בארץ

יבגני סובה: "לשכת נתניהו מתנהלת משיקולים פוליטיים על פני ביטחוניים"

פרשת ההדלפות אצל נתניהו "לא תמיד מתנהלים שם משיקולי בטחון" הלינץ' באמסטרדם "ישראלי זה יהודי, לא שואלים אם אתה צ'רקסי מישראל או ערבי מרמלה או רמאללה". על הסכנה של הקהילות היהודיות בתפוצות, הדרה מול לבנון, והשותפות באופוזיציה עם המפלגות הערביות. ח''כ יבגני סובה בראיון 
דורון בלוך | 
יבגני סובה (צילום דני שם טוב דוברות הכנסת)
סגן יו''ר הכנסת, חבר הכנסת יבגני סובה ממפלגת ישראל ביתנו, מכיר את נושא האנטישמיות מקרוב, מהתקופה טרם עלה לארץ, וכן עם כניסתו לכנסת החל לשמש בשדולה למען העם היהודי, במסגרתה הוא עוסק בנושא הקהילות היהודיות בתפוצות והאנטישמיות הגוברת כלפיהן. בראיון ל-ice מסביר ח''כ סובה מה לדעתו התהליך בו אנו צופים, כיצד יש להגיב אליו, ובעיקר מה צריכים לעשות מקבלי ההחלטות בישראל.

מה דעתך על פרשת צחי ברוורמן? 
"לפי התקנון חברי הכנסת צריכים להימנע מלהתבטא בעניין. לח"כים יש חסינות והרבה מהם מפרשים את זה כאילו מותר להם לדבר על הכל, זה לא ככה. ולכן מה שאני מציע גם לעצמי וגם לחבריי הח''כים זה קודם כל לא להתבטא בעניין כי את הפרטים אנחנו לא יודעים" פותח ח''כ יבגני סובה בהבהרה.
"יש לי ביקורת קשה על התנהלות לשכת נתניהו בשנים האחרונות. כמה פעמים אמרתי שלא תמיד הלשכה הזאת מתנהלת על פי שיקולים מדיניים אלא מתנהלת כמו לפי שיקולים פוליטיים גם כאשר מדובר בנושאים שקשורים לביטחון המדינה או לנושאים המדיניים. הם חייבים להתנתק מהפוליטיקות ולדעת לפתור סוגיות גדולות. לשכת ראש הממשלה ומשרד ראש הממשלה זה למעשה המטכל הקטן של המדינה והממשלה. במשך חודשים רבים עוד לפני פיטורי גלנט שני האישים לא דיברו ביניהם, והתקשורת בין לשכת שר הביטחון ללשכת ראש הממשלה כמעט ולא הייתה קיימת. נחכה לחקירה,  ומקווה מאוד שהחקירה הזאת תסתיים ואם יש דברים חמורים בוודאי שצריך להביא בהמשך אם זה לחקירה פעילה או לחשוף את זה לציבור כפי שמתיר החוק".
בעקבות הלינץ' באמסטרדם ישראל הוציאה הודעה לישראלים שלא להסתובב ברחוב ולמעט נוכחות. זה המסר? שאין ליהודים מה לחפש בחו''ל ונועדנו לפחד?
"נתחיל מהסיפור הכי גדול: יש סכנה ליהודים בעולם וזה דבר שלצערי הפך לאקסיומה. כראש השדולה היהודית בכנסת,  התפקיד שלנו להיות בקשר עם קהילות יהודיות בעולם. במסגרת כך יצא לי להיות בקשר עם קהילות שונות בעולם, גם בצפון אמריקה ובאירופה, ולצערי אני יכול להגיד שבשנה האחרונה ומאז השביעי באוקטובר המצב התדרדר וכמעט ואין היום קהילה יהודית בעולם שמרגישה ביטחון מלא ואין לה טענות ותלונות ודברים לשיפור. הקהילות היהודיות באירופה התחילו לספוג את האיומים האלה למעשה בעשר השנים האחרונות ביתר שאת. אני כבר לא מדבר על המדינות שבהן יש ממשלות שמקבלות תמיכה ועידוד מהחוגים הרדיקליים של השמאל שהם תומכים בעיקר בפלסטינים. ספרד למשל משנה גישה  כלפי ישראל ולכן בכל המדינות האלה מה שמטריד את הקהילות היהודיות זה בעצם הביטחון, ולצערי רוב הקהילות האלה אם לא כולן חיות בפחד מתמיד.  הן מסתירות סימנים יהודיים, ומפחדים למשל לומר שהילדים בבתי ספר יהודיים. 
לכן כששומעים על ההתנגדות אלימה כלפי ישראלים או יהודים, בעיניי אסור לעשות הפרדה. כששואלים מאיפה באת ואתה אומר מישראל אז בוודאי שמתייחסים אליך כיהודי, כי אתה לא אומר שאתה צ'רקסי מישראל או מוסלמי מרמלה או מרמאללה. מי שעושה את ההפרדה לא אומר שזה סך הכל קבוצת אוהדים אלימה שתקפה כי הם הורידו דגל פלסטיני אז אנחנו החזרנו להם. מדובר בתקיפה של ישראלים בגלל שהם ישראלים יהודים ומסמנים למעשה את ישראל כמקור לאנטישמיות הקלאסית ולכן התקיפה הזאת היא רק הוכחה לכך שאכן יש עלייה בסכנה כלפי היהודים, ואם יש מדינות שבהם עדיין המצב יחסית שקט זה לא אומר שתוך כמה דקות העניין לא יתלקח.
אנחנו ראינו פה בהולנד סיפור מטריד בין משתי הזוויות. ראשונה היא העניין שהייתה התראה נקודתית של המל''ל, שזה דבר שגרתי, וצריך לבדוק את הנושא עם הרשויות בהולנד.  והנקודה השנייה הנקודה שהיא בעצם נוגעת להתנהלות של הממשלה שלנו בעקבות האירוע. אני ראיתי התעסקות יתרה בנושא של אישור הרבנים לטיסות חילוץ, לא כל כך הבנתי למה אנחנו מתעסקים בדבר הזה. זה צריך להיות מובן מאליו, זו המדינה צריכה לקבוע כמו שהמדינה נותנת פקודה לצה"ל לפעול בשבת או למטוסים לתקוף באיראן בלילה בין שישי לשבת. אף אחד לא עוסק בסוגיה הלכתית ולא מחכה לאישור בשביל להוציא מטוסים.
דבר נוסף, אירוע כזה הוא נושא שמחייב את כל הרשויות לעסוק בדברים שהם צריכים לעסוק ולא עכשיו להתבטא בדברים שלא קשורים למשרדים שלהם. אם אני עכשיו רוצה לדעת האם משרד החוץ פועל בעניין אני לא רוצה שמשרד החוץ ייתן לי עכשיו ציונים על עבודה של המשטרה בהולנד.
אני לא יודע אם צריך ללכת ולהגיד שכל המדינות אירופה עכשיו בסכנה, וכולם צריכים לעלות. אני רק אומר שאפשר לעשות את זה, אכן יש סכנה לישראלים וליהודים, ולמי שמפריד את זה ואומר שאל תדאגו הקהילות היהודיות בסדר זה רק כמה שהתפרעו - עושה פה עוול והוא לא מבין את המשמעות של עלייה באנטישמיות בעולם בעקבות המלחמה. וככה זה תמיד ככל שמתחיל מבצע או מלחמה במזרח התיכון  - כך יש עלייה חדה באירועי האנטישמיות כלפי גם יהודים וישראלים".
אנחנו קרובים מתמיד להסכם הסדרה בלנון? זה אכן הדבר הנכון כרגע?
"הסכם כרגע זו טעות חמורה. צריך להפריד את המצב בלבנון לשתי זירות. ולא רק בין לבנון לעזה,  גם בתוך לבנון. הפסקת הפעילות העצימה בלב לבנון בדאחיה ובביירות תראה שלמעשה השלמנו עם כך שכנראה שחיזבאללה ימשיך להיות גורם בתוך לבנון וזה טעות אסטרטגית שתעלה לנו במלחמת לבנון הרביעית שתגיע בקרוב. אני לא יודע לנבא מתי, אבל היא תגיע. 
הזירה השנייה שאסור לנו בכלל לוותר שם אלא להמשיך לפעול זו הזירה בדרום לבנון, שם צה''ל ממשיך לפעול ואף מגביר כוחות. ולכן גם אם יהיה הסכם שיחייב אותנו להפסיק את התקיפות בדאחיה בביירות ובעומק לבנון אני חושב שאסור לצה"ל לסגת מדרום לבנון לפחות בחודשים הקרובים.  רוב הכח של החיזבאללה כיום במרכז וצפון לבנון, כך שגם בהסכם, נצטרך הוכחות מממשלת לבנון וכוחות בינלאומיים שהחיזבאללה מתפרק מנשקו, ומפסיק להיות חלק מהפרלמנט". 
גם בתוך האופוזיציה הם נוקטים קו מאוד ייחודי, ולא תמיד מיישרים קו. אתה חש שאתם קצת אופוזיציה לאופוזציה? 
"אתה לא בוחר את השותפים שלך לאופוזיציה. כשאתה בקואליציה אתה כן בוחר את השותפים שלך.  אין לנו שום משותף בינינו לבין הרשימה המשותפת ורעם. יש לנו שיתוף פעולה בנושא חקיקה ובנושא של מניעת חקיקות שלא קשורות למאמץ המלחמתי כי יש פה שיתוף פעולה בין ראשי האופוזיציה הציונים קשה לנו כי אנחנו אופוזיציה חלשה יחסית בגלל המספרים, להם יש 68 מנדטים,  אנחנו בעצם נשארים עם 52 מנדטים שמתוכם זה עשרה ערבים אז יש פה 42 מנדטים של מפלגות ציוניות מול 68.. זה לא 61-59. להגיד שאנחנו מרוצים? לא אבל אנחנו כמפלגה תמיד מצביעים לדברים שהם לטובת המדינה כי אנחנו אמרנו: אנחנו אופוזיציה לממשלה ולא אופוזיציה למדינה".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה