בארץ
"אנחנו בבצורת קיצונית": תסריט האימים לחקלאים בצפון הולך ומתממש
החורף השחון מזה שנים נותן את אותותיו, וחקלאים בצפון הארץ נדרשים לוותר על גידולים בשל קיצוץ חד במכסת המים לחקלאות

החורף הנוכחי היה היבש ביותר מזה 70 שנים - מתחילת המדידות. מיעוט המשקעים נותן את אותותיו בין השאר בצפון הארץ, בהם הגולן והגליל, בהם חקלאים מגדלים גידולים חקלאיים רבים כמו בצל, אבטיח, עגבניות ותפוח אדמה. על פי השירות המטאורולוגי, ירדו בגולן 35% מכלל המשקעים שאמורים לרדת במהלך עונת הגשמים, כשבהרי הצפון - 50% בלבד.
בתוך כך פורסם בכלכליסט כי אגודות המים צפויות להורות לחקלאים בצפון לוותר על גידולים מהסוג שצוין בשל קיצוץ חד במכסת המים לחקלאות. "מה שקורה ברמת הגולן ובגליל מזעזע. בריכת רם, אחד ממקורות המים העיקריים, נראית כמו שלולית. החורף הזה הוא קטסטרופה", אמר גורם מרשות המים לאתר.
במשרד החקלאות מצידם אמרו כי, "אזור הגולן מנותק מהמערכת הארצית ונסמך על מקורות מים מקומיים בעיקר, מעט מהכנרת וממי קידוחים. לאור מיעוט הגשמים השנה, אגודת המים, שמספקת את המים לכל יישובי הגולן, משתפת את הצרכנים בחשש שלא תוכל לספק את מלוא ההקצאות השנה. כפי שנעשה מדי שנה – אגודת המים נמצאת בקשר רציף עם אגודות היישובים ומנהלת את אספקת המים לפי תוכנית הגידולים לאורך השנה. על מנת למנוע פגיעה במטעים הרב־שנתיים, חלק מההתנהלות השנה תהיה לצמצם גידולים חד־שנתיים".
מקור נוסף מרשות המים אמר לכלכליסט: "אנחנו בבצורת קיצונית, והיא משפיעה, חד משמעית. בדרום הגולן חיברנו את החקלאים לכנרת ובמרכז הגולן יש קידוחים, אבל עדיין האתגר הוא גדול. יש פחות מים באזור ואין מספיק לפעילות החקלאית המלאה. בצפון רמת הגולן המצב אקוטי יותר, ויהיה צורך לוותר על גידולים חד־שנתיים בחלק מהאזורים. ספציפית בעונה הזו בצפון רמת הגולן, בעיקר באזור הכפרים הדרוזיים, נראה שאפילו לא תהיה אפשרות להוריד גידולים חד־שנתיים ולשמור את המים למטעים האחרים, כי אפילו את זה אין".
בתקווה שהמדינה תשפה את החקלאים על הנזקים, יו"ר התאחדות חקלאי ישראל, אורי דורמן, פנה אל שר האוצר סמוטריץ' ושר החקלאות דיכטר, וכתב להם כי לא רק מיעוט הגשמים אלא גם העיתוי בהם יורדים הגשמים פוגע בחקלאות. "מיעוט הגשמים מכריח את החקלאים לבצע השקיית חורף וגורם להוצאות מוגברות והפסד רווחים. דלדול מקורות המים עלול להוביל לצמצום הקצבות המים לחקלאים, ולקיצוב באספקת המים לגידולים השונים. החקלאים יעמדו בפני דילמה: האם לזרוע גידולי שדה חדשים, האם להשקות את המטעים רק בכמות מינימלית הנדרשת להמשך קיומם", כתב דורמן.
עוד ב-
משק המים של ישראל ערוך באופן יחסי טוב יותר עם שינוי האקלים, שבא בדמות פיחות במשקעים ועליה בטמפרטורות. עם זאת, למרות ההיערכות הטובה של משק המים, אזור רמת הגולן מנותק פיזית ממערכת המים הארצית - לכן המדינה מתקשה לשנע לשם מים. כלומר במידה ויש קשיים של חקלאים באזור הגולן, הקושי שלהם יהיה גדול יותר מאזורים אחרים במדינה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה