משפט

משכורת בשביתה: האם אתם זכאים לתשלום היום?

לאור השביתה הכללית שהוכרזה היום, וחוסר הוודאות שנוצר בקשר לזכויות העובדים, שואלים את עצמם עובדים רבים, האם יקבלו שכר בגין השביתה? כל התשובות
מערכת ice | 
משכורת בשביתה-אילוסטרציה (צילום shutterstock, פלאש 90/ אבשלום ששוני)
היסטוריה במדינת ישראל: לראשונה המעסיקים וההסתדרות בשיתוף פעולה לסגירת המשק לאור אי-עצירת החקיקה לרפורמה המשפטית שממשיכה בינתיים כסדרה, וזאת לאחר דחיית הצהרת ראש הממשלה.
ההסתדרות פרסמה לפני שעה קלה את רשימת מקומות העבודה שישבתו הכוללים את: הכנסת, עיריית ירושלים ותל אביב, כלל משרדי הממשלה, התעשייה האווירית, רכבת ישראל ואגד, בתי החולים, האוניברסיטאות, המוזיאונים, הבנקים ועוד. לכך מצטרפים גם קריאות של המגזר הפרטי כמו קניוני עזריאלי, עופר, מרכזי ביג, חנויות פוקס, רשות שדות התעופה, ישראייר, ארקיע, אל על ועוד. 
על פי נתוני שב"א - מנהלת ומפתחת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, עולה כי בשעות הבוקר היום חלה ירידה של 17.2% בהוצאות של הציבור הישראלי בכרטיסי אשראי. במערכות חברת שב"א נרשמו הבוקר, ה-27 במרץ, בין השעות 9:00 ל-12:00 הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 400.44 מיליון שקל. מדובר על ירידה של 17.2% לעומת סכום הוצאות של 483.18 מיליון שקל שנרשמו בשבוע שעבר ה-20 במרץ 2023 בשעות 9:00 עד 12:00.
מה קורה עם העובדים שקיבלו הודעה על סגירת מקום עבודתם היום בעקבות השביתה במשק?
עו"ד איל צורף העומד בראש משרד עוה"ד צורף ושות' מסביר: ישנן מספר תשובות לשאלה זו, בהתאם לנסיבות: אם המעסיק מחייב את העובד לשבות, אך העובד אינו מעוניין לשבות אלא מעוניין לעבוד, יהיה על המעסיק לשלם לעובד שכר רגיל בגין ימי השביתה. 
אם העובד רוצה לשבות אך המעסיק מקיים את עסקו כרגיל, לעובד לא מגיע שכר בגין ימי השביתה. 
האפשרות השלישית היא כי העובד והמעסיק מגיעים להסכמה בעניין השביתה, ואז ההסכמה תחייב את שניהם. 
בנוסף, יש להבחין בין מקום עבודה פרטי לבין מקום עבודה ציבורי. הדברים האמורים לעיל נכונים עבור מקום עבודה פרטי, ואילו במקום עבודה ציבורי ייתכן ויחול הסדר אחר בהתאם להסכמת ועד העובדים והנהלת המעסיק. 

עו"ד איל צורף. צילום: רז חודק
יצויין כי במקרה שבו העובד רוצה לשבות אך המעסיק לא מעוניין בהשבתת מקום העבודה, יכול העובד לבקש לנצל את ימי החופשה שלו וכך לקבל תשלום גם בימי השביתה. 
כעיקרון, המעמד החוקי של שביתה מהסוג שאנו חווים היום, אינו מוסדר, הואיל ומדובר באירוע חריג ותקדימי אשר טרם נראה כמותו בשנים האחרונות. 
יודגש כי יש לבחון כל מקרה לגופו בהתחשב בהסכמים הקיבוציים החלים וכן בהתאם להנחיות הארגון הרלוונטי.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה