דעות

ראשי ערים? חובתכם להשקיע בחדשנות

כולם מדברים על זה, כולם רוצים את זה, רק לא כולם מבינים שחדשנות ברשויות המקומיות היא לא רק דיגיטציה ושימוש במילים מפוצצות כמו Smart City ו-Big Data. השלטון המקומי חייב להירתם למשימה ולשנות תפיסה בהקדם

סיון גולדברג |  3
סיון גולדברג (צילום שחר תמיר)
אחד המבחנים החשובים שלנו כנבחרי ציבור הוא מבחן הרלוונטיות. שנת 2022 בפתח ומרבית העיריות והמועצות האזוריות נותרות עדיין עם תפיסות ניהול מיושנות. בזמן שרשויות רבות מתחדשות בטכנולוגיות ותשתיות חכמות, המערכות והמנגנונים נשארים הרחק מאחור.
במרבית מהארגונים שאנו מגיעים מהם שומעים יום יום, פעם אחר פעם את המשפטים: "זה לא ריאלי", "ניסינו את זה בעבר", "זה יקר מדי" וזו רק רשימה חלקית של ביטויים, שמייצגים תפיסה אשר לא מאפשרת לרשויות לצמוח ולהמציא את עצמן מחדש. האתגר המרכזי של נבחרי הציבור בכל הקשור לקידום חדשנות הוא המורכבות הניהולית לצד ההבנה שהבירוקרטיה, אשר נועדה כדי להגן מפני הליכים לא תקינים, הפכה לתרבות ארגונית קלוקלת, שמעכבת ומדכאת תהליכים יצירתיים ומתקדמים.

אם נצליח להשפיע ולשנות קצת את התפיסה בקרב העובדים והמנהלים, לחשוב ולפעול בצורה אחרת, שונה ממה שהיכרנו עד היום, נצליח לגרום למערכת לייצר ערך חדש לרשות המקומית עצמה, לתושבים ולעסקים.
3 עקרונות מנחים כדי להישאר רלוונטיים:
אז איך בכל זאת נשארים רלוונטיים? קודם כל חושבים אחרת, חולמים ומשתדלים להקדים את זמננו עם רעיונות מחוץ לקופסא. חשיבה שונה מסוג כזה לא קורית סתם ככה, היא לא מקרית. היא דורשת הטמעה של שגרת עבודה המאפשרת את החשיבה הזאת, עבודה עם אנשים טובים ויצירתיים, בעלי חופש פעולה להתנסות, לטעות ובסוף גם להצליח.
לתפיסתי ישנם שלושה עקרונות מנחים במרוץ שלנו להישאר רלוונטיים – פיתוח הון אנושי, דיגיטציה ועידוד יזמות בקרב העובדים, התושבים והעסקים. חייבים לשנות תפיסה ולהבין שחדשנות היא לא רק אותן מילים מפוצצות כמו Smart City ו-Big Data, אלא נדרשת השקעה בעובדים, בתוכניות לפיתוח העתודה הניהולית, הכשרת מובילי חדשנות בכל מינהל, אגף ומחלקה, שיחשבו וידברו באותה השפה, כל זאת לצד פיתוח פרויקטים טכנולוגיים חדשניים, למידת עמיתים ומחקר באשר למתרחש ברשויות שונות בארץ ובעולם, קבלת החלטות מבוססות נתונים ועידוד התושבים ליזום ולסייע בעיצוב העתיד של העיר.
גבעתיים למשל, הפכה בעשור האחרון מהעיר המבוגרת ביותר, לעיר השניה הצעירה במדינת ישראל. הגירה חיובית של אלפי משפחות צעירות לעיר, בעיקר מתל אביב, שינתה את פניה של העיר, ובהתאם אנו נדרשים לתת מענה לשינויים באוכלוסייה ולשנות תפיסה. בשנים האחרונות כמות גני הילדים יותר מהכפילה את עצמה, ברחובות הראשיים כ-60% מהתושבים מתגוררים בשכירות, התפתחה סצנת חיי לילה מיוחדת, והכל כמובן באותו תא השטח של כ-3 קמ"ר עם 65,000 תושבים, מה שהופך את גבעתיים גם לעיר הצפופה ביותר בישראל אחרי בני ברק.
כמתבקש, בימים אלה השקנו את "הטרקלין", מרכז הצעירים הראשון של העיר גבעתיים. אמנם קצת באיחור לעומת רשויות אחרות, אך המיקום שלו, הנראות שלו וסל השירותים שהמרכז מציע, היו שווים את ההמתנה. כחלק מתפיסת החדשנות של תחום הצעירים, המרכז הוקם במגדל רב קומות – מגדל השחר (בכניסה לעיר מכיוון תל-אביב ומכיוון הבורסה ברמת-גן), המשלב משרדים של עשרות חברות הייטק וסטארט-אפים, עם מגורים עד קומת הגג שבקומה ה-54. ממש מעל מרכז הצעירים ניתן לעלות ולהתרשם מ-7 קומות של מעבדות חדשנות בבעלות IBM וחברות ביו-טכנולוגיה שונות.
"הטרקלין" מאפשר לצעירים להגיע ללמוד ולעבוד במתחם Open Space, לשריין חדרי ישיבות וליהנות מסלון ציבורי, מטבח פתוח ואווירה שלא נופלת מחברת סטארט-אפ בקומה מעל. לאחר שעות העבודה המרכז מארח מדי שבוע ערבי מיטאפ ייחודיים, סדנאות העשרה והכוונה בתחומי ההשכלה הגבוהה, פיתוח הקריירה והיזמות. המטרה העיקרית היא לאפשר לתושבים שלנו להתפתח כל אחד באופן אישי וגם להכיר זה את זה, לשתף פעולה וליצור מיזמים מדהימים. אנחנו שם כדי לפגוש אותם, ללוות אותם וגם לנצל את היוזמות וההזדמנויות שנוצרות במקום לטובת קידום העיר. ההון האנושי האיכותי הזה הוא אחד המשאבים החשובים של העיר ו'הטרקלין' הוא אחד מהדרכים הטובות ביותר לנצל זאת.
חדשנות מחייבת אומץ, חדשנות מחייבת חשיבה עמוקה מחוץ לקופסא, חדשנות מחייבת אותנו להסתכל על האתגרים ועל הבעיות ולא לחפש מיד את הפתרונות. אנשי המפתח שצריכים לעסוק בארגון שלכם בחדשנות, חייבים להיות אלה שאין להם שום מושג של בירוקרטיה, ובעיקר, הם צריכים להבין שבעידן של היום צריך לרוץ מהר, לא לתת לאף אחד לעכב אותנו, לעוף ולחדש. אם לא נעשה את זה, פשוט לא נהיה רלוונטיים.
הכותב:  סיון גולדברג, סגן ראש עיריית גבעתיים ומחזיק תיק החדשנות
תגובות לכתבה(3):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    חשיבה מעניינת ונכונה
    גלי מיכל חנן +muni 01/2022/27
    הגב לתגובה זו
    4 0
    אין ספק שצריך להתחיל משינוי גישה וקבלת החלטות על בסיס נתונים זה שילוב מדויק יותר לניהול מערכת עירונית מתקדמת.
    סגור
  • 2.
    זה ראש העיר הבא של גבעתיים (ל"ת)
    ארז 01/2022/24
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 1.
    סיוון היקר התשובה קיימת אצלך בבית
    פיקל 01/2022/21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא יכולה להיות חדשנות כי המידע שאתה מדבר עליו מוחזק אצל חברות ליבה כמו אוטומציה החדשה עיריית גבעתיים משלמת 8.4 מיליון שח אבל הדאטה לא שייך לה ואינה יכולה לקבל אותו תדיר אז על איזה חדשנות אתה מדבר???
    סגור