בארץ

המהלך שיחסוך מיליארדי שקלים למדינה בשנה יוצא לדרך: "יום היסטורי"

תיקון לחוק הצלת המזון אושר בכנסת: גופים ציבוריים ומוסדות ממשלתיים יחויבו לתרום עודפי מזון לנזקקים - מהלך שעשוי לחסוך מיליארדי שקלים למשק. ארגון לקט ישראל: "בשורה אמיתית שתשנה את המציאות בתחום הצלת המזון ותסייע למאות אלפי משפחות"
מערכת ice | 
גידי כרוך מנכ"ל לקט ישראל (צילום מרב רביץ מושל, פלאש 90/ משה שי, shutterstock)
תיקון לחוק עידוד תרומות מזון עבר אתמול (שלישי) בקריאה שלישית בכנסת. התיקון לחוק נועד להסדיר הצלת מזון איכותי ובריא מגופים ציבוריים ומוסדות ממשלתיים, כדי למנוע בזבוז ולהעביר את המזון לנתמכים ועמותות סיוע. 
מי שחגג את החקיקה החדשה הוא ארגון הצלת המזון הלאומי "לקט ישראל" שמסר: "המהלך מציע פתרון חכם ורווחי לכולם: גופים ציבוריים, המדינה ואזרחים נזקקים. על ידי חלוקת עודפי המזון לאוכלוסיות מוחלשות, המדינה תוכל לקצץ משמעותית בהוצאות הרווחה והבריאות, בעוד שהגופים הציבוריים ייעלו את ניהול המשאבים שלהם ויוכלו לצמצם את השלכת המזון לפח. במקביל, אלפי משפחות ייהנו מגישה למזון איכותי ובריא, ובכך ישפרו את איכות חייהן".
על פי אומדני הדו"ח הלאומי לאובדן מזון והצלת מזון לשנת 2022, של "לקט ישראל", כ-37% מהמזון המיוצר בישראל הולך לאיבוד לאורך שלבי הייצור, ההפצה, הקמעונאות והצריכה. כ-2.6 מיליון טון מזון בשנה בשווי של כ-23.1 מיליארד שקל, המהווים 1.4% מהתוצר הלאומי. הצלת 20% מהמזון האבוד, מספיקה כדי לסגור את פער חוסר הביטחון התזונתי בישראל. במקביל, תוך כדי הצלת מזון וסגירת פער החוסר הביטחון התזונתי ניתן לחסוך מיליארדי שקל לתקציב המדינה.
אובדן המזון בישראל גורם לנזקים כלכליים, חברתיים וסביבתיים משמעותיים. לפי "לקט ישראל", בהיבט הכלכלי, כל 1 שקל המושקע בהצלת מזון מאפשר להציל מזון בשווי ישיר של 3.6 שקל, ובתוספת העלות הסביבתית והבריאותית, כל 1 שקל שמושקע בהצלת מזון מניב למשק הלאומי ערך של 10.6 שקל. אי-ביטחון תזונתי מטיל נטל כבד אף על מערכת הבריאות, עם עלות שנתית של 5.2 מיליארד שקל, המהווה 5% מתקציב הבריאות.

השלכות בזבוז המזון חורגות מהצלחת ומגיעות גם אל הסביבה. תהליך ייצור המזון, מהשדה ועד לצלחת, כרוך בצריכת משאבים טבעיים עצומה כמו מים ואדמה. כאשר מזון נזרק לפח, כל המשאבים שהושקעו בו הולכים לאיבוד, ומעמיסים על הסביבה נטל כבד. על פי הנתונים, עלות הסביבתית של בזבוז המזון בישראל מגיעה לכ-3.9 מיליארד שקלים בשנה.
גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל: "זהו יום היסטורי למדינת ישראל שמלמד על הבנה עמוקה של יתרונות הצלת המזון. החוק שעבר היום בכנסת בקריאה שנייה ושלישית הוא בשורה אמיתית שתשנה את המציאות בתחום הצלת המזון ותסייע למאות אלפי משפחות הסובלות מאי-ביטחון תזונתי ובמקביל ייחסכו מיליארדי שקלים לתקציב המדינה. החוק יאפשר לנו להציל יותר מזון, להגיע ליותר משפחות נזקקות ולצמצם את הפער העצום בין כמות המזון שהולכת לאיבוד לבין הצורך של משפחות רבות במזון. אנו מודים ליו״ר ועדת העבודה והרווחה חה״כ אייכלר ולחברי הכנסת ינון אזולאי ויסמין פרידמן שהבינו את חשיבות הנושא ושאין צודק יותר מלהעביר את עודפי המזון הממומנים על ידי כל אחד ואחת מאיתנו לאזרחיה הזקוקים לה".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה