משפט

בג"צ יכריע: האם מותר לשוטר לצלם משתתפים בהפגנה?

שוטרים שולפים את הטלפונים הניידים האישיים שלהם ומצלמים מפגינים. האם זה בניגוד לחוק? בג"צ יכריע בעקבות העתירה של האגודה למען זכויות האזרח, שטוענת כי הצילום מתייג מפגינים כעבריינים, מרתיע אזרחים מפני השתתפות בהפגנות ומביא לפגיעה קשה בחופש המחאה והביטוי הפוליטי
מערכת ice |  2
הפגנה נגד הרפורמה המשפטית (צילום פלאש 90/ תומר נויברג)
האגודה לזכויות האזרח עתרה הבוקר (שני) לבג"צ בדרישה לאסור על שוטרים לצלם הפגנות ומפגינים בטלפונים ניידים אישיים, ולקבוע שהאופן שבו המשטרה מצלמת הפגנות ומפגינים ואוגרת צילומים, אינו חוקי.
לעתירה מצורפות עשרות עדויות מהשנתיים האחרונות בהן שוטרים מצלמים בניידים האישיים מפגין אחר מפגין במשמרות מחאה שקטות, מקרבים את הטלפון האישי לפניהם של מפגינים, מעבירים האחד לשני תמונות של מפגינים באפליקציית המסרונים WhatsApp, משתמשים בתמונות כדי לזהות מפגינים, לעכבם, לעצרם או להרחיקם ללא סיבה קונקרטית, שולפים טלפונים ניידים כאקט של הרתעה כלפי מפגינים ועוד.
בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד ניצן אילני מהאגודה לזכויות האזרח נכתב: "ההתנהלות המשטרתית פוגעת באופן בלתי מידתי בזכויות המשתתפים בהפגנות לחופש ביטוי ומחאה, לפרטיות ולחירות, יוצרת אפקט מצנן המרתיע את המפגינים ואת הציבור בכללותו ממימוש חופש המחאה והביטוי הפוליטי, ופוגעת בעקרונות יסוד של המשטר הדמוקרטי".
באגודה לזכויות האזרח מציינים כי לפני 4 שנים ביטלה המשטרה את הנוהל שקבע כי ככלל, הפגנות לא תצולמנה אלא בנסיבות חריגות, בטענה שהיא עמלה על נוהל חדש, אך למרות פניות חוזרות ונשנות – נוהל כזה טרם התקבל. בינתיים השוטרים מצלמים מפגינים ככל העולה על רוחם, ובלי שהדבר נדרש.
כמו כן מודגש בעתירה השימוש הפוגעני במיוחד באמצעות ניידים אישיים של שוטרים, בשל הקלות בה ניתן לעשות שימוש לרעה או שימוש סלקטיבי בחומר המתועד, לערוך, למחוק, לשמור למשך זמן בלתי מוגבל, להעתיק ולהעביר את החומר ללא כל פיקוח ובקרה.
סיון תהל, מנהלת תחום חופש המחאה באגודה לזכויות האזרח: "מדובר בחלק ממגמה כוללת של המשטרה בשנתיים האחרונות לעשות תהליך "פליליזציה" של הפגנות חוקיות על ידי פרקטיקות תיעוד אינטנסיבי של הפגנות בשלל אמצעים, שמתבצעות ללא נוהל ותוך שימוש נרחב בניידים אישיים של שוטרים, והן חלק  ממהלך נרחב לתיוג שלילי ולקרימינליזציה של אזרחים ושל הפגנות אזרחיות, חוקיות ולגיטימיות. פרקטיקות נוספות שמאפיינות את המשטרה תחת הובלתו של השר לביטחון לאומי הנוכחי מלמדות על פוליטיזציה ושימוש בכוח המשטרתי לרעה, כאמצעי לדיכוי מחאות נגד השלטון והרתעת מפגינים".
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    ולאחרים מותר ?
    מיכה 11/2024/25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קשקוש מיותר .
    סגור
  • 1.
    זכויות אדם?????????
    שדרות לנצח 11/2024/25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אנשים נרמסים וזכויותהם נשללות על בסיס יומי ומה שמעניין אותם שמצלמים מפגינים פורעי חוק ו
    סגור