מדדים ומחקרים
סקר חדש: 91% מהישראלים נחשפו לעישון במרחבים ציבוריים
לרגל היום הבינלאומי ללא עישון, סקר חדש של האגודה למלחמה בסרטן מצביע על עלייה בעישון בעקבות המצב הביטחוני; לפי הערכות האגודה, בכל שבוע מתים בישראל כ-154 אנשים כתוצאה מעישון
האגודה למלחמה בסרטן פרסמה היום (רביעי) נתונים מדאיגים מסקר חדש לרגל היום הבינלאומי ללא עישון, מהם עולה כי כשליש מהציבור בישראל התחיל או חזר לעשן בתקופה האחרונה בשל המצב הביטחוני. הסקר נערך על ידי חברת Ipsos עבור האגודה, בקרב מדגם מייצג של 553 נשאלים בני 16–60, כולל 20% מהמגזר הערבי.
עוד נמצא בנתוני הסקר כי 5% מהמעשנים דיווחו על הגברת העישון בעקבות תחושת מתח וחרדה. כ-36% מהנשאלים העידו שהם מכירים מישהו שהתחיל או חזר לעשן מאז תחילת המלחמה.
לפי הערכות האגודה, בכל שבוע מתים בישראל כ-154 בני אדם כתוצאה ממחלות הנגרמות מעישון כולל סרטן, התקפי לב ושבץ מוחי. העישון אף פוגע בפריון, עלול לגרום לאימפוטנציה ולהפרעות פוריות.
שיעור המעשנים בקרב האוכלוסייה עומד על 23%, גבוה במיוחד בקרב גברים (30%) ונמוך יותר בקרב בעלי הכנסה גבוהה (15%). 12% מהציבור מעשנים סיגריות אלקטרוניות, שיעור שמזנק ל-18% בקרב צעירים בגילאי 24–16.
71% מהמעשנים מצטערים שהתחילו לעשן, ושלושה רבעים מהם מביעים רצון להיגמל. הקושי בגמילה מוסבר בעיקר בהנאה מהעישון, בהרגל ארוך שנים, ובלחץ נפשי. תמריצים כלכליים או התפתחות תסמינים בריאותיים עלולים להוות זרז להפסקת עישון עבור כרבע מהמעשנים.
33% מהמעשנים מדווחים כי החלו או חזרו לעשן בעקבות המצב הביטחוני והחרדה שהוא מעורר. 5% הגבירו את כמות הסיגריות שהם צורכים. מעל שליש מהאוכלוסייה מכירים מישהו שחזר לעשן או התחיל לעשן לאחרונה.
91% מהישראלים דיווחו כי נחשפו לעישון במרחבים ציבוריים, במיוחד ברחוב (65%), בפארקים (47%), במסעדות ובתי קפה (47%) ובתחנות אוטובוס (46%). גם במקומות עבודה דווחה חשיפה משמעותית כאשר 40% ציינו כי הם נחשפים לעישון במקום העבודה. 46% מהציבור ציינו כי נמנעו לפחות פעם אחת מלהגיע למקום כלשהו בשל עישון, בעיקר לבר, מסעדה או בית קפה. שיעור זה גבוה אף יותר בקרב הלא מעשנים (50%).
83% מהציבור מעוניינים שלא יעשנו לידם במקומות ציבוריים (91% מהלא מעשנים). עם זאת, 63% אינם מודעים לכך שהחוק לאיסור עישון במקומות ציבוריים כולל גם סיגריות אלקטרוניות. כ-28% מהציבור מכירים אישה שממשיכה לעשן גם במהלך היריון.
10% מהציבור נמצאים במערכת יחסים עם בן או בת זוג מעשנים, בחברה הערבית שיעור זה עומד על 22%. מחצית מהציבור שאינו במערכת יחסים עם מעשנים מציינים כי יעדיפו לא להיכנס לקשר עם מעשן בעתיד, כאשר בקרב הלא מעשנים הנתון גבוה עוד יותר ועומד על 65%.
72% מהציבור מציינים שריח סיגריות מפריע להם, ובקרב הלא מעשנים 86%. נשים מציינות אי נוחות רבה יותר מהריח (78%). למחצית מהאוכלוסייה יש היכרות עם מישהו שמעוניין להיגמל אך מתקשה בכך, בקרב המעשנים מדובר ב-56%.
54% מהציבור תומכים בהעלאת מחירי הסיגריות באמצעות מיסים, כאשר בקרב הלא מעשנים התמיכה גבוהה יותר ועומדת על 64%. 81% מהלא מעשנים תומכים בהגבלת פרסום מוצרי עישון, לעומת 75% בכלל האוכלוסייה.
עוד ב-
מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, משה בר־חיים, הדגיש כי יש לפעול בתקיפות: "אנחנו מאוד מודאגים מתופעת העישון בישראל אשר מקצרת את תוחלת החיים, גורמת למחלות רבות ולמוות. המשך המאבק בעישון בישראל הוא יעד לאומי מציל חיים וחייב להתבטא בפעילות נמרצת ומתוקצבת. חיוני לכלול אכיפה נמרצת ויעילה, העלאת המיסוי, הסברה, הגבלות על פרסום ואיסור מוחלט של מכירת מוצרי עישון בטעמים בישראל"
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



