השוק
היסטוריה: הדולר והאירו הגיעו לשווי זהה
עשרים שנה מאז הפעם הקודמת, והדולר והאירו שוב נפגשים באותו שער החליפין בתום מספר חודשים מטלטלים בלכלה בעולם. אלה הסיבות שגרמו לכך
לראשונה מזה כמעט שני עשורים, שער החליפין בין האירו לדולר זהה למעט הפרש של אגורה (בהשוואה לשקל), לטובת האירו. ביחס לשקל, שווה הדולר 3.50 שקלים נכון לכתיבת שורות אלו ואיילו האירו עומד על שווי של 3.51 שקלים. מדובר בבשורה משמחת לתיירים אמריקאים באירופה, שכעת הכסף שלהם שווה יותר, וגם במקרה הישראלי - השקל חזק יותר ביחס למטבע האירופי. לעומת זאת האירו נמצא בשחיקה הגדולה שלו מזה 21 שנה.
השוויון בשני המטבעות מגיע לאחר שהאירו צלל בערכו של כמעט 20% במהלך השנה האחרונה בהשוואה לדולר האמריקאי שידע עליות ומורדות אבל בסך הכל מסמן מגמת עליה מתונה בחודשים האחרונים בעקבות העלאות הריבית של הפדרל ריזרב.
האירו נוצר ב-1 בינואר 1999, כמעט שש שנים לאחר שאמנת מאסטריכט הקימה את האיחוד האירופי עצמו. אבל במהלך שלוש השנים הראשונות שלו, האירו היה "מטבע בלתי נראה" ששימש רק למטרות חשבונאיות.
ב-2002, החלו להסתובב באופן רשמי שטרות ומטבעות. בעשורים שחלפו מאז, האירו נסחר ללא הרף מעל הדולר, ואף הגיע לערך של 1.60 דולר לאירו במהלך המשבר הפיננסי של 2008. ובמהלך העשור האחרון, יורו אחד היה שווה, בממוצע, 1.18 דולר, לפי נתוני הפדרל ריזרב.
השנה, לעומת זאת, הדולר האמריקני צבר מול רוב המטבעות העיקריים, שכן העלאות הריבית של הפד הפכו את הכספים למקלט בטוח למשקיעים ברחבי העולם המעוניינים להגן מפני האינפלציה העולמית הגואה.
עבור האמריקאים, עליית הדולר אמורה לעזור לאינפלציה אבל עבור האירופים, ערכו השוקע של האירו יקשה על הנסיעות ויחריף את ההשפעה של עליית המחירים לצרכן.
ישנם מספר גורמים מרכזיים שהובילו לירידת האירו לאחרונה. ראשית, כלכלת האיחוד האירופי מאטה, והחששות למיתון עולים.
נזכיר גם את משבר האנרגיה המתמשך שנגרם בעקבות המלחמה באוקראינה והסנקציות המערביות שלאחר מכן נגד רוסיה. המצב כה חמור בגרמניה, עד ששר הכלכלה והאקלים של המדינה, רוברט האבק, הזהיר ביוני כי אם רוסיה תקצץ את אספקת הגז הטבעי שלה, זה עשוי להיות "רגע ליהמן ברדרס" פוטנציאלי עבור גרמניה, התייחסות ל קריסת בנק ההשקעות ב-2008.
משבר האנרגיה יצר כל כך הרבה חוסר יציבות באירופה עד שמנכ"ל דויטשה בנק טען בחודש שעבר כי מיתון אירופי "סביר" ב-2023.
עוד ב-
מניע מרכזי נוסף לנפילתו האחרונה של האירו היה המדיניות המוניטרית הרופפת של הבנק המרכזי האירופי (ECB). בעוד שהפדרל ריזרב האמריקאי כבר העלה את הריבית שלוש פעמים השנה בניסיון להילחם באינפלציה, כולל העלאת הריבית האגרסיבית ביותר מאז 1994 ביוני, ה-ECB נמנע עד כה מהעלאת הריבית.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(2):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.למעשה ב 2002 היורו היה פחות מדולריואל 07/2022/12הגב לתגובה זו0 0ורק בדצמבר אותה שנה הוא הגיע לדולר אחדסגור
-
1.לא מיביןאפי 07/2022/12הגב לתגובה זו0 0ביחס אילנו זה אותו דבר צריך לדיקסגור