השכר של 1,789 עובדים ועובדות, הורים לילדים בגילאי 5-13, שמועסקים במתכונת עבודה של 5 ימים בשבוע, במהלך חודש יולי, במהלך השנתיים האחרונות.
על פי נתוני הסקר, 59% בממוצע מהעובדים ניצלו את מכסת ימי החופשה שלהם, עוד בטרם התחיל חודש יולי 2024, מה שאילץ אותם ליטול 4.4 ימי חופשה בממוצע במהלך החודש החולף, על חשבונם. מנתוני הסקר עולה כי 87% מהעובדים שצברו ותק של עד 5 שנים, ניצלו את 12 ימי החופשה המגיעים להם על חשבון המעסיק, ונטלו 6.7 ימי חופשה על חשבונם.
מנגד, בשנה שעברה, 76% מהעובדים נטלו 5.6 ימי חופשה בממוצע, שהשכר בגינם נגרע ממשכורתם. הנתונים מלמדים כי השנה, 76% מהעובדים בעלי וותק של 6 שנים, לקחו 6.1  ימי חופשה ללא שכר, בעוד שבחודש יולי אשתקד, עמד הנתון על 68% ו – 5.4, בהתאמה. על פי הנתונים, שיעור העובדים שנטלו חופשה על חשבונם בחודש יולי בשנה שעברה עמד על 53% ואילו השנה – על 59% : נתון שמשקף עליה בשיעור של 9%
למעשה, על פי הנתונים, כלל ההורים העובדים נאלצו ליטול השנה מספר גבוה יותר של ימי חופשה על חשבונם, כאשר מספר ימי ההיעדרות פוחת בהתאם לוותק שצברו בעבודה ולמספר ימי החופשה שמוקנים להם על פי חוק.
כך למשל, העובדים בעלי וותק של 9 שנים, שזכאים ל-17 ימי חופשה על חשבון המעסיק, נטלו השנה 4.7 ימי חופשה נוספים על חשבונם. לצד זאת, מספר ימי ההיעדרות בקרב העובדים שצברו 11 שנות וותק, בגינם הם זכאים ליטול 19 ימי חופשה 'בחינם', נעדרו 3.3 ימים נוספים, על חשבונם.
חיים מולכו, מנכ"ל חברת עוקץ מערכות מציין כי: "במקרים לא מעטים, עובדים שנטלו ימי חופשה על חשבונם, אך זקוקים לימים נוספים, פשוט מוציאים ימי מחלה, לרוב החל מיום שישי. הסיבה לכך היא שחוק דמי מחלה קובע כי עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלה יהיה זכאי לקבל מהמעסיק עבור היום השני והשלישי של תקופת ההיעדרות 50% משכר העבודה הרגיל שהיה זכאי לו אילו המשיך לעבוד, ואילו עבור היום הראשון להיעדרותו הוא כלל לא זכאי לקבל שכר".
עו"ד הילה אהרוני, מומחית לדיני עבודה מציינת כי לאור ימי היעדרות רבים להם נדרשו הצדדים בשל המלחמה, ובשל העובדה כי חגי תשרי בפתח: "על המעסיקים להטמיע נוהל מסודר לפיו נדרש אישור של כ 14 ימים לפחות מראש לחופשות בנות ימים בודדים ואף למעלה מחודש לחופשות ארוכות. בנוסף מומלץ להסביר בנוהל כי על אף ההודעה מראש החופשה תאושר בהתאם לצרכי העסק".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה