משפט

המשטרה בהחלטה מקוממת: "אוהדי כדורגל, לא עבריינים. בושה"

צו שהוציאה משטרת חיפה אוסר על העסקים באצטדיון סמי עופר למכור אלכוהול בזמן המשחק בין מכבי חיפה למכבי תל אביב וזאת על מנת "למנוע סכנה חמורה לשלום הציבור". העסקים טוענים כי הדבר יפגע בהם אנושות ויביא לסגירתם. גם האוהדים טוענים כי הדבר פוגע גם בהנאה שלהם מהמשחק
דוד לוי | 
איסור מכירת אלכוהול באצטדיון סמי עופר (צילום shutterstock)
אין ספק שתרבות הבירה היא חלק בלתי נפרד מתרבות הכדורגל העולמית. בכל האצטדיונים בעולם אפשר לראות אוהדים מחזיקים כוסות בירה מפלצתיים ושותים לחיים. לכן ההחלטה החדשה של משטרת חיפה נתפסת כשנויה במחלוקת.
בימים האחרונים זומנו בעלי העסקים שבאצטדיון סמי עופר כמו הסקאץ' והבורגר סאלון לשימוע בפני סנ"צ ארז קעטבי , סגן מפקד מרחב כרמל. בסוף השימוע החליט קעטבי כי ייאסר על העסקים הללו למכור היום אלכוהול במהלך המשחק בין מכבי חיפה למכבי תל אביב. הצו הוא למשך 3.5 שעות בין השעות 17:30 ל-21:00.
בדברי ההסבר לצו נכתב כי לאחרונה התקיים באצטדיון משחק שבו חלק מהאוהדים התנהגו "באופן המפר את הסדר ושלום הציבור". וכי מהפקת הלקחים מאותו האירוע עולה כי מניעת "גישה ישירה" לאלכוהול בסמוך לאצטדיון תמנע מהקהל המגיע למשחק להיות תחת השפעת אלכוהול.
אבל זה לא נגמר בזה, כי בדברי המשטרה לשימוע נכתב גם כי קעטבי ישקול בהמשך להפוך את הצו לקבוע, כך שמכירת האלכוהול תיאסר באופן קבוע למשך מספר שעות בסמיכות למשחקי כדורגל גדולים.
"אנחנו קיימים כבר כמה ושנים ועברנו הכל, משחקים, אליפויות, משחקי נבחרת, ליגת האלופות, הכל עבר כשורה, פתאום יום אחד איסור מכירת אלכוהול", אומר שוקי מואס בעלי הסקאץ', "ניסו לקשר את זה לאירוע שהיה ביציע מריבה בין אוהד לשוטר ואמרו שהוא קנה כנראה אצלנו או במקום אחר ובגלל שהוא קנה והיה שיכור אז הוא הלך מכות, אבל זה בגלל שהיו צריכים לכתוב סיבה".
ומה הסיבה האמיתית לדעתך?
"הם פשוט לא רוצים לעבוד. הם רוצים שקט. הגיע מישהו חדש אמר אני רוצה שקט באצטדיון. אין לי כוח להעמיד שוטרים כדי לאכוף את הסדר. לסגור את הכדורגל הוא לא יכול, אז שלא ישתו. עזוב את זה שהם שותים בכלל לא אצלנו. מי שמשתכר באמת אלה ששותים אלכוהול נקי ועושים את בקסבה, בקניון חיפה, בבתים שהם, במכוניות שלהם על בקבוקים. לא אצלי. ואתה יודע מה ההוכחה? הסינטה בר מעבר לכביש, שם לא קיבלו צו".
מואס אף ממחיש זאת בדוגמה רלוונטית: "אם חס וחלילה בן אדם עולה להגה כשהוא שיכור, אתה סוגר את הדיסקוטקים שהוא שתה בהם? לא. כי העבודה של המשטרה זה לאכוף את זה. אז תעמידו שוטרים ותעשו ינשוף באצטדיון".
גם ארגון האוהדים "היציע הצפוני" מחה על הצו המשטרתי ופרסם הודעה בה נכתב: "במרבית האצטדיונים באירופה בירה היא חלק מתרבות הכדורגל והיא נמכרת בתוך היציעים כבר שנים. שם יודעים כי כדורגל הוא חוויה, מאפשרים לה להתקיים ומטפלים ביד קשה במי שבא לקלקל אותה. אבל בישראל, המשטרה עצמה באה לקלקל את החוויה, ועל הדרך פוגעת גם פגיעה קשה בעסקים שעבורם זו מכת מוות של ממש, ובאזרחים נורמטיביים שרק רוצים לבלות".
מואס הגיש עתירה בנושא ובית המשפט צפוי לקיים דיון. יחד עם זאת, הוא גם מזהיר מפגיעה אנושה לעסקים, "זאת פגיעה בפרנסה. העסקים שלנו ייסגר. בלי הדבר הזה אין לנו הצדקה כלכלית להישאר. אמיתי לגמרי. אין טעם לפתוח את המקום", אמר.
גם מנכ"ל האצטדיון, ליאור פרי פנה לסנ"צ קעטבי וכתב לו כי מניעת מכירת בירה ימי משחק עלולה להוביל לקריסת העסקים "המנסים עדיין להתאושש מהפגיעה בהכנסות לנוכח המלחמה", והוסיף כי "הטענה שההתנהגות האלימה נגרמה מרכישת בירות איננה מתיישבת עם ההחלטה הנ"ל. הרי מי שירצה לשתות אלכוהול יעשה זאת בנקל בעסקים הסמוכים לאצטדיון שלגביהם אין איסור למכור אלכוהול".
פרי ציין כי מדובר "בהענשה קולקטיבית. אוהד מסוים התנהג באלימות אזי נדרש לטפל באוהד ולא להעניש את כל הקהל הנורמטיבי שמהווה את הרוב המוחלט שמגיע למשחק כדורגל ליהנות מהחוויה". ולסיכום ביקש מקעטבי לשקול זאת שוב.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה