השוק
בנק הפועלים: הריבית תמשיך לעלות לפחות עד אמצע 2023
בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים מעריכים שמדד אוגוסט יהיה שלילי ומדד ספטמבר יהיה נמוך; הריבית תמשיך לעלות ותגיע לרמה של 3.5% באמצע 2023; האינפלציה לטווח של 12 חודשים קדימה צפוייה להיות של 2.3%
בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים מעריכים היום שהאינפלציה לטווח של 12 חודשים קדימה תגיע לרמה של 2.3% וזו רמה סבירה בהחלט. הריבית בישראל, להערכתם, תמשיך לעלות ותגיע לרמה של 3.5% באמצע השנה הבאה.
"הנאום של פאוול בג'קסון הול החזיר את המשקיעים לקרקע המציאות, האינפלציה אולי יורדת, אך אנו רחוקים מהנקודה בה הפד יוכל להרגיש בטוח שהיא בדרכה לרמה של 2%" אומרים בבנק הפועלים. "זה נכון גם במקרה של ישראל – מדד המחירים לחודש אוגוסט צפוי לרדת, וכנראה גם מדד ספטמבר יהיה נמוך, אך מתחת לפני הקרקע האינפלציה עדיין פה.
"אפשר לטמון את הראש בחול ולומר שמחירי נדל"ן זו לא אינפלציה, אבל עלייה מתמשכת במחירי נכסים מגיעה בסופו של דבר גם למה שאנו נוהגים לכנות כאינפלציה וזה השינוי במדד המחירים לצרכן".
באשר לתיזמון העלאות הריבית, אומרים בפועלים כי "אין טיימינג נוח להעלאות ריבית, רוכשי הדירות ממונפים עתה יותר מבעבר, אך מנגד האבטלה נמוכה וכושר ההחזר גבוה. השפעת העלאות הריבית על האינפלציה אורכת זמן, וסביר שכמו שהריבית הנמוכה השפיעה קודם על מחירי הנכסים, אז גם העלאת הריבית תבוא לידי ביטוי בראשית הדרך במחירי הנכסים, ובשלב מאוחר יותר במדד המחירים לצרכן.
"אנו צופים אינפלציה בשיעור של 2.3% ב- 12 החודשים הקרובים, אך יש לקחת בחשבון שנתון זה מושפע מהפחתת המיסוי על הדלק שבוצעה באוגוסט, ומייסוף חד בשער השקל. הסביבה העולמית החדשה מעלה את סיכון האינפלציה לאורך זמן – שינויי האקלים, נסיגה בגלובליזציה, שינויים מבניים בשוק העבודה, כל אלו ילוו אותנו בשנים הקרובות. סיכון האינפלציה הוא פה להישאר, גם אם בטווח הקצר האינפלציה נראית כשבה למרכז היעד.
"האינדיקטורים הכלכליים ממשיכים להיות טובים, כל שכן ביחס לחולשה שמסתמנת בעולם. הייצור התעשייתי עלה בחודש יוני ב- 0.4% ובשנה האחרונה בכ- 19%, זאת בהמשך לעלייה במדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים.
"הצריכה הפרטית היא כנראה החוליה החלשה בשרשרת, ובחודש יוני הפדיון בענפי המשק ירד ב- 1%. האינפלציה ועליות הריבית צפויות להאט את קצב התרחבות הצריכה בחודשים הקרובים. שיעור האבטלה לחודש יוני נותר יציב בקירוב ברמה של 3.4% בניכוי עונתיות.
"אינפלציה גבוהה לאורך זמן יכולה לנבוע או מהיווצרות של ספירלת שכר ומחירים, או מגירעונות ממשלתיים גבוהים (שגם משפיעים על השכר בסופו של דבר). בשונה מהמצב בארה"ב באירופה, בישראל המצב התקציבי משופר ולממשלה בינתיים עודפים בתקציב.
"זה יוצר מצב בו לחצי האינפלציה לאורך זמן בישראל נמוכים מאלו שבעולם. את העודף התקציבי אפשר לתרגם לדוגמה להפחתות מסים ומיתון האינפלציה או לצמצום חובות, שמובילים בסופו של דבר להתחזקות השקל ושוב לאינפלציה שנמוכה ביחס לעולם. זה בדיוק מה שקרה בישראל בחודשים האחרונים – השקל התחזק בין השאר על רקע מצב תקציבי מצוין".
באשר למסחר במט"ח אומרים בבנק כי בטווח הזמן הקצר השקל אמנם מושפע מהקורלציה עם מדדי המניות בעולם, אך לאורך זמן, פערי האינפלציה מול העולם, מחירי אנרגיה נמוכים ומצב פיסקאלי יציב תומכים בשקל חזק.
"בנק ישראל העלה את הריבית ב- 0.75% לרמה של 2.0%. העלאה הייתה על הצד הגבוה של ציפיות השוק (הקונצנזוס היה 0.5%). שני נתונים מפתיעים הכריעו את הכף: עלייה חדה במדד המחירים לצרכן לחודש יולי ונתון צמיחה גבוה ברבעון השני של השנה.
"העלאת הריבית הגיעה דווקא בתקופה שהלחצים האינפלציוניים המיובאים מהעולם במגמת ירידה – מחירי הנפט היו בירידה וכן מחירי ההובלה. גם הציפיות לאינפלציה נמצאות בטווח היעד – האינפלציה הגלומה בחוזים עומדת על כ- 2.5% לשנה, ושיעור דומה גם לטווחים ארוכים יותר. בנק ישראל מזהה שהאינפלציה היא רוחבית, והעלאת הריבית נועדה למנוע מצב שתתקבע אצלנו רמת אינפלציה שגבוהה מהיעד.
עוד ב-
"בנק ישראל מעריך שהריבית תמשיך לעלות, אם כי לא פורסמה תחזית עדכנית, אלא שהעלאות יהיה תלויות בנתונים. אנו סבורים שהריבית תמשיך לעלות עד לרמה של כ- 3.5% באמצע 2023 ושם תתייצב לפרק זמן מסוים" הם מסיימים.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה