נדל"ן ותשתיות

סיכונים ומחדלים בענף הבנייה: אלה הערים הכי לא בטוחות בישראל

דוח סיכום השנה של "קו החיים": ירושלים ותל אביב מובילות בדיווחי הציבור על מפגעי בטיחות; פתח תקווה ורמת גן מצטיינות בנוכחות מלאה כמעט של מנהלי עבודה באתרי הבנייה; תחום העבודה בגובה ממשיך להיות אחד האתגרים הגדולים ביותר באתרי בנייה בישראל | דוח מיוחד
שרון בירקמן | 
ליקויים באתרי בנייה-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
דוח סיכום השנה של המוקד הלאומי "קו החיים" במוסד לבטיחות ולגהות חושף את תמונת המצב של ליקויי הבטיחות באתרי בנייה בישראל, ובכלל זה מחדלים ואי ציות להוראות החוק והתקנות שנועדו לשמור על חיי העובדים ובריאותם. מרבית הליקויים שאובחנו באתרי הבנייה קשורים לעבודה בגובה, ולצידם מקרים חוזרים ונשנים של היעדר מנהלי עבודה באתרי בנייה. 
הערים המצטיינות במודעות ציבורית לבטיחות באתר הבנייה
מוקד "קו החיים" הוקם עבור הציבור הישראלי, כך שכל מי שרוצה יוכל לפעול ולהציל חיים של העובדים במקומות העבודה בישראל באמצעות דיווח למוקד בטלפון או באפליקציה באנונימיות מלאה, מסר ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות. במהלך השנה, המוקד קיבל אלפי דיווחים מאזרחים ועובדים ברחבי הארץ. בירושלים, למשל, התקבלו השנה 163 דיווחים, מה שמיקם את העיר במקום הראשון בדירוג המודעות הציבורית לבטיחות באתרי הבנייה. תל אביב ירדה למקום השני עם 160 דיווחים, בעוד ראשון לציון שמרה על המקום השלישי עם 74 דיווחים. עוד ברשימה: בני ברק במקום הרביעי עם 61 דיווחים, חיפה עם 55 דיווחים, רמת גן ופתח תקווה עם 47 ו-44 דיווחים בהתאמה. אשדוד, חולון ובת ים סוגרות את הרשימה עם 39, 33 ו-29 דיווחים בהתאמה.
הערים עם המודעות הגבוהה ביותר להצלת חיים בישראל 2024 (מקור הנתונים: מוקד "קו החיים" במוסד לבטיחות ולגהות)
(מקור הנתונים: מוקד "קו החיים" במוסד לבטיחות ולגהות)
היעדרות מנהלי עבודה באתרי בנייה
לצד הדיווח הציבורי, בדוח מדגישים גם ערים שבהן נרשמו ליקויים בהיעדר נוכחות מנהלי עבודה באתרי הבנייה. בני ברק מובילה לרעה עם כ-46% מהמקרים שבהם מדריכי המוסד לבטיחות ולגיהות (המוס"ל) גילו שאין מנהל עבודה באתר. חולון, ירושלים ואשדוד מציגות שיעורים נמוכים יותר, אך עדיין מדאיגים (21.2%, 15.3% ו-14.7% , בהתאמה), תל אביב ובת ים רשמו כל אחת 10% מהמקרים. לעומת זאת, פתח תקווה ורמת גן זכו לשבחים על הקפדה על נוכחות מנהלי עבודה בביקורי נציגי המוס"ל.
ליקויים נוספים
הדוח מפרט מגוון רחב של ליקויים שאובחנו במהלך השנה, לרבות 256 מקרים של בעיות בעבודה בגובה, 252 ליקויים בשילוט וגידור, ו-207 תקלות בפיגומים. בנוסף, 191 מקרים של היעדר ציוד מגן אישי ו-140 מקרים של היעדר מנהל עבודה. בעיות נוספות כללו ליקויים בעגורנים ומנופים (95 מקרים), חשמל (74 מקרים), ובורות ומעקות (56 מקרים).
הליקויים הנפוצים ביותר באתרי בנייה בישראל 2024 (הליקויים הנפוצים ביותר באתרי בנייה בישראל 2024)
(מקור הנתונים: מוקד "קו החיים" במוסד לבטיחות ולגהות)
מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות, ד"ר מיקי וינקלר, קורא לאזרחים ולעובדים לזהות ולדווח על מפגעי וסיכוני בטיחות. לדבריו, "שיתוף הפעולה בין המוקד, משרד העבודה, מינהל הבטיחות ומדריכי הבטיחות שלנו מבטיח טיפול מהיר ויעיל במפגעי וסיכוני בטיחות, המצילים חיים."
ח"כ יואב בן צור שר העבודה: "דיווח האזרחים, מהירות התגובה של מדריכי המוס"ל וסיוע של מפקחי העבודה במקומות עבודה המפרים את דרישות התקנות והחוק מובילים יחד להקטנת פוטנציאל הפגיעה בקרב העובדים. שיתוף הפעולה של שני הגופים הנמצאים תחת משרד העבודה בראשותי, נושא פרי ומציל חיים הלכה למעשה. מנתוני סיכום השנה של המוקד עולה כי גם בענף הבנייה על היזמים והקבלנים לשנס מותנים ולהשקיע יותר בבקרה על עמידה בדרישות החוק והתקנות שימנעו את הפגיעה בעבודה".
ישראל אוזן מנכ"ל משרד העבודה: ״הנתונים מוכיחים פעם נוספת עד כמה הקבלנים והיזמים צריכים לקחת אחריות ולשפר את תנאי הבטיחות באתרי הבנייה. משרד העבודה יחד עם המוסד לבטיחות וגהות עושים ימים כלילות כדי להעלות את המודעות ולמנוע סיכונים בזמן אמת, כשאחריות גדולה מוטלת על המנהלים בשטח. משרד העבודה מחויב לפעול בכל הכלים העומדים לרשותו כדי לשנות את המציאות הזו – הגברת האכיפה, העלאת המודעות והחמרת הענישה במקרים חמורים. האחריות על חיי העובדים היא בראש ובראשונה של המעסיקים, שמחויבים לוודא כי העובדים חוזרים הביתה בשלום".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה