דעות

גלי עלייה עוצמתיים בפתח, אך הממשלה לא באירוע

ישראל ניצבת בפני אירוע מכונן שישנה את פני המדינה: על רקע האנטישמיות המשתוללת, יהודי התפוצות צפויים להגיע לארץ בהמוניהם. במקום ללמוד מהעבר ולתכנן את העתיד, הממשלה טומנת את הראש בחול

סגן יו"ר הכנסת, ח"כ יבגני סובה (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל)
מאז ה-7 באוקטובר נמצאת מדינת ישראל במלחמה רב זירתית, כשהחברה הישראלית משלמת מחיר יקר וכואב: טובי בנינו ובנותינו נפלו על הגנת המולדת, אלפי לוחמים נפצעו ומאות משפחות נוספו למעגל השכול, ולא לשכוח – מאה חטופים וחטופות עדיין מוחזקים במנהרות בעזה. הפצע שנפער בלב החברה הישראלית יישאר פתוח לדורות.
מראשית המערכה ההתגייסות של החברה הישראלית הייתה למופת, בשנה וחודשיים למדנו עוד הרבה דברים נוספים על עם ישראל הנפלא. ועדיין, המצב מורכב והבעיות רבות: מלבד הפגיעה בגוף ובנפש, גרמה המלחמה לפגיעה קשה בכלכלת ישראל. התקציב של שנת 2024 כבר שונה מספר פעמים, וכעת אנו צופים אי-ודאות כלכלית. גם בדוחות של סוכנויות דירוג האשראי הבין לאומיות קשה למצוא בשורות אופטימיות, ובעיניי האירוע כולו לא מנוהל כראוי בידי הממשלה ושר האוצר הנוכחי.
על רקע מלחמת חרבות ברזל המתמשכת, מתרחש אירוע שהוא לא פחות דרמטי ועשוי אף לשנות את פניה של מדינת ישראל. אני מדבר על הזינוק באנטישמיות ברחבי העולם, ועל פוטנציאל העולים שעתידים להגיע לישראל במהלך השנים הקרובות.
מאז פרוץ מהמלחמה, נתוני הסוכנות היהודית מעידים על עלייה של מאות אחוזים בפתיחת תיקי עלייה – כך למשל, בצרפת חלה עלייה של כ-300%, ובצפון אמריקה נרשמה עלייה של למעלה מ-100%. הנתונים הללו הוצגו בדיוני שדולת העם היהודי שיש לי הכבוד להיות אחד מראשיה מזה 5 שנים בכנסת. מהשיחות והמפגשים שקיימנו לאורך השנה האחרונה, בארץ ובחו"ל, עולה תמונה שונה ממה שהתרגלנו עד כה. אם בעבר ליהודי התפוצות היו אפשרויות הגירה שונות, שרק אחת מהן זו עלייה לישראל, הרי שהיום הגעה לכאן עשויה ממש להציל את חייהם.
לכל מי ששואל "מה חדש בזה, הרי תמיד הייתה אנטישמיות בעולם והסכנה תמידית", אני משיב, שהפעם מדובר באירוע שונה. היום רוב יהודי התפוצות מזוהים עם מדינת ישראל ללא קשר לעמדותיהם הפוליטיות או יחסם למדיניות ממשלת ישראל. האנטישמיות הקלאסית קיבלה אופי חדש של אנטי-ישראליות. ברוב המדינות שבהן יש קהילות יהודיות, התחושות הן קשות ביותר. היום לא ישאלו את היהודי הממוצע מה הוא חושב על המלחמה, אלא ישר יקשרו אותו למדינת ישראל. זו בדיוק הסיבה מדוע שהיהודים מרגישים שהמצב החמיר, כשחלקם כאמור נמצא ממש בסכנת חיים.
בחודש יוני 2021 נכנסתי לתפקיד יושב ראש סיעת ישראל ביתנו וסגן יושב ראש הכנסת. על פי החלוקה בין הקואליציה לאופוזיציה בכנסת ה-24, האופוזיציה דאז בראשות בנימין נתניהו קיבלה לידה בין היתר את ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות – אולם סירבה בתוקף להקים את הוועדה ולקיים אפילו דיון אחד. לראשונה מזה 70 שנה, בנובמבר 2021 ציינה הכנסת את יום העלייה ללא ועדת העלייה והקליטה. חושבים שזה חמור? זה מתגמד ביחס להתנהלות האופוזיציה דאז בפברואר 2022, כאשר רוסיה פלשה לאוקראינה ולראשונה מאז מלחמת העולם השנייה, פרצה באירופה מלחמה בסדר גודל שכזה.
ב-24 בפברואר 2022, ביומה הראשון של המלחמה, יצרתי קשר עם יו"ר הכנסת מיקי לוי ואמרתי לו שמדובר באירוע דרמטי ושיש לצפות לעשרות אלפי עולים כתוצאה מהמלחמה. שר האוצר אביגדור ליברמן, כינס מיד דיון דחוף והודיע על מתן חבילת סיוע לקליטת העולים בגובה עשרות מיליוני שקלים. ועדיין על אף הבקשות הרבות, המשיכה האופוזיציה בסירובה להקים את ועדת העלייה והקליטה. רק בשנה הראשונה למלחמה הגיעו קרוב ל-70 אלף עולים, מספר מטורף! הממשלה דאז הקצתה עבורם את כל המשאבים הנדרשים. כאשר נשלחנו על ידי הכנסת לגבול אוקראינה-הונגריה, ראיתי במו עיניי איך מדינת ישראל מצילה יהודים שברחו מהתופת. זה היה מרגש עד דמעות, לעולם לא אשכח את הימים הללו.
מה אנחנו רואים היום? העלייה לא פסקה. על אף המלחמה, מאז ה-7 באוקטובר עולים רבים ממשיכים להגיע ולצערי נתקלים כאן בקשיים רבים. במקום להשקיע בקליטת העולים ולהגדיל את התקציבים לתוכניות תעסוקה, דיור וחינוך, הממשלה מאיימת בקיצוץ דרמטי ובלתי מתקבל על הדעת בתקציב שנת 2025. הרושם שלי הוא שמדובר בחוסר הבנה מוחלט של הממשלה וקברניטי המדינה בנושא העלייה ותרומתה לביטחון וכלכלת מדינת ישראל. לצערי, מדיניות הממשלה גורמת לעולים רבים לחפש דרך חדשה. דוגמה מייצגת טמונה בהתנהלות סביב לימודי העברית באולפנים, שהיא רק אחת ממגוון בעיות שאינן זוכות למענה וחבל.
בשנת 2015 משרד העלייה והקליטה פרסם מחקר מעמיק לציון 25 שנה ל"עלייה הגדולה מברית המועצות". החוקרים ציינו, כי מאז 1990 השקיעה מדינת ישראל בקליטת העולים קרוב ל-50 מיליארד שקלים. התרומה למדינה נעמדה אז בסכום שהתקרב ל-180 מיליארד שקלים. למעלה מ-40 אלף רופאים, 100 אלף מהנדסים, למעלה מ-80 אלף מורים ואנשי חינוך שינו את פניה של מדינת ישראל ב-30 השנים שחלפו מאז. זהו שיעור היסטורי חשוב לשרי הממשלה ומקבלי ההחלטות.
היום אנחנו ניצבים בפני גל עלייה חדש ועוצמתי. יהודי התפוצות יבואו לארץ ובהמוניהם, זאת רק שאלה של זמן. במקום ללמוד על העבר ולתכנן את העתיד, ממשלת ישראל לא נמצאת באירוע. רק אל תגידו אחרי זה שלא ידעתם.
*הכותב, יבגני סובה, הוא חבר כנסת מטעם ישראל ביתנו, סגן יו"ר הכנסת ויו"ר משותף לשדולת העם היהודי.
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    תיקון קטן
    קיבוצניק 12/2024/16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    על פ האקונומיסט , כלכלת ישראל לא נפגעה בכלל בשל המלחמה
    סגור
  • 1.
    שלא יעלו עם ריקנים. לא רוצה לראות את מרצ בכנסת. (ל"ת)
    מיכאל 12/2024/12
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור