משפט
ענקית הקורקינטים תפצה את המשתמשים הישראלים: מי זכאי לקבל?
חברת הקורקינטים השיתופיים העולמית נתבעה ייצוגית בטענה לחיוב לקוחות ללא הסכמתם וכן ניהול לקוי של ביטולי מנויים. זה הסתיים בפיצוי ללקוחות

בעולם שבו אפליקציות וחברות טכנולוגיה שולטות בחיינו, קל מאוד למצוא את עצמנו משלמים עבור שירותים שכבר איננו משתמשים בהם. אך מה קורה כשהחברות ממשיכות לחייב אותנו גם לאחר בקשה להתנתק?
זוהי בדיוק הטענה שהעלה מיכאל מיכאלי נגד חברת ליים נטוורק בע"מ, המפעילה שירות קורקינטים שיתופיים בכל העולם וכן ברחבי הארץ, בבקשה לאישור תובענה ייצוגית שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב.
מיכאלי, טען כי החברה מחדשת את מנוי ה"ליים פריים" שלה מדי חודש באופן אוטומטי, וזאת "ללא קבלת הסכמת המנויים לחידוש המנוי ובניגוד להוראות חוק הגנת הצרכן".
אך הטענות לא הסתיימו בכך. לפי בקשת האישור, החברה המשיכה לחייב לקוחות גם לאחר שביקשו להתנתק מהשירות, עד לתום תקופת החיוב החודשית, ולא השיבה את החלק היחסי של התשלום לאחר הודעת הביטול, דבר המנוגד לכאורה לחוק הגנת הצרכן.
בנוסף, נטען כי החברה "מציגה חשבוניות מנוי ביישומון כאשר עליה לשלוח אותן לכתובת הדואר האלקטרוני של בעלי המנויים", ובכך לטענת מיכאלי, "נמנעת מהלקוחות האפשרות לדעת כי הם ממשיכים להיות מחויבים מדי חודש בחודשו".
חברת ליים, הכחישה את הטענות והגישה תשובה מפורטת לבקשת האישור. לטענת החברה, עסקת המנוי היא "עסקה מתמשכת לתקופה בלתי קצובה", ולכן לא חלות עליה החובות מחוק הגנת הצרכן שצוינו בתביעה.
החברה גם טענה כי אופן הביטול של מנוי הפריים "עומד בהוראות הדין מטעמי חופש ההתקשרות בין הצדדים", וכי קיים בו היגיון בשים לב לחשש מ"ניצול לרעה של אפשרות ביטול" המנוי. בנוגע לטענה על אופן הצגת החשבוניות, טענה ליים כי "הצגת חשבוניות ביישומון מהווה דרך מיטבית לקבלתן על ידי בעלי המנויים".
לאחר התדיינות ראשונית וישיבת קדם משפט אחת, שבה בית המשפט ביקש לקדם את הצדדים להסכמות, הגיעו הצדדים להסכמה במסגרת הליך הסתלקות מוסכם. "מבלי שהדבר יהווה משום הודאה בטענות", הסכימה ליים להעניק פיצוי מיוחד ללקוחותיה: 250,000 דקות רכיבה, בשווי של שקל אחד לדקה לפי המחירון הנוכחי של החברה.
ההטבה תחולק באופן שווה למשתמשים שביטלו את מנוי הפריים עד למועד פסק הדין. כפי שנאמר בבקשת ההסתלקות, ההטבה תוענק באופן אוטומטי לחשבונות המנויים של הזכאים "מבלי שיהא צורך בפעולה מטעמם", והם יתעדכנו לגביה באמצעות הודעה שתופיע כאשר יפתחו את היישומון.
אך הסיפור לא הסתיים בפיצוי על העבר. במסגרת בקשת ההסתלקות הוסכם גם על שורה של שינויים בדרך שבה החברה תנהל את שירותיה בעתיד.
ראשית, חברת ליים התחייבה לעדכן את היישומון כך שלשונית המצויה באזור האישי של המשתמשים והמכונה כיום "היסטוריה" תיקרא "היסטוריה וחשבוניות". לטענת הצדדים, "באופן זה יהיה ברור לחלוטין למשתמשי האפליקציה, כי הם יכולים למצוא את החשבוניות שלהם תחת לשונית זו".
שנית, וזה אולי השינוי המשמעותי ביותר, החברה התחייבה לשנות את הגדרות החיוב שלה כך שמי שיבקש להתנתק ממנוי הפריים יקבל זיכוי בגין החלק היחסי של החודש. הביטול ייכנס לתוקף תוך שלושה ימי עסקים ממועד הודעת הביטול.
השופט עודד מאור מבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, שדן בבקשת ההסתלקות, שוכנע כי ההסכמה משרתת את האינטרס הציבורי.
"לא ראיתי מניעה מאישור ההסתלקות", כתב השופט מאור בהחלטתו, "וזאת משלא מצאתי תועלת במישור המעשי בהמשך ניהול ההליך שכן תכליתה העיקרית של בקשת האישור מומשה" וכי ההליך "הניב תועלת לחברי הקבוצה לרבות לקוחות קיימים ואף עתידיים".
על בסיס הסכמת הצדדים, אישר השופט מאור גמול ושכר טרחה בסך כולל של 72,000 שקלים למבקש ולבאי כוחו.
עוד ב-
תביעה ייצוגית היא כלי משפטי צרכני מאוד שימושי כאשר מדובר בתובעים רבים בכך שהוא מאפשר לנהל תביעה אחת מרוכזת. כך למשל, פרסמנו כי רשת קצביות ידועה תפצה את לקוחותיה במיליונים. כמו כן, רשת ידועה שמכרה מוצרים במחירים יקרים יותר דרך וולט, גם כן הגיעה להסדר פשרה. כמו כן, דיווחנו כי יבואנית קיה גם כן תפצה את לקוחותיה במסגרת הסדר פשרה, אך הם יאלצו להיפרד מכמעט 2,000 ש"ח עבור זה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה