מדדים ומחקרים

קנס על עישון? לא אם אתם גרים באחת מהערים האלו בישראל

בישראל אחוז המעשנים עומד על למעלה מ־20% מהאוכלוסייה הבוגרת, וכי העישון הוא הגורם לכ־8,000 מקרי מוות בשנה. אבל מבחינת החוק, נראה שהמצב רחוק מלהיות טוב. באר שבע מובילה באכיפה עם 1,127 קנסות, אחריה רמת גן עם 553 וחדרה עם 509 קנסות
מערכת ice | 
סיגריות (צילום shutterstock, pexels)
משרד הבריאות מפרסם היום (רביעי) את דוח העישון לשנת 2023. דוח העישון מוגש לכנסת בהתאם לחוק חובת דיווח בדבר הנזקים הבריאותיים הנגרמים מעישון מוצרי טבק, ומציג את תמונת המצב על מגפת העישון בישראל. הדוח נועד להעלות לסדר היום הציבורי את הנושא ולהדגיש את הצורך למאבק בתופעת העישון ובנזקיה הקשים.
צמצום תופעת העישון ונזקיה היא אחת המשימות הלאומיות החשובות בתחום בריאות הציבור, כאשר משרד הבריאות מחויב למאבק בעישון והשלכותיו. ההערכות הן שבישראל אחוז המעשנים עומד על למעלה מ־20% מהאוכלוסייה הבוגרת, וכי העישון הוא הגורם לכ־8,000 מקרי מוות בשנה, כ־10% מהם בקרב לא-מעשנים שנחשפו לעישון של אחרים (עישון כפוי), כתוצאה ממחלות ממאירות, מחלות לב וכלי דם ובכללן שבץ מוחי, מחלות נשימה, סוכרת ועוד. בעולם בכל שנה מתים כ-8 מיליון בני אדם כתוצאה מעישון, ומחצית מכלל המעשנים צפויים לחלות ולמות מתחלואה הנגרמת בעקבות העישון. משרד הבריאות מזכיר – הדרך הטובה ביותר להפסיק לעשן היא לא להתחיל כלל.

הנה גרסה מחודשת של הידיעה:
נתונים מדאיגים על אכיפת חוקי העישון במרחב הציבורי בישראל חושף ירידה משמעותית בפעילות הרשויות המקומיות: רק 51 רשויות מתוך 257 הגישו דוחות אכיפה לשנת 2023, נתון המהווה ירידה חדה לעומת 81 רשויות בשנה הקודמת. מספר הקנסות והדוחות צנח מ-10,115 ב-2022 ל-3,864 בלבד ב-2023, כאשר באר שבע מובילה באכיפה עם 1,127 קנסות, אחריה רמת גן עם 553 וחדרה עם 509 קנסות.
התמונה המתגלה מצביעה על פערים משמעותיים באכיפה בין הרשויות: בעוד חלקן, כמו הרצליה, דימונה ונשר, הסתפקו בדוח בודד בשנה, 14 רשויות לא הטילו קנסות כלל, ו-15 רשויות נוספות, ביניהן שדרות וביתר עילית, הצהירו כי אינן אוכפות את החוק כלל. מתוך 51 הרשויות המדווחות, רק 22 מעסיקות פקחים ייעודיים - 156 במספר - מתוך 620.5 תקנים זמינים. במיוחד בולטת האכיפה המצומצמת של עישון סיגריות אלקטרוניות, כאשר רק רמת גן וגבעתיים נתנו דוחות בתחום זה, למרות שהחוק מתייחס אליהן באופן זהה לסיגריות רגילות.
שר הבריאות, אוריאל בוסו מסר: "משרד הבריאות, יחד עם שותפים רבים, מקדמים יחד מהלכים על מנת לצמצם חשיפה של כלל האוכלוסייה ובייחוד של בני הנוער לכלל מוצרי העישון. כמו כן הושלמו תהליכים שונים שקידם משרד הבריאות בתחומי רגולציה וחקיקה שהביאו את מדיניות המאבק בעישון בישראל למקום מכובד בהשוואה למדינות בעולם המערבי. ועדיין, דרך מאתגרת עוד נמצאת לפנינו היות שאנו מתמודדים עם שחקנים מתוחכמים, חברות הטבק ומוצרי העישון החדשים והיבואנים השונים המחפשים כל דרך אפשרית להחדיר את המוצרים לשוק ולהגיע בעיקר לבני הנוער".
עוד הבהיר: "הדאגה לבריאות הציבור נמצאת כל הזמן לנגד עינינו ואנו פועלים בדרכים שונות להתמודד עם התופעה. בהזדמנות זו אני קורא לכל תושבי ישראל שנמצאים במעגל העישון לפנות ולהיעזר בסיוע המקצועי לגמילה מעישון, ללא עלות, לו הם זכאים במסגרת סל שירותי הבריאות דרך המוקד הטלפוני הלאומי לגמילה מעישון של משרד הבריאות ובקופות החולים." 
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "מניעת העישון ונזקיו נמצאים בראש סדר העדיפויות לטיפול על-ידי משרד הבריאות. משרד הבריאות פעל ומחויב להמשיך לפעול על מנת לייצר סביבה נקיה מעישון. השנה האחרונה הייתה מאתגרת ואנחנו מחויבים לפעול בערוצים שונים - חקיקה, הסברה, גמילה - כדי למנוע כניסה למעגל העישון, ויציאה ממנו למי שכבר התמכר."
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה