השוק

כלכלני לאומי: "הגירעון התקציבי צפוי לזנק על רקע המלחמה"

כלכלני לאומי סוקרים את אגף הכלכלה ואת השינויים במט"ח, זאת על רק המלחמה מול חמאס בדרום שנמצאת בעיצומו של השבוע השני וטוענים כי הגרעון התקציבי צפוי לזנק עד סוף השנה בעקבות הלחימה בדרום
מערכת ice | 
חנן פרידמן, מנכ"ל בנק לאומי (צילום Magma Images, אורן דאי, shutterstock)
על רקע מלחמת חרבות ברזל המתנהלת ב-11 הימים האחרונים בגבול רצועת עזה, כלכלני בנק לאומי סוקרים את השינויים הצפויים באגף הכלכלה ובמט"ח. בחודש ספטמבר 2023 הסתכם הגירעון בסכום של 4.5 מיליארד שקלים. לעומת גירעון של 0.2 מיליארד שקלים בספטמבר אשתקד. מלחמת חרבות ברזל צפויה להרחיב את הגירעון התקציבי, זאת לאור הצפי לירידה חדה בהכנסות הממשלה ולגידול בהוצאותיה, בעיקר בעקבות הגדלת תקציב הביטחון וירידה בהכנסות ממסים.
בנוסף לכך המלחמה צפויה להשפיע על האינפלציה: מדד המחירים לצרכן בחודש ספטמבר ירד ב-0.1%, שיעור שינוי נמוך משמעותית מההערכות המוקדמות (קונצנזוס החזאים עמד על 0.2%+). קצב עליית המחירים ב-12 החודשים האחרונים ירד ל-3.8% (4.1% באוגוסט). במוקד ההפתעה ביחס להערכות המוקדמות עמד פעם נוספת תת-הסעיף הוצאות על נסיעות לחו"ל, אשר ירד בספטמבר בהיקף חריג יחסית לעבר, של 6.8%, וזאת לאחר שבחודש שעבר עלה בעוצמה חריגה, בשיעור של 6.3%. נוסף על כך נציין כי גם תת הסעיף בשר, עופות ודגים הפתיע כלפי מטה, כאשר בניגוד לעבר, נותר יציב בראשית תקופת החגים, ולא עלה בחדות. 
במבט קדימה, על אף שמרכיבי אי הוודאות בנקודת זמן זו גבוהים מאוד, אנו מעריכים כי מלחמת "חרבות ברזל" תהיה קשה יותר מאירועים ביטחוניים קודמים בסדר גודל משמעותי (מלחמת לבנון השנייה ומבצע "צוק איתן"). לפיכך, הפגיעה בפעילות הכלכלית ברביע האחרון של 2023 צפויה להיות ניכרת, ומשכך, בשל "השפעות קצה", קצב הצמיחה בשנת 2024 צפוי להיות נמוך מזה שהיה צפוי בתרחיש מרכזי, אך דומה להערכת לאומי בתרחיש ה"פסימי", שבו שיעור הצמיחה הריאלי לנפש הינו שלילי.  

בהתייחס לאינפלציה, בטווח הזמן הקצר צפויה המלחמה ליצור השפעות מנוגדות, חלקן יתמכו בעליית האינפלציה, וחלקן יפעלו לריסונה. מחד, הגיוס המסיבי של כוחות מילואים, הצפוי להוביל לירידה זמנית בהיצע העובדים הכולל, ומשכך לצמצום ההיצע של מוצרים ושירותים מסוימים (דהיינו גורם בעל אופי מייקר), אם כי, מוקדם לקבוע באלו ענפים ממוקד המחסור בכוח האדם. מחירי היבוא של מוצרי צריכה ותשומות לייצור עשויים להתייקר לאור העלייה במחירי הביטוח של הסחורות הנשלחות לישראל, ובצל הירידה בטיסות הנכנסות (המובילות גם מטענים) לישראל.
כמו כן, הגידול בביקוש למוצרי מזון, עקב גורמים כגון: שהייה ממושכת בבתים, חשש ממחסור במוצרים, וממבצע ממושך ואינטנסיבי, לצד פגיעה בהיצע המקומי, ברקע המלחמה, של מוצרים נבחרים (לדוגמה מוצרי עוף טריים וירקות טריים), יובילו לעלייה במחירי המזון והפירות והירקות בחודשיים הקרובים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה