בארץ

הסוד מאחורי שמות ביהדות: מה הקשר בין השם לייעוד שלנו?

לשמות ביהדות משמעות עמוקה כגשר בין הגוף לנשמה. הם מבטאים את ייעוד האדם ותפקידו בעולם, ונבחרים ברגע של נבואה קטנה שמנחה את ההורים לבחור בשם הנכון
הרב יואל בייטש | 
צילום Shutterstock
לא פעם מתקשרים אליי אנשים ובפיהם שאלה, איך לקרוא לילדה שזה עתה נולד למזל טוב, כיצד אפשר לדעת מה הוא השם הנכון? ובעצם, מה הוא שם נכון?
לשֵׁם שלנו תפקיד חשוב מאוד, על פי היהדות, הוא משמש כסוג של מתווך בין הגוף לנשמה, כיוון שאין קצוות קוטביים יותר מגוף פיזי ונשמה רוחנית צריך מתאם שיחבר ביניהם, כמו מעבד המחבר תוכנה וחומרה. השם שניתן לאדם מבטא את הצומת בו הם נפגשים, רוח וחומר שהופכים להיות הזהות שלנו, ממנה ייגזר התפקיד שלנו בעולם, בדיוק כפי שאנו משתמשים באותיות כדי לנסח מחשבות או רגשות המקננים בנו כדי שנוכל לשתף אותם, כך אותיות השם שלנו הן תבנית לביטוי אופי הנשמה שבנו.
לכן בעבר נהגו לקרוא לאנשים בשמות לפי האופי שלהם, או הציפייה מהם. למשל השבטים, ראובן היה ביטוי להפתעה והשמחה של לאה - "ראו בן!", שמעון "כי שמע ה" את תפילתי והעניק לי ילד, ולוי נקרא כך על שם הליווי שיעניק מעתה יעקב ללאה, כי הרי אין לה יד שלישית לשאת ילד נוסף, וכך למעשה היא הרוויחה את חברתו הקרובה.

צילום: מכון זרעים
אז איך נכון לקרוא לילד? מי יודע מהו אופי הנשמה הטמונה בנו? האמת היא שאין לנו דרך לדעת. על כך כתוב בתורת הקבלה, בשם האריז"ל כי הרגע בו קוראים ההורים לילד בשמו הוא רגע של נבואה קטנה: ״ונמצא כי כאשר נולד האדם וקוראים לו אביו ואמו שם אחד העולה בדעתם, אינו באקראי ובהזדמן, כי אם הקדוש ברוך הוא משים בפיו השם ההוא המוכרח אל הנשמה ההיא".

ספר 'שמות' אותו נתחיל לקרוא השבת, המתחיל בשעבוד הנורא במצרים, נקרא כך היות והוא מבטא את אחד הסודות ששמרו עלינו לאורך השנים, שמירה על השמות האותנטיים שלנו שהיו לא רק סימבול תרבותי, אלא ביטאו את הנשמה שלנו, אותו כוח רוחני שאי אפשר לכלוא או להחליש, ולכן הוא נצחי ובלתי מנוצח. כך יכולנו לכל אתגר שעמד בפנינו, בעזרת השם!
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה