משפט

הטעויות שיעלו לכם ביוקר: כללי עשה ואל תעשה בחקירה ובמעצר

חקירה משטרתית היא ללא ספק סיטואציה מלחיצה למדי ולא מעט אזרחים נאלצים להתמודד עמה. ישנה טעות נפוצה שגורמת לישראלים רבים שלא עשו דבר להסתבך עם הרשויות. אלו כללי האצבע שימנעו מכם להיקלע לצרות
עו"ד עמרי לשם | 
חקירה - אילוסטרציה (צילום shutterstock)
טעות נפוצה של רבים מהאנשים הנורמטיביים אשר אינם מנוסים במעמדים של מעצר וחקירה באזהרה, היא שיתוף פעולה רחב מדי עם גורמי החוק, שעלול להוביל לכך שלכל הפחות ההליך בעניינם יסתבך ויתארך. חמור מכך, התנהלות שכזו עלולה להוביל לכתב אישום על משהו שכלל לא עשו או על משהו שעשו בחומרה פחותה בהרבה בהשוואה לזו שמיוחסת להם בכתב האישום. 
הנה כמה כללי אצבע בשעה שנעצרים או שמזומנים לחקירה (ללא מעצר):
נסו לדלות כמה שיותר פרטים על המקרה שבגינו אתם דרושים לחקירה. לרוב לא ניתן לקבל מידע, אך אם בכל זאת הוחלט לרמוז לכם, נצלו את הפרט הזה על מנת "לקבל כיוון" וליידע את עורך הדין.
אל תשתפו פעולה מבלי שנועצתם קודם לכן בעורך דין. היוועצות בעורך דין היא זכות יסוד של כל נחקר, בין אם נעצר לפני החקירה ובין אם לאו. שיתוף פעולה מיותר ומופרז מבלי שהונחיתם לפני כן, עלול לסבך אתכם  בדברים שלא ביצעתם, ולתקן את זה בהמשך יהיה קשה הרבה יותר.
אל תודו במה שלא ביצעתם! זה לא יקרב אתכם אל החופש. 
אל תתנגדו למעצר אם אין לכם סיבה טובה לכך, עדיף להיעצר ולהשתחרר בהקדם, מאשר להיעצר ו"לזכות" להארכת מעצר רק בשל התנהגות פרועה והתנגדות למעצר. חשוב לזכור כי לעיתים העובדות מתבררות כבר בתחנת המשטרה – אל תגרמו לעצמכם בכוח להגיע לדיון בבית המשפט בעניין הארכת המעצר שלכם רק כי התנהגתם בצורה לא אחראית.
נודע לכם שהמשטרה מחפשת אתכם והולכים לעצור אתכם? נצלו את הזמן כדי למצוא עורך דין פלילי שניתן לסמוך על הידע המקצועי שלו, ולהיפגש אתו ליעוץ פנים אל פנים לפני החקירה.
להגיע אל עורך דין פלילי מהמלצה זה הדבר הכי קשה לאנשים נורמטיביים. למה? כי אנשים נורמטיביים מוקפים באנשים נורמטיביים. ואז ישנן שתי  אפשרויות – או שאף אחד בסביבתכם לא נזקק בעבר לעורך דין פלילי, או שהוא נזקק לעורך דין פלילי אבל מתבייש לספר על כך ולהמליץ.
לכן, ניתן לקרוא המלצות באינטרנט על רוב עורכי הדין הפליליים, להיחשף למקצועיותם בהתבסס על תכנים שכתבו או שכתבו עליהם, וכל זאת כדי להתרשם לגבי הרקע שלו ומה שחושבים עליו אלו שכבר התנסו בשירותיו.
נפגשתם עם עורך דין פלילי? שתפו אותו בכל הפרטים הידועים לכם במטרה לבנות לכם את האסטרטגיה הטובה ביותר עבורכם. אם אכן ביצעתם את העבירה, אינכם חייבים להתוודות בפניו אולם זכרו כי עורך הדין הוא בצד שלכם ויש לו חסיון מלא כלפיכם כלקוחות שלו. ללא קשר לעבירה שאולי ביצעתם, גם אם היא החמורה ביותר בספר החוקים, לעורך הדין אסור לשתף שום פרט. המידע שתמסרו יהיה חסוי לחלוטין כלפי הרשויות.

עו"ד עמרי לשם, צילום: איליה מלניקוב
זכרו שהחוקר או החוקרת אינם חברים שלכם. הם אינם רוצים בטובתכם, אך גם אינם מחפשים את רעתכם. הם עושים את עבודתם. מה זה אומר? זה אומר שאחרי שנפגשתם עם עורך דינכם והתייעצתם אתו, פעלו בחקירה כפי שהוא יעץ לכם. כבדו את החוקרים על ידי כך שתענו להם בנימוס, לפי השאלות ולפי האסטרטגיה שבניתם. אם החלטתם לשמור על זכות השתיקה בעצת עורך דינכם, עשו כן באופן עקבי.
הכותב הוא עו"ד עמרי לשם עוסק בדין הפלילי ובייצוג חשודים בעבירה ראשונה
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה