בארץ

נאלצה לבטל בת מצווה: החרם החברתי שניפץ לילדה את חייה

אחרי המקרה הטראגי שזיעזע את הארץ לפני כחצי שנה, כאשר ילד כבן 12 שעבר חרם כיתתי התמוטט ונפטר, מסתבר שהלקח טרם נלמד. הפעם מדובר על ילדה שנאלצה לבטל את חגיגות בת המצווה בגלל משבר עמוק שנובע מחרם. משרד החינוך בתגובה: "המקרה מוכר ומטופל"
מערכת ice | 
בודדה. תמונת אילוסטרציה (צילום shutterstock)
חרם חברתי ממושך על תלמידת כיתה ו' בבית הספר בן גוריון ברחובות הוביל למשבר עמוק, עד כדי ביטול חגיגת בת המצווה שלה. האם, שנאבקת כבר שנתיים בתופעה, חושפת את המחיר הכבד שמשלמת בתה בשל התעלמות מערכת החינוך.
"בתי פשוט הפסיקה לצאת מהבית," שיתפה האם לאתר רחובות ניוז. "מדי בוקר היא מתקשה להגיע לבית הספר בגלל השיימינג והחרמות שהיא חווה מצד חברותיה לכיתה". ההשפעה ניכרת בכל תחומי חייה של הילדה - מהידרדרות בלימודים ועד בידוד חברתי מוחלט.
המשבר הגיע לשיאו כשהמשפחה קיבלה החלטה דרמטית לוותר על חגיגת בת המצווה. "חששתי שאף אחת לא תגיע," אמרה האם, שמנסה להגן על בתה מפני תגובות פוגעניות ברשתות החברתיות. "אחת האימהות אף האשימה את בתי בשיימינג - בזמן שהילדה שלי מסתגרת בבית!"
למרות פניות חוזרות ונשנות להנהלת בית הספר, האם טוענת כי נתקלה בחוסר היענות מצד הצוות החינוכי. "המנהלת לא נוקטת בשום פעולה, היועצת לא מתערבת, והתקשורת עם המחנכת מוגבלת לדואר אלקטרוני בלבד," היא מתריעה. "זו אטימות שלא נתקלתי בה מעולם."
 
מומחי חינוך מזהירים כי חרם חברתי בגיל צעיר עלול להוביל להשלכות נפשיות חמורות, כולל דיכאון, חרדה, פגיעה בהערכה העצמית, ובמקרים קיצוניים אף למחשבות אובדניות. הם מדגישים כי התערבות מהירה של הצוות החינוכי היא קריטית למניעת הסלמה.
בתגובה, מסר מחוז מרכז במשרד החינוך: "המקרה מוכר ומלווה על ידי צוות החינוך והייעוץ הבית ספרי במישור הלימודי, ריגשי וחברתי. בשל הפערים בין תפיסת ההורים לבין המציאות הבית ספרית, בימים הקרובים תזומן ישיבה לשיקוף הפעולות החינוכיות והמעורבות הבית ספרית שקיימת, לצד בניית תוכנית עבודה. למותר לציין את חשיבות שיתוף הפעולה בין ההורים לצוות בית הספר, גם במקרי אי הסכמה, לטובת התלמידה".
"אני כבר לא מסוגלת להתמודד עם המצב," מסכמת האם בכאב, מבטאת את תחושת חוסר האונים של הורים רבים הניצבים מול מקרי אלימות חברתית במערכת החינוך.
כזכור, לפני מספר חודשים הזדעזעה הארץ ממקרה טראגי כאשר נער בן 12 חגג בבר מצווה של אחד מתלמידי כיתתו, אך עבר חרם  כאשר חבריו סירבו לרקוד איתו. הוא נפגע ובכה, יצא החוצה ולאחר זמן התמוטט. בבית החולים הוגדר מצבו בסכנת חיים והוא הלך לעולמו בטרם עת. 
רק לאחרונה השיק משרד החינוך משרד החינוך,  מוקד טלפוני רגשי וחברתי ייעודי למניעת דחייה חברתית, בדידות וחרמות. המוקד יספק מענה מקצועי ורגיש, יציע תמיכה לתלמידים, הורים ואנשי חינוך, ויהווה רשת ביטחון עבור כל פונה. זאת, לאחר דיונים ארוכים בוועדת הכנסת, בהשתתפות תלמידים אשר עברו חרם בבית הספר, וגורמי המקצוע השונים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה