מדדים ומחקרים

תחקיר צה"ל חושף: "התפתחה תופעה של אי הקפדה בכל התחומים"

תופעה מדאיגה בצה"ל: חלה התרופפות במשמעת ובטיחות ביחידות השונות, שהתבטאה בשימוש לא נכון באמצעים והובילה לתאונות מבצעיות שניתן היה למנוע
דוד זולדן | 
אילוסטרציה (צילום פלאש 90/ חן שימל)
קצת יותר משנה למלחמה ובצה"ל בודקים את האפקטים השליליים ומבקשים לבער את הנגע הפושה ביחידות השדה. צה"ל ערך תחקיר לבחינת המשמעת המבצעית והתרבות הצבאית בלחימה והממצאים מדאיגים: חלה התרופפות במשמעת ובבטיחות ביחידות השונות שהובילה לתאונות מבצעיות. בנושא ההופעה והלבוש: התפתחה תופעה של אי הקפדה בכל התחומים.
צוות המומחים בראשות אלוף במיל' מוטי ברוך לבחינה וחיזוק המשמעת המבצעית והתרבות הצבאית בלחימה סיים את פעילותו והציג אמש את מסקנותיו לראש המטה הכללי, רב-אלוף הרצי הלוי.
הצוות החל את פעילותו ב-21 בנובמבר 2024, בעקבות אירוע נפילתם של רב-סרן (מיל׳) זאב (ז׳אבו) חנוך ארליך וסמל גור קהתי ז"ל בקרב בדרום לבנון, והציג תמונת מצב מפורטת בכל הנוגע לניהול משמעת מבצעית, כללי התנהגות ונורמות הנהוגים ביחידות הצבא כולל תרבות צבאית תקינה ביחידות הלוחמות, לשם הפקת לקחים ושמירה על חיי אדם.
על פי התחקיר הצוות מצא כי בשל השחיקה המבצעית של היחידות השונות הנמצאות מזה למעלה משנה ושלושה חודשים בלחימה, חלה התרופפות במשמעת ובטיחות ביחידות השונות, שהתבטאה בשימוש לא נכון באמצעים והובילה לתאונות מבצעיות שניתן היה למנוע.
ביחס לכניסת אזרחים לאזורי הלחימה, נמצא כי שתי קבוצות עיקריות נכנסו לשטחים אלו: האחת, אזרחים הממלאים תפקידים חיוניים ונכנסים באישור (לדוגמה, קבלני עפר ובנייה), והשנייה, אזרחים בעלי עניין שקיבלו אישור מאלופי פיקודים (כגון ראשי רשויות ועיתונאים). נמצא כי כניסת אזרחים לשטח הלחימה ללא אישור אינה רווחת, לאורך המלחמה נמצאו מספר מקרים בודדים של כניסת אזרחים לשטח לחימה ללא אישור, מקרים אלו נבדקים ומטופלים.
בנושא ההקפדה על הנחיות ביטחון מידע, הצוות ציין כי ככל שהמערכה התמשכה, חלה ירידה בהקפדה על הנושא, ואף נרשמו מקרים שבהם נעשה שימוש גלוי במכשירים סלולריים באזורי הלחימה. הדבר בא לידי ביטוי בהפצת סרטונים ברשתות החברתיות, תוך ציון מיקום מדויק של היחידות שפעלו, והפצת סרטונים משטח הלחימה הפוגעות בלגיטימציה הבין-לאומית.
בסוגיית ההופעה והלבוש, נמצא כי במהלך הלחימה התפתחה תופעה של אי-הקפדה רחבה בכל התחומים, וכן שימוש בפאצ'ים לא צבאיים ללא הסדרה וללא פיקוח. הצוות בדק ובחן תחומים נוספים כמו קבלת תרומות, תפוצת אמצעי לחימה וסטנדרטים מבצעיים ביחידות השונות, והגיש המלצות בנושא.
לאור ממצאים אלו, המליץ הצוות לפעול באופן מיידי לחיזוק הסטנדרטים המבצעיים וחיזוק יסודות המשמעת הצבאית תוך נקיטת צעדים פיקודיים ומשמעתיים במקרים של הפרת פקודות.
הצוות המליץ על קיום תהליך מנטלי-ערכי החל מהטירונות, כחלק מהציר המקצועי שבאחריות המפקדים. הצוות הדגיש את החשיבות בהסדרת מערך הלמידה ומיסודו, כולל איוש קציני למידה בדרגת הגדוד, וכן את הצורך בחיזוק מערך הבטיחות במהלך הלחימה ובגיבוש הוראות מדויקות בנושאי הופעה ולבוש. בנוסף, הצוות המליץ על קיום רענונים לכוחות המילואים והסדירים לאורך המשימות המבצעיות, שיכללו היבט משמעתי וחיזוק היסודות בתקופת לחימה ארוכה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה