בעולם
אבל בעולם הרפואה: הפרופסור הישראלי סיים את חייו בהמתת חסד
זוכה הנובל הישראלי פרופ' דניאל כהנמן שהלך לעולמו לפני שנה שלח במייל האחרון למשפחתו, את המסר המבטא את בהירות המחשבה שאפיינה אותו כל חייו בטרם בחר בהמתת חסד בשוייץ, כתב: "האמנתי מאז שהייתי נער שהסבל וההשפלה בשנים האחרונות לחיים מיותרים, וכעת אני פועל בהתאם לאמונה הזו''

פרופסור דניאל כהנמן, פסיכולוג ישראלי-אמריקאי שזכה בפרס נובל לכלכלה בשנת 2002, בחר לסיים את חייו באופן מודע ומחושב - החלטה שמהדהדת את תורתו המהפכנית על קבלת החלטות אנושיות. כפי שדווח בוול סטריט ג'ורנל, כהנמן, שהלך לעולמו בגיל 90 לפני שנה בדיוק, בחר במודע בהמתת חסד בשוויץ.
על פי הסיפור המסקרן במייל האחרון למשפחתו, המבטא את בהירות המחשבה שאפיינה אותו כל חייו, כתב: "האמנתי מאז שהייתי נער שהסבל וההשפלה בשנים האחרונות לחיים מיותרים, וכעת אני פועל בהתאם לאמונה הזו... הכליות שלי עומדות לקרוס, תדירות ההידרדרות הקוגניטיבית שלי עולה, ואני בן תשעים. הגיע הזמן ללכת." חברו הקרוב, פיליפ טטלוק, העריך כי כהנמן ביצע "חישוב הדוני" - מונח שהוא עצמו היה מחלוצי המחקר בו - והעריך את הנקודה שבה הקושי יגבר על ההנאה שיפיק מהחיים.
מחקריו פורצי הדרך של כהנמן, שערך לצד עמיתו המנוח עמוס טברסקי, שינו באופן מהפכני את הבנתנו לגבי האופן שבו בני אדם מקבלים החלטות. עבודתם חשפה כי בניגוד לתפיסה הכלכלית המסורתית של "האדם הרציונלי", מוחנו פועל תחת השפעתן של הטיות קוגניטיביות שיטתיות ואשליות חשיבה. "תורת הערך" (Prospect Theory) שפיתחו הראתה כיצד אנשים מתייחסים באופן שונה לסיכויים ולסיכונים בהתאם לאופן הצגתם, וכיצד הפחד מהפסד משפיע עלינו יותר מהשאיפה לרווח. ספרו רב-המכר "לחשוב מהר, לחשוב לאט" (Thinking, Fast and Slow) הנגיש את התובנות הללו לקהל הרחב, בהציגו מודל של שתי מערכות חשיבה: האחת אינטואיטיבית ומהירה והשנייה מודעת ואנליטית. כהנמן זכה להכרה בינלאומית יוצאת דופן, כולל מדליית החירות הנשיאותית מברק אובמה בשנת 2013, ונחשב לאחד החוקרים המשפיעים ביותר במאה ה-20 וה-21.
עוד ב-
דמותו של כהנמן מגלמת את השילוב הנדיר בין מצוינות אקדמית וחשיבה פורצת גבולות לבין יכולת להשפיע על תחומים מגוונים - מכלכלה ופסיכולוגיה ועד משפטים ופוליטיקה. הוא היה מחלוצי הכלכלה ההתנהגותית, תחום שמשלב תובנות פסיכולוגיות בתוך מודלים כלכליים, ובכך שינה את האופן שבו אנו מבינים את התנהגות השווקים והאנשים הפועלים בהם. מחקריו השפיעו על תחומים רבים, מעיצוב מדיניות ציבורית ועד לאסטרטגיות עסקיות, והם ממשיכים לעצב את הבנתנו לגבי החשיבה האנושית גם כיום. הבחירה שלו בסוף חייו מהווה הדגמה מעשית ואחרונה לתורתו - החלטה מודעת ומחושבת, שמתבססת על הערכה מפוכחת של המציאות ושל העתיד. כהנמן, שהיה אחד האנשים שהבינו הכי טוב את המוח האנושי, הותיר אחריו מורשת אינטלקטואלית עשירה שתמשיך להשפיע על הבנתנו את עצמנו לדורות הבאים.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(4):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.למה בעולם הרפואה?שלומי שישי 03/2025/20הגב לתגובה זו0 0הוא לא היה רופא. הוא עסק בקבלת החלטות ובכלכלהסגור
-
2.זה פרופסור טמבל. יכל לעשות קפיצת באנגי בלי כבל אוישראלי=זרעישראל 03/2025/16הגב לתגובה זו0 0או צניחה חופשית בלי מצנח. לפחות היה נהנה רגע לפני מותו, והרבה יותר בזול. ולא היה הולך לגהינום כמו עכשיו.סגור
-
1.כמדומני, גם השופט לשעבר ברק התעניין בכך לעצמו (ל"ת)יגאל גיל 03/2025/15הגב לתגובה זו0 0סגור
-
ברק התעניין לגביך (ל"ת)ליזי 03/2025/16הגב לתגובה זו0 0סגור