רכב
נפגעתם מקורקינט? כל הפרטים על הפיצויים המגיעים לכם
האם תאונה בה מעורב קורקינט או אופניים חשמליים דומה לתאונת הולך רגל? עו"ד אריה שילאנסקי במדריך לאזרח המבולבל בסוגיה שהפכה לתופעה מדאיגה
בשנתיים האחרונות נפגעו אלפי רוכבים בקורקינטים ואופניים חשמליים ומתחילת 2024 נהרגו 4 רוכבים, הרבה יותר מאשר בכל שנת 2023. תאונות שבהן מעורבים קורקינטים ואופניים, חשמליים או רגילים, נחשבות מבחינת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (הפלת"ד) כתאונות שבהם מעורבים הולכי רגל. זאת לאחר שבתי המשפט פסקו שאופניים חשמליים אינם מוגדרים כרכב מנועי.
לכן כל מי שנפצע כרוכב, או כ'מורכב' על כלים דו גלגליים אלה, צריך לקוות שאם כבר נפגעתם שתהיה חברת ביטוח שתשלם לכם את הפיצוי המגיע לכם ושלא תצטרכו לרדוף אחר אדם פרטי. רוכב זכאי לתבוע פיצויים מחברת הביטוח של הרכב הפוגע, ללא צורך בהוכחת אשמה. אם לרכב הפוגע אין ביטוח חובה, ו/או נהג הרכב נהג ללא רישיון נהיגה בתוקף, על הרוכב שנפגע לתבוע את קרנית- קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. הקרן מצידה תבוא חשבון עם הנהג או בעל הרכב הפוגע ותדרוש ממנו לפצות אותה על הפיצוי ששילמה שנפגעים.
אם רוכב אופניים או קורקינט חשמלי פוגע בהולך רגל, אין כיסוי ביטוחי אוטומטי. לכן הולך הרגל יידרש להגיש תביעת נזיקין רגילה נגד הרוכב ולהוכיח שהרוכב נהג בצורה רשלנית. במקרים כאלה, מומלץ לרוכבים לשקול רכישת פוליסת תאונות אישיות נרחבת לכיסוי נזקים פוטנציאליים. לאור החוק החדש המחייב להתקין לוחית רישוי בכלי דו גלגלי, הולך הרגל יוכל לדעת את פרטיו של בעל הרכב הדו גלגלי מה שיקל עליו לאתר אותו לצורך הגשת התביעה.
עו"ד אריה שילאנסקי - צלם יוהנס פלטן
אם הרוכב הוא מתחת לגיל המותר לנהיגה על כלי דו גלגלי חשמלי, הולך הרגל עשוי להגיש תביעה נגד הקטין וגם נגד הוריו. החוק הישראלי מטיל על ההורים חובת פיקוח והשגחה על ילדיהם, במיוחד כאשר מדובר בפעילויות העלולות לסכן אחרים. אם ההורים התרשלו בפיקוח על ילדם ואפשרו לו לרכוב בניגוד לחוק, הם עשויים להימצא אחראים לנזקים שנגרמו.
אם הרוכב או הנפגע הם עד גיל 18, הם יכולים להגיש במקביל תביעה באמצעות פוליסת ביטוח תאונות אישיות תלמידים ללא צורך בהוכחת נזק ויזכו לפיצוי על פי כללי הפוליסה לפי שיעור הנכות, מספר ימי האשפוז ועוד.
חשוב לציין כי בית המשפט ישקול בכל מיקרה את נסיבות האירוע. למשל, כאשר רוכב אופניים חשמליים מתחת לגיל המותר נפגע בתאונה עם רכב, ייתכן שבית המשפט יבחן את האפשרות של רשלנות תורמת מצדו או מצד הוריו, מה שעשוי להפחית את גובה הפיצויים שיקבל.
במקרים מסוימים רוכב אופניים יכול להגיש תביעה נזיקית נגד הרשות המקומית, במידה ויצליח להוכיח כי הרשות התרשלה בכך שלא טיפלה במפגע בכביש או במדרכה ולכן נגרמה התאונה. בנוסף על פי חוק, על רוכבי אופניים וקורקינטים רגילים וחשמליים לרכב על הכביש - אלא אם כן, הרשות המקומית הקצתה נתיבים יעודים לכך. לכן , אם התאונה אירעה על המדרכה, ייתכן והרשות המקומית תידרש לפצות את הרוכב ואת הולך הרגל שנפגעו - כיוון שפקחיה לא פיקחו על כך ולא מנעו מהרוכב לרכב על מדרכה שאסורה לרכיבה.
בכל מקרה של תאונה, חשוב לתעד את האירוע, כולל פרטי המעורבים, עדים, ותמונות מהמקום. גם אם הפגיעה נראית קלה, מומלץ לפנות לבדיקה רפואית ולוודא שפרטי התאונה מתועדים בתיק הרפואי של הנפגע. מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני נזיקין ותאונות דרכים בפרט, לקבלת ייעוץ והכוונה ולהגיש התביעה כשנה לאחר התאונה כדי לדעת במידה די טובה מה הנזק הגופני או הנפשי שנגרמו כתוצאה מהתאונה.
הכותב עו"ד אריה שילאנסקי, בעל משרד המתמחה בנזקי גוף ותאונות דרכים
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה