בארץ
הכתישה הישראלית בדרום לבנון: תושבי דמשק חיים בין הפצצות לפחדים
דו"ח של סוכנות המקלט של האיחוד האירופי חשף כי מאז אוקטובר 2023 חווה סוריה את ההסלמה האלימה ביותר. לאור נוכחות המיליציות האיראניות וחיזבאללה, תושבי דמשק חיים בין הפצצות לפחדים וההפצצות הישראליות על דרום לבנון מוביל למצב של כעס וטינה בין התושבים למנהיגי המליציות האיראניות שמוצאים מחסה בין התושבים | דו"ח מצב
המצב בסוריה מחמיר. בין ספטמבר 2023 לאוגוסט 2024 הייתה צפון-מערב סוריה עדה להסלמה מתמשכת מצד משטר אסד ורוסיה. מתחילת השנה ועד אוגוסט תיעדה הרשת הסורית לזכויות אדם את מותם של 539 בני אדם.
מספר העקורים הפנימיים הגיע בסוף 2023 ל־7.2 מיליון, בהם כ־120 אלף באוקטובר. הדו"ח הצביע על כך שהמיליציות האיראניות עדיין פועלות להביא לשינוי דמוגרפי באזורי המשטר, במיוחד במחוז דיר א-זור שבמזרח המדינה.
תקיפת רחפנים של המליציות הפרו איראניות בסוריה. צילום לפי סעיף 27 א'
תקיפת רחפנים של המליציות הפרו איראניות בסוריה. צילום לפי סעיף 27 א'
דו"ח של סוכנות המקלט של האיחוד האירופי חשף כי מאז אוקטובר 2023 חווה סוריה את ההסלמה האלימה ביותר מאז חתימת הסכם הפסקת האש ב-2020 בצפון מערב סוריה. אזורים בהם נלחמים בין היתר כוחות כורדיים.
הדו"ח סקר את המצב הביטחוני בסוריה וחילק את המדינה ל-4 אזורים המשטר, אזורים שבשליטת SDF, הצבא הלאומי וחייאת תחריר א-שאם. הכוחות הרוסיים חיזקו את נוכחותם בסוריה באמצעות הגדלת מספר הנקודות הצבאיות בקוניטרה שבדרום סוריה.
הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF). צילום: שאטרסטוק
הדו"ח הצביע על כך, שכוחות הקואליציה הבינלאומית עדיין שומרים על עמדותיהם בצפון מזרח סוריה ובבסיס אַ־תַנְף כדי לחסום את הדרך לחזרת דאע"ש ולמנוע מכוחות המשטר ואיראן לשלוט על שדות הנפט.
לאור נוכחות המיליציות האיראניות וחיזבאללה, תושבי דמשק חיים בין הפצצות לפחדים. עם התגברות ההפצצות הישראליות על דרום לבנון החלה נהירה של אנשי מליציות ובני משפחותיהם לסוריה מלבנון ולא מעט מהבתים נתפסו מבעליהן ומצב של כעס וטינה שורר בין התושבים למנהיגי המליציות האיראניות שמוצאים מחסה בין תושבים. לאחרונה פרץ סכסוך בין אנשי המליציות לאחת החמולות הגדולות באלבוכמאל בנוגע להתיישבות בחווה שנלקחה מבעליה, ולמקום הגיע אחד מבכירי המליציות האיראניות כדי להשכין שלום.
כדי להבין יותר את הגלקסיה הג'יהאדיסטית בסוריה, בראיון שנערך לאחרונה עם חמוש מקבוצת הג'יהאד אנסאר אל-איסלאם הוא הסביר שכרגע הם "מנסים למקד את מאמצינו נגד המשטר הסורי, הרוסים והאיראנים וכרגע אין לנו סיבה לסטות מהקרב הזה. זה הקרב העיקרי שלנו".
הקבוצה מהווה מיקרו קוסמוס לעד כמה המצב בסוריה מסובך ובנויה מלאומים רבים כמו ערבים, כורדים, טורקים ופרסים, ויש מצרים, תוניסאים, עיראקים, ירדנים, לבנונים, גרמנים, צרפתים, אפגנים, איראנים ועוד לאומים רבים אחרים והקבוצה פועלת בעיקר באזור שנקרא "האזורים המשוחררים" שנמצאים בשליטת חייאת תחריר א-שאם פחות באזורי התנגשות עם המיליציות האיראניות שבעיקר נמצאות בצד המזרחי של סוריה. סוריה הפכה ממזמן ל"מגרש משחקים" של מליציות שחלקן נתמכות בסתר או בגלוי על ידי מדינות שרוצה לחזק את אחיזתן בסוריה.
תקיפה של המליציות הפרו איראניות על אזורים אזרחיים בשליטת מתנגדי המשטר. מהרשתות החברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים
תקיפה של המליציות הפרו איראניות על אזורים אזרחיים בשליטת מתנגדי המשטר. מהרשתות החברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים
בנוסף, יש את הנשיא בשאר אל אסד שמצד אחד האיראנים לוחצים אותו מצד שני האיום מישראל מרחף מעליו. לאחרונה פורסם בסעודיה שנשיא סוריה אסד עומד בפני בחירה: או להמשיך את הברית עם "ציר ההתנגדות" ולאבד את השלטון, או ליצור אינטראקציה ולשפר את היחסים עם מדינות ערב בראשות ערב הסעודית ולהישאר בראש המדינה, תוך שהוא מצטט מקור בשירות הביטחון הסורי. צוין כי אחיו של נשיא סוריה מאהר אסד אינו רוצה לוותר על תמיכתו באיראן ולכן מערכת היחסים ביניהם "הגיעה לכדי איומים והפחדה" וזה במקביל לדיווחים זרים שאהר קיבל אזהרה ישראלית לא להעביר תחמושת מדיוויזיה 4 שהוא מפקדה לחיזבאללה.
בנוגע לרוסיה, תשע שנים חלפו מאז ההתערבות הצבאית הרוסית בסוריה, שהחלה ב-30 בספטמבר 2015, ורוסיה טרם השיגה את התוצאות אליהן שאפה מבחינה מדינית, כלכלית וביטחונית.
מבחינה צבאית, רוסיה לא הצליחה ליישם את תוכנית הרפורמה הצבאית בסוריה וגם לא הצליחה להרחיב עוד יותר על מפת השליטה לטובת המשטר הסורי, ו-30% משטח המדינה נותרו מחוץ לשליטתה, למרות השימוש בכוח צבאי מופרז והנשק המתקדם. מבחינה פוליטית , רוסיה לא הצליחה להעביר את המשא ומתן על החלטה 2254 (2015) מז'נבה בחסות האו"ם לסוצ'י בחסות הערבים של אסטנה, לאחר שהמשטר סירב להמשיך איתם בתום סבב ז'נבה ודרשו ממנה לחזור בה מהצהרה הסופית של גוף המשא ומתן הסורי.
עוד ב-
מאמציה של רוסיה לשבור את הבידוד הבינלאומי של המשטר עדיין לא השיגו את התוצאות הרצויות, למרות שלאחרונה יש פריצת דרך לנורמליזציה של היחסים של סוריה עם מדינות ערב.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.הכותרת קצת משונה לא?!עובר אורח 11/2024/15הגב לתגובה זו0 0דמשק זה בסוריה.. הכתישה בדרום לבנון, לא?!סגור