משפט

עתירה לבג"ץ: למנוע מהשב"כ לשלוח מסרונים מאיימים

לפני כשנה קיבלו עשרות אזרחים ותושבים ערבים דרך הטלפונים הניידים מסרונים החתומים בידי השב"כ, ובהם מסר מאיים. לאחר פניית האגודה לזכויות האזרח ליועמ"ש, שב"כ הודה שנפלה טעות בנוסח ובהיקף המסרונים, אך טען שפרקטיקת שליחת המסרונים היא לגיטימית; הבוקר עתרה האגודה לבג"ץ: "שליחת הודעות הפחדה לטלפונים הניידים של אזרחים ותושבים היא בלתי חוקית ופסולה מן היסוד"

מערכת ice | 
סמארטפון (צילום freepik)
האגודה לזכויות האזרח יחד עם ארגון עדאלה עתרו הבוקר לבג"ץ בדרישה להורות לשב"כ להימנע ממשלוח מסרונים (sms) מאיימים לאזרחי ותושבי המדינה. העתירה הוגשה לאחר שבחודש מאי 2021 שלח השב"כ למאות אזרחים ערבים ותושבים פלסטינים מירושלים המזרחית שאינם חשודים בפעילות אלימה כלשהי הודעות לטלפונים הניידים בנוסח: "זוהית כמי שהשתתף במעשי אלימות במסגד אל-אקצא. נבוא איתך חשבון. אלמוח'אבראת אלאיסראיליה".
בעקבות האירוע, פנתה האגודה לזכויות האזרח ליועמ"ש על מנת לקבל הסברים והבהרות, ובמסגרת הבדיקה, הודו בשב"כ שנפלה טעות בנוסח ובהיקף המסרונים, אך טענו כי משלוח מסרונים כאלה הוא לגיטימי. בעקבות תגובה זו עתרה האגודה לבג"ץ וטענה כי לשליחת מסרונים מסוג זה אפקט מצנן ומרתיע על פעולות חוקיות ולגיטימיות כגון השתתפות בהפגנה או באירוע דתי.
"השב"כ הינו גוף אכיפה ציבורי והוא לא הוסמך להטריד אזרחים במסרונים, להלך עליהם אימים ולהפחידם. ככל שיש לשב"כ מודיעין שאדם מעורב בביצוע עבירה או עומד לבצע עבירה, ברמת הוודאות הנדרשת, יש לעובדי השירות סמכויות עצומות לפעול במגוון הכלים הקיימים בחוק, אך לא מעבר להן", נכתב בעתירה. "משלוח מסרוני הרתעה זו פעולה שכל מטרתה ומהותה היא למשטר ולמשמע ולהטיל אפקט מצנן, שלא לומר אפקט מקפיא על אדם, וזה הופך אותה למאוד יעילה, אך גם מאוד פסולה".
עוד ציינו בעתירה כי המסרונים נשלחו אך ורק לאזרחים ולתושבים הערבים שנכחו במסגד אל-אקצא ובסביבתו. לצורך משלוח המסרונים סינן השב"כ את רשימת המאוכנים לא רק לפי מיקום אלא לפי זהות לאומית, כלומר – על בסיס פרופיילינג גזעני.
 
לדברי עו"ד גדיר ניקולא ועו"ד גיל גן-מור מהאגודה לזכויות האזרח ככל שקיים מידע קונקרטי על אדם שהוא ביצע או עומד לבצע פעילות בלתי חוקית, השב"כ מוסמך להפעיל את שלל סמכויותיו החוקיות באופן קונקרטי כלפי אותו אדם, אך בשום אופן אין בסמכותו לשלוח לאזרחים הודעות ומסרוני הפחדה. "בפניה יש משום איום, שמאפיין דרכי התנהלות שמוכרים מעולמות הפשע. איום עמום, שלא משרטט לאדם בצורה ברורה כיצד בדיוק הפר את החוק. תכלית של הפחדת האזרח מלפעול אינה תכלית ראויה במשטר דמוקרטי והיא מאפיינת משטרים אפלים, אשר רואים בהפחדה, איום ובפלישה לפרטיות האזרחים כאמצעי של שליטה בהמון באמצעות פחד", כך לדברי עורכי הדין של האגודה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה