משפט

החלטה מטלטלת של העליון: ילד מאומץ יוכל לקבל פרטים על הוריו הביולוגים

בכפוף לסעיף בחוק האימוץ קבע העליון כי, ככלל, רצון מאומץ לעיין בפנקס האימוץ, יגבר על רצון הורה ביולוגי למנוע חשיפת הפרטים

ארצי חלפון | 
אילוסטרציה (צילום אייס)
גורמי השירות למען הילד מתמודדים בימים אלו עם מציאות חדשה, בה הרכב שופטים של ביהמ"ש העליון קבע כי יש להתייחס בקפדנות לסעיף 30(ב) לחוק האימוץ, אשר אינו מעניק במפורש להורים ביולוגים זכות כלשהי, לא כל שכן זכות וטו על מימוש זכות המאומץ לעיין בפנקס האימוץ.
לשון סעיף 30(ב) אומר "לפי בקשת מאומץ שמלאו לו 18 שנים, רשאי עובד סוציאלי לפי חוק האימוץ להתיר לו לעיין בפנקס ברישום המתייחס אליו; סירב העובד הסוציאלי לבקשה, רשאי בית המשפט להתיר את העיון לאחר קבלת תסקיר מעובד סוציאלי לפי חוק האימוץ". ובכך, חוק האימוץ מעדיף את רצון המאומץ לעיין בפנקס ולגלות פרטים מזהים על הוריו הביולוגיים, על פני רצונו המתנגש של ההורה הביולוגי.
מדברי ההסבר להצעת החוק הרלוונטית עולה כי המחוקק התכוון שההורים הביולוגיים ישמיעו את עמדתם ביחס לבקשת המאומץ, וכי עמדתם כאמור וההשלכות מבחינתם תשמשנה שיקול בהכרעה אם להיעתר לבקשת המאומץ. "ברם, חשוב לציין כי אין בכוונה זו של המחוקק כדי להקים להורים הביולוגיים זכות וטו ביחס לזכות המאומץ לעיין בפנקס", קבע הרכב העליון בראשות השופטת יעל וילנר והשופטים אלכס שטיין וחאלד כבוב.
הקביעה הדרמטית התייחסה לערעורה של גברת בת 56, אשר אימה הביולוגית שהיא כיום אלמנה בת 75, אם לארבעה ילדים וסבתא לנכדים, מסרה את בתה התינוקת ימים ספורים לאחר שהיא ילדה אותה בחשאי כשהיא היתה בת 19. לאם לא היו פרטים אודות האב מלבד מוצאו, מה עוד שמייד לאחר מכן היא נישאה ולא לאבי הילדה כאמור, והאמינה שכמו שהובטח לה, הדיסקרטיות תישאר.
לפני 25 שנים כבר פנתה האישה המאומצת לבית המשפט לענייני משפחה, ועו"סית שפנתה לאם הביולוגית נתקלה בהתנגדות נחרצת, על אף פניות חוזרות ונשנות. כך היה גם כאשר האישה המאומצת חזרה וערערה על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בת"א לפני שנתיים. אך השנה חזרה המאומצת וביקשה לערער על החלטת המחוזי לעליון. בקשתה התקבלה, והעליון החזיר את התיק לבימ"ש לענייני משפחה, עם הנחיה לקבלת תסקיר מחודש אודות האם הביולוגית שעפ"י הפעם האחרונה שהיא נשאלה, היא עדיין התנגדה לפתיחת תיק האימוץ שיחשוף את פרטיה.
העליון הנחה כעת את ביהמ"ש למשפחה לשקול להציע למאומצת להסתפק באפשרות לעיין בפנקס האימוץ בגילוי זהות אמה, ולהימנע מיצירת קשר עמה במישרין או בעקיפין, ולהתחייב שלא ליצור קשר עם ההורים הביולוגיים או קרוביהם. "אם תסכים המאומצת לאפשרות זו, וההתרשמות היא שהסכמתה כנה ואמינה, הדבר עשוי למזער באופן משמעותי את הנזק שעלול להיגרם להורה כתוצאה מקבלת הבקשה, וממילא להטות את הכף לעבר קבלת הבקשה", קבע העליון.
לדעת השופטים, בדרך זו יישמר האיזון בין האינטרסים המתנגשים: האינטרס של המאומצת לדעת את שם האם הביולוגית, והאינטרס של האם שמסרה את המאומצת לאימוץ, ולחיות את חייה ומבלי לחוות הפרעות והטרדות בניגוד לרצונה.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה