השוק

מתווה הפיצוי לעסקים יבוטל? "החלטה שלא מסייעים זו גם החלטה"

במהלך דיון שהתקיים בוועדת הכספים, שוחחו הנוכחים על חשיבות גיבוש מתווה פיצויים לעסקים בצפון. על רקע הקשיים הכלכליים שעמם מתמודדים בעלי עסקים באזור הצפון בעקבות המלחמה, יו"ר הוועדה משה גפני ביקש לקבל מענה מאנשי האוצר לגבי אפשרות של גיבוש מתווה פיצוי: "גם תשובה שלילית היא תשובה"

מערכת ice | 
עסקים בזמן מלחמת חרבות ברזל (צילום פלאש 90/ עטיה מוחמד, shutterstock)
ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, קיימה היום (רביעי) ישיבה בנושא הצעת המשך תוכנית הסיוע הכלל ארצית לעסקים בשל נזק עקיף ממלחמת חרבות ברזל. ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, סיפר בתחילת הדיון על הקשיים שעמם מתמודדים עסקים בצפון: "בעקבות המלחמה אנשים לא באים למסעדה, למשרד הנסיעות, אין תיירים שמגיעים לכאן, וזה בכל הארץ". 
בהתייחסות לדבריו של ח"כ גפני כי לאחרונה התקיים דיון על מתווה פיצוי לעסקים בצפון, ציינה שירה עמיאל בן אבא, אג"ת, משרד האוצר: "שנה שעברה בחודשים נובמבר ודצמבר אישרתם מתווה ארצי לכלל העסקים, לגבי השנה הזאת, שבאים ובוחנים מתווה פיצוי שהוא מתווה רוחבי לכלל הארץ, גם בשנים רגילות אותה ירידת מחזורים קיימת בהרבה מאוד עסקים, כך הבחינה שלנו מעלה שכל מתווה של מענקים שהוא רוחבי יתפוס הרבה מאוד עסקים שהיו חווים ירידה בכל אופן, מעבר לזה שהוא יקר". 
לדברי אורן פסטרנק, נציג מתחום ההפקות שנכח בוועדה, ישנם עסקים שפועלים מתחילת השנה ללא פיצוי. "למרות שחלק מהארץ וחלק מהענפים חזרו לשגרה, עדיין יש ענפים שעומדים על ירידת מחזור של 40 ,60, 80 אחוז.
הפקות אירועים, כנסים, מסעדות, תיירות, אנחנו אחרי שנה ללא כסף, עסקים נסגרים, אנשים פושטים רגל. גם 25% ירידה מביא עסק לפשיטת רגל, 40% זה כבר עסק מדמם. האוצר אומרים שיש ירידת מחזורים כל שנה, אתם צודקים, יכול להיות שיסתננו למתווה עסקים שהיו יורדים לכל בכל מקרה, מצד שני אי אפשר להשאיר אלפי עסקים שקורסים ופושטים רגל בגלל המצב", הדגיש פסטרנק. לדבריו, יש למתן את הסיכון ולהשוות את הירידות מחזור לשנתיים או שלוש שנים אחורה. עוד ציין, כי יש לקדם מסלול פיצוי אחד לעסקים בצפון. 
ח"כ ולדימיר בליאק, אשר נכח אף הוא בוועדה, הביע את עמדתו בנושא ואמר: "אין לי טענות לדרג המקצועי, יש פה החלטה של שר האוצר לא לפצות אתכם, מתחילת המלחמה, לא לתת לכם פיצוי. האוצר הביא מתווה בתחילת המלחמה, והתגייסנו ולחצנו אותו מ-4 מיליארד שקלים ל-17 וחצי מיליארד שקלים. אנחנו יכולים לעשות את זה, אם נתגייס יחד קואליציה ואופוזיציה, כי יש פה אנשים ש-15 חודשים ללא הכנסה ולא קיבלו פיצוי. גם עליית המיסים, ומע"מ, חשמל ומים, כל זה פוגע בעסקים ופוגע בצמיחה". 
בהמשך ציין ח"כ גפני: "אני מבקש מכם אנשי האוצר שתבואו עם מתווה. החלטה שלא מסייעים לעסקים האלה, זו גם החלטה, תגידו את זה כאן. אני גם פונה לאופוזיציה, הייתי באופוזיציה והייתי בא ליו"ר הוועדה, אמרתי לו יש דבר חשוב מאוד לחברה הישראלית, אם תעשה את זה, נצביע בעד על אותם סעיפים, ולא נעשה פיליבסטר. אני פונה לחברי האופוזיציה, שיעלו כך את נושא העסקים במלחמה, זה אחד החשובים ביותר, שיגידו - נעשה א,ב,ג על מנת שיהיה מתווה כזה".
בתום הדיון, ביקש יו"ר הוועדה מאנשי משרד האוצר להגיע לדיון הבא עם מתווה פיצוי לעסקים בצפון. "אני מבקש תשובה עוד שבוע ימים, אני מבקש לדעת אם יהיה מתווה, מהו המתווה. גם תשובה שלילית היא תשובה, נחליט מה נעשה עם התקציב כתוצאה מזה", ציין גפני.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה