רכב
מחדל חניות הנכים בישראל: כמה נהגים ללא תו נכה חונים שלא כחוק?
לרגל חודש דצמבר, חודש המודעות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, בעמותת אור ירוק פרסמו נתונים רשמיים ממשטרת ישראל בכל הנוגע לנהגים חסרי התחשבות שמצפצפים על החוק ועל הנכים וחונים ללא תו נכה בחנייה שמיועדת לנכים. כמה דוחות מחולקים כל שנה ובאיזו העיר התופעה המרגיזה הזו "חוגגת"?
לרגל חודש דצמבר, בו מציינים את המודעות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, אירועי החודש מוקדשים לקידום ההבנה כלפי אנשים עם מוגבלויות ולעידוד התמיכה בכבודם, בזכויותיהם ובשלומם. בתוך כך, עמותת אור ירוק פרסמה היום (שלישי) נתונים רשמיים בלבד שקיבלה ממשטרת ישראל נהגים שחונים בחניית נכים ללא תו נכה.
נהגים בוחרים להחנות את הרכב במקום החניה השמור לנכה ובכך תופסים לו את מקום החניה, המעשה חסר התחשבות, לא מוסרי בעליל ובעיקר לא חוקי. לעתים מדובר בחניה קצרה של מספר דקות ולעתים לזמן רב יותר. האדם עם המוגבלות מגיע עם הרכב שלו אך מקום החניה תפוס ואז הוא נאלץ לחפש את הנהג שחנה במקום השמור לו או לחפש מקום חניה חלופי.
מנתוני עמותת אור ירוק המבוססים על נתוני משטרה ישראל עולה כי 52,514 דוחות רשמו במשטרת ישראל לנהגים שחנו במקום חניה השמור לנכה בחמש השנים האחרונות (2023-2019): כ-10 אלפים בממוצע בכל שנה. בפילוח לפי ערים עולה כי 382 דוחות נרשמו לנהגים שחנו שלא כחוק במקום חניה השמור לאדם עם מוגבלות בירושלים בשנת 2023 - העיר המובילה במספר הדוחות.
בנוסף לכך, באילת נרשמו 330 דוחות בגין חניה שלא כחוק בחנית נכה. בנתניה, שנמצאת במקום השלישי, נרשמו 226 דוחות בשנת 2023 בגין חניה במקום השמור לאדם נכה. בנמל התעופה בין גוריון נרשמו 225 דוחות בגין חניה בחנית נכים ויקנעם עלית סוגרת את החמישייה הפותחת עם 223 דוחות.
ומה קורה בשאר הערים המרכזיות בישראל? בחיפה מחולקים מדי שנה 174 דוחות בגין עבירה זו, בתל אביב-יפו 161 דוחות מדי שנה, בעכו נרשמים 147 דוחות, בלוד 132 דוחות ובראש העין, שסוגרות את רשימת עשר הערים עם מספר הדוחות הגבוה ביותר בשנת 2023 בגין חניה שלא כחוק במקום השמור לנהג עם מוגבלות, נרשמים 132 דוחות כאלה בשנה.
עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת אור ירוק, מסר: "למשטרת התנועה חסרים שוטרים רבים וחסרות מאות ניידות אשר משפיעים על הנוכחות בכבישים וברחובות. התופעה שבה נהגים תופסים מקום חניה של אדם עם מוגבלויות היא מעשה אנטי מוסרי אשר פוגע ביכולת של אנשים עם צרכים מיוחדים לנהל אורח חיים רגיל".
"מעבר לכך" הוסיף יעקב: "זה גם מסכן את החיים שלהם כאשר הם נאלצים למצוא מקום חניה אחר אשר איננו מותאם להתנידות עם כיסא גלגלים או ירידה מצד הרכב על ידי מעלון".
לסיום מתח המנכ"ל ביקורת: "במשטרה וברשויות המקומיות חייבים למגר את התופעה הזאת מהשורש על ידי אכיפה נוקשה וחסרת פשרות, גם כנגד נהגים שחונים רק לכמה דקות. יש לשדר מסר חד וברור כי לא חונים בחניית נכים, אפילו לא למספר דקות".
מעבר למעשה הלא מוסרי שבחניה במקום השמור לאדם בעל מוגבלות, הפעולה הזו מסכנת את חייו של הנהג הנכה. מקום החניה השמור לנכה, נמצא בסמוך למדרכה והוא עונה על הצורך לאפשר לאדם הנכה לעלות בצורה בטוחה למדרכה. במקרים רבים המדרכה תהיה נמוכה יותר ויתאפשר לנהג לעלות עם כיסא הגלגלים בקלות למדרכה.
ברגע שמקום החניה תפוס, האדם הנכה מחפש מקום חניה חלופי, הוא מסתכן במקום חניה שירידה ממנו עלולה לסכן את חייו. במקרים רבים, הדלת לא יכולה להיפתח או שהיציאה מתאפשרת רק מהצד של הכביש.
בישראל קיימים עשרות אלפי בעלי מוגבלויות הנעזרים בתו נכה. על המדינה להגדיל את מספר החניות השמורות לנהגים בעלי מוגבלויות ולהשקיע בתשתית אשר תבטיח את ירידתם מכלי הרכב בשלום. במקביל, יש להגדיל את מספר השוטרים והניידות כמו גם לבצע אכיפה אפקטיבית ומרתיעה על יד הפקחים העירוניים.
למרות שאגף התנועה במשטרת ישראל מתייחס לחניה במקום השמור לנכה כעבירת בריונות, עדיין אפשר לראות כי ישנם אנשים המצפצפים על החוק ומרשים לעצמם לחנות במקום השמור לאדם נכה. הקנס בגין חניה במקום השמור לאדם עם מוגבלויות הוא 1,000 שקל.
עוד ב-
בתוך כך, רק אתמול המשטרה המשטרה התארגנות עבריינית אשר עסקה בסחר סדרתי ושיטתי באלפי תגי נכה, אשר הופקו במרמה ונמכרו לכל דורש והביאו לפגיעה בזכויות ציבור הנכים "האמיתי" ופגיעה מצטברת בקופת המדינה בשיעור מאות מיליוני שקל. בעקבות כך, במרד הרישוי ייבחנו מחדש את כל תווי הנכה שניתנו השנה בישראל.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה