משפט
הסופרמרקטים בישראל בצרות? קנס עד 5,000 שקל על כל קופאית
הכנסת אישרה לקריאה ראשונה הצעת חוק שנועדה להתמודד עם תופעת הניכויים האסורים משכרם של עובדים בניגוד לדין, הנהוגה כיום בענפים שונים בהם תחנות דלק, רשתות מזון, חנויות בגדים ועוד, וכן גם הקופאיות שעמדו במרכז השינוי

הקריאה הראשונה עברה. רק לאחרונה לאחר שנה וחצי של חקירות וסערה ציבורית, הגיעה לסיומה פרשת ניצול הקופאיות ברשתות השיווק הגדולות בישראל. בית הדין הארצי לעבודה הרשיע את רשת ויקטורי בהפרת זכויות עובדים, בעקבות תחקיר מקיף שנערך על ידי ynet ו"ידיעות אחרונות". כעת, הכנסת החלה באישור מהלך שיפגע מאוד ברשתות שפוגעות בקופאיות ובלי הבדל ביניהן.
הכנסת אישרה אמש (שלישי) לקריאה ראשונה הצעת חוק של ח"כ אפרת אייטן מרום, שנועדה להתמודד עם תופעת הניכויים האסורים משכרם של עובדים בניגוד לדין, הנהוגה כיום בענפים שונים בהם תחנות דלק, רשתות מזון, חנויות בגדים ועוד, וכן גם הקופאיות שעמדו במרכז השינוי.
ההצעה קובעת כי מעסיק לא ינכה משכרו של עובדו ולא יגבה ממנו 'כל סכום בקשר לשיפוי או פיצוי בשל נזק לרכוש שבאחריות העובד או בשימושו, הנובע מבלאי סביר או שנגרם במהלך הרגיל של העבודה, לרבות חוסרים בקופה'. מאידך, מאפשרת הצעת החוק למעסיק לגבות "חוב קצוב ומסוים" משכר העובד בכפוף לפירוט מקור החוב, מועד היווצרותו, סכומו, פריסת התשלומים עבורו ותאריך ההתחייבות, זאת במטרה שלא לפגוע באפשרויות של העובד לקבל הלוואות, או מימון להכשרות או לכל צורך אחר מהמעסיק שיושבו באמצעות ניכוי הסכום משכרו.
עוד קובעת ההצעה כי במידה ובית הדין לעבודה מצא כי המעסיק ניכה ביודעין כספים משכר העובד בניגוד לחוק, יהיה רשאי לפסוק לעובד פיצויים לדוגמה של עד 5,000 שקל בשל כל ניכוי. ח"כ אפרת רייטן מרום: "נוסח החוק נכתב בקפידה במטרה לתת מצד אחד את ההגנה המלאה והחשובה לעובדים, ולא לפגוע מאידך בזכויות העובדים ובאפשרויות שלהם ושל המעסיקים להגיע להסדרים בהסכמה למימון הטבות או סיוע דרך ניכוי מהשכר. לאחר אישורו הסופי של התיקון יהיה חשוב לדאוג גם להעלאת המודעות בקרב העובדים לאיסור, כדי שהעובד בקצה- בתחנת הדלק או בקופה, ידע שאסור למעסיק לגבות ממנו את אותם כספים".
כזכור, התחקיר בזמנו חשף פרקטיקה פסולה בה נהגו רשתות שיווק מובילות, ובהן ויקטורי, לגבות חוסרים מקופאיות המועסקות בשכר מינימום, בניגוד לחוק. על פי YNET, בית הדין הרשיע את חברת "א.ב.א. ויקטורי חברה לניהול ואחזקות בע"מ" ואת מנהלה, אברהם רביד, בשורה של הפרות חמורות של חוקי העבודה. בין ההפרות: ניכויים אסורים בניגוד לחוק הגנת השכר, אי תשלום שכר מינימום, אי תשלום גמול עבור שעות נוספות, ואיסור קבלת ביטחונות מעובדים. כעונש, הוטל על החברה ועל רביד קנס פלילי בסך 130 אלף שקל, והם התחייבו להימנע מביצוע עבירות דומות בעתיד.
עוד ב-
חומרת המקרה מתבטאת בכך שהעבירות בוצעו לאורך תקופה ממושכת וכחלק מפרקטיקה שיטתית. קופאיות רבות העידו כי נאלצו להשלים מכיסן הפרטי כל שקל שהלך לאיבוד בספירת הקופה, מסכומים קטנים ועד מאות שקלים. זאת, למרות שרשת ויקטורי, המעסיקה יותר מ-2,000 עובדים, נהנתה מהכנסות של כ-2.3 מיליארד שקל בשנת 2022 ורווחים של כ-37 מיליון שקל.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה