בארץ
אלקין מציג בדיון מיוחד: "מעל ל-9 מיליארד שקל נזק"
דיון חשוב בנושא שיקום הצפון התקיים אתמול בכנסת. זאב אלקין, השר האחראי על מועצת תקומה, הציג את המתווה שלו: "תתמקד בפיתוח וצמיחה של אזור קו העימות"

בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת בראשות ח"כ מיקי לוי, יחד עם הוועדה לחיזוק הגליל, בראשות ח"כ עודד פורר, התכנסו אתמול (שני) לדיון עם מועצת תקומה לדיון מיוחד בנושא שיקום הצפון.
את הדיון פתח יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ מיקי לוי: "תושבי קו העימות אמורים לחזור לבתיהם ולמשקיהם, התלמידים למערכות החינוך, אך עדיין לא שמענו כיצד הממשלה נערכת לכך. ב-2018 התקבלה החלטת ממשלה להקצות חמישה מיליארד ש"ח למיגון הצפון ולשיפור המוכנות לרעידות אדמה ומצבי חירום עד 2030. עד היום הוקצו רק 100 מיליון ש"ח. הממשלה לא ביטלה את ההחלטה, אז איפה התקציב? מצד אחד נאמר לנו שהולכים על שינוי מציאות בצפון, ומצד שני מתקצבים מיגון למבני ציבור. אלה שתי מטרות סותרות. מה הכיוון, אדוני השר?"
במהלך הדיון הציג אלקין את המתווה שלו לשיקום הצפון והחזרת התושבים לבתיהם. התוכנית קיבלה את השם "תנופה לצפון", וכוללת מערך תמיכה כלכלי לתושבי קו העימות שפונו. המתווה כולל שני סוגי מענקים: מענק חד פעמי שאינו מותנה בהוצאות שכירות בפועל, ויכול לשמש את מי שיחזור לביתו. סכום המענק למבוגר שיעזוב את בית המלון עד 7 במרץ יעמוד על 15,360 ש"ח, ולילד על 7,680 ש"ח. הסכומים יפחתו בהדרגה למי שיעזוב בתאריכים מאוחרים יותר. מענק עזובה שנועד להקל על החוזרים לבתיהם בגין פגעי זמן ונזקי תכולה, שיעמוד על 10,000 ש"ח למבוגר ו-5,000 ש"ח לילד.
עוד צוין אילו ישובים יכללו כחלק מהתוכנית. בדבריו נמסר כי עם פרוץ המלחמה, פונו 43 יישובים הנמצאים במרחק של עד 3.5 ק"מ מגבול לבנון, בהם 64,745 תושבים. מרבית הישובים נמצאים בטווח של 0 עד 2 ק"מ מהגבול. יישובי קו העימות מוגדרים כישובים הנמצאים במרחק 0-9 ק"מ מהגבול, וכל היישובים במרחב גולן-קצרין הסמוכים לגבול עם סוריה. בסך הכל מדובר ב-9 רשויות מפונות, מתוכן 5 מועצות אזוריות שפונו בחלקן.
הלקין הוסיף במהלך דיון כי: אומדן הנזקים במרחב שפונה נאמד בכ-9 מיליארד ש"ח, מתוכם כ-5.5 מיליארד ש"ח נזק ישיר ו-3.5 מיליארד ש"ח נזק עקיף. כ-2,900 מבנים ניזוקו בלחימה, רובם בתי מגורים. כמו כן, נפגעו 103 מוסדות חינוך מתוך 278 במרחב.
מראשי הראשויות נמסר:
דוד אזולאי, ראש מועצת מטולה: "מדברים על חזרה, אבל אין לאן לחזור. מעל 70% מהבתים במטולה נפגעו, ו-50% מהם במצב קשה שאינו מאפשר מגורים. מערכת החינוך הרוסה, מוסדות ציבור הרוסים. אנשי מס רכוש מודים בעצמם שאין עדיין מענה".
אביחי שטרן, ראש עיריית קריית שמונה: "הלכה למעשה, לא מאפשרים בחירה לתושבים. ההורים יודעים מה הכי טוב לילדיהם, אבל המדינה כופה עליהם חזרה למרות שמסגרות החינוך עדיין לא ערוכות לכך. פנינו לבג"ץ כדי להבטיח שלפחות מי שרוצה יוכל לסיים את שנת הלימודים במקומות אליהם גלו".
עוד ב-
משה קוניסקי, ראש עיריית כרמיאל: "אירחנו 450 תלמידים מפונים במשך שמונה חודשים, שימשנו בסיס עורף לצה"ל, והכול על הכתפיים של הרשות המקומית. במקביל, אנו מתמודדים עם גידול של פי ארבעה בביקוש לטיפולים פסיכולוגיים וליווי 12 ניצולי נובה ללא תמיכה מספקת מהמדינה. 50 רשויות בצפון עדיין לא מצליחות לאזן תקציב. מפעלים עוזבים, תושבים עוזבים, והפערים רק מעמיקים. יש צורך בתוכנית כוללת ולא מקוטעת שתתייחס לצפון כמקשה אחת".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה