השוק
מיטב: הצמיחה בישראל הגבוהה בעולם; הריבית תעלה ב-0.75%
הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, אלכס ז'בז'ינסקי, אומר היום כי הכלכלה הישראלית היא הצומחת ביותר בעולם מאז 2019; מקבץ הנתונים הכלכליים מביאים אותו לשנות את תחזיות המקרו כך שבנק ישראל יעלה את הריבית ב-0.75%
הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, אלכז ז'בז'ינסקי, מנתח את ביצועי הכלכלה הישראלית מאז שנת 2019. מהניתוח עולה כי לטענתו כי הצמיחה בישראל, ב-3 השנים האחרונות היא הגבוהה ביותר בעולם. "מאז 2019 ועד Q2/22 צמחה הכלכלה הישראלית ב-13.6%, הקצב הגבוה ביותר בעולם" הוא אומר.
הניתוח הזה שכולל את ביצועי הכלכלה הישראלית ברבעון השני של השנה מביא את ז'בז'ינסקי לשנות את התחזית הקודמת לפי בנק ישראל יעלה את הריבית ב-0.5% ואומר כי כעת, להערכתו, כל האינדיקטורים הכלכליים מתכנסים למקום אחד: העלאת ריבית של 0.75%.
"להבדיל מרוב הכלכלות במערב, המשק הישראלי צומח מהר מאוד, תוך הידוק מהותי בשוק העבודה. הריבית הנוכחית, אפילו אם תעלה ל-2%, תהיה נמוכה מדי בשביל אינפלציה של 5.2% ובשביל עלייה של 17.8% במחירי הדירות. מעולם לא היה פער שלילי כל כך בין הריבית של בנק ישראל לבין קצב האינפלציה.
"ריבית נמוכה מדי עלולה להאיץ את האינפלציה ולגרום להידוק חזק יותר של המדיניות המוניטארית בשלב מאוחר יותר תוך פגיעה מהותית בצמיחת במשק. קצב האינפלציה בישראל אומנם נמוך יותר מהמדינות האחרות, אך כפי שאמרנו קודם, האינפלציה בסעיפים המקומיים שמושפעים יותר מהמדיניות של בנק ישראל, כגון מחירי השירותים, לא שונה מהמדינות האחרות.
"תחזית האינפלציה שלנו ל-12 החודשים ברמה של 2.8% מניחה שלא יוחזר מס על הדלק. אם המס יחזור לגובה המקורי אחרי הבחירות, שזאת הנחה סבירה לדעתנו, התחזית תעלה בכ-0.5% מעל הגבול העליון של יעד האינפלציה. נציין שהתחזית בינתיים גם לא כוללת את הירידה הצפויה במחיר הדלק בספטמבר בעקבות הירידה במחיר נפט והתחזקות השקל.
"ציפיות האינפלציה הגלומות בישראל נמצאות אומנם בתוך יעד האינפלציה בכל הטווחים, כמו גם תחזיות החזאים ל-12 החודשים. אולם, בשנתיים האחרונות התחזיות והציפיות היו מוטות באופן קבוע ומשמעותי כלפי מטה ביחס לאינפלציה בפועל. בנסיבות הנוכחיות, בנק ישראל צפוי לייחס משקל הרבה יותר גדול בהחלטתו לאינפלציה בפועל מאשר לציפיות".
באשר למסחר במט"ח, אומר ז'בז'ינסקי כי "השקל אומנם התחזק בכ-8% לשיא של כל הזמנים מול סל המטבעות מאז החלטת הריבית הקודמת (תרשים 13). אולם, בנק ישראל כמעט לא משפיע היום על שערו של השקל. הוא יכול להעלות ריבית בשיעור של 0.75%, אך אם שוק המניות יעבור לירידות, השקל צפוי להיחלש כמעט ללא קשר לריבית. לפיכך, להסתמך על התחזקות השקל כשיקול נגד עליית ריבית בשיעור גבוה יותר, זה כמו להסתמך על שוק המניות שלא ירד.
"צריך גם לציין שבנק ישראל לא צריך לחשוש מאוד מהתחזקות השקל. השקל התחזק בכ- 13% מול סל המטבעות ב-2020-2021, מה שלא הפריע ליצוא הסחורות והשירותים לצמוח בקצב גבוה מאוד בשנתיים האחרונות".
קונצנזוס רחב של הכלכלנים אומנם צופה שהריבית תעלה ב-0.5%, אך הריבית ל-3 חודשים בעוד חודש בשוק עומדת ברמה של 2.23% ומגלמת בהסתברות מאוד גבוהה עלייה בשיעור של 0.75%.
באשר להשפעת העלאת הריבית על מקורות הכסף בישראל, אומר ז'בז'ינסקי כי "אין מגבלות לגייס אשראי בישראל. קצב הגידול באשראי העסקי והפרטי, למעט המשכנתאות, אפילו האיץ. מדד מחירי הסחורות של בלומברג עלה ב-6% מאז החלטת הריבית הקודמת.
"בארה"ב ניכרת אומנם ירידה באינפלציה תוך הקלה בשרשרת ההספקה. אולם, האינפלציה באירופה, שמשפיעה יותר על ישראל, צפויה להאיץ בעקבות העלייה החדה האחרונה במחירי הגז. ציפיות האינפלציה באירופה עלו במהירות לאחרונה.
עוד ב-
"לבסוף, נושא האינפלציה הפך למרכזי בשיח בישראל, במיוחד לפני הבחירות. הלחצים על בנק ישראל, שמוצב לשמור על יציבות המחירים, גוברים. הוא מצופה לעשות כל מה שנדרש כדי להחזיר את האינפלציה ליעד. אם יעלה ריבית מהר וגבוה מדי הביקורת עליו תהיה קטנה יותר מאשר במקרה שהאינפלציה תמשיך לברוח. לפי התחזית שלנו, קצב האינפלציה ב-12 החודשים אחורה צפוי להישאר בסביבות 5% עד סוף השנה, מה שאמור לתמוך בהמשך עליית ריבית במינונים יחסית גבוהים. בהמשך קצב האינפלציה צפוי להיות מעל יעד האינפלציה בכל המחצית הראשונה של 2023".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.שקריםחח 08/2022/22הגב לתגובה זו0 0מצב גרועסגור
-
2.למצולם אין קשר לתוכן הכתבהש"ג 08/2022/21הגב לתגובה זו1 0הערת שולייםסגור
-
1.למצולם אין קשר לתוכן הכתבה (ל"ת)ש"ג 08/2022/21הגב לתגובה זו1 0סגור