השוק

מהפכת אשראי לעסקים בישראל? זו הסיבה שעדיין צריך לדאוג

מאגר האשראי לעסקים קטנים ובינוניים – פתרון אמיתי או צעד חצי הדרך? נשיא להב -לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל מסביר
עו”ד רועי כהן | 
עו"ד רועי כהן (צילום אופיר אייב)
לאחרונה נחקק חוק להקמת מאגר אשראי לעסקים קטנים ובינוניים, מהלך שמעלה תקוות בקרב רבים במגזר העסקי. המאגר, הצפוי שהיה אמור להתחיל  כבר בשנת 2025 כעת מתוכנן להיכנס לתוקף רק בשנת 2026, המאגר נועד להקל על עסקים קטנים בגישה לאשראי ולסייע להם בקבלת הלוואות. התוכנית מבוססת על יצירת מערכת שתשקף את נתוני האשראי של עסקים קטנים, כך שמוסדות פיננסיים יוכלו להציע להם תנאי אשראי מותאמים על בסיס נתונים רלוונטיים.
למרות ההבטחה, רבים במגזר העצמאים והעסקים הקטנים טוענים כי המאגר הוא רק צעד חלקי, ולא פתרון מלא לבעיות העומדות בפניהם. בישראל פועלים כ-600,000 עסקים קטנים ובינוניים, המהווים כ-99% מסך העסקים במשק ומספקים פרנסה למעל 1.5 מיליון עובדים. תרומתם לתוצר העסקי עומדת על כ-55%, אך למרות תרומתם הגדולה למשק, עסקים אלה סובלים מקשיים משמעותיים בגישה לאשראי.

המצב הנוכחי משאיר את העסקים הקטנים תלויים במערכת פיננסית שמעדיפה, על פי רוב, את החברות הגדולות, ולעיתים רבות לא מצליחים העסקים הקטנים לקבל את האשראי הנחוץ להם. לפי נתונים עדכניים, כ-52% מהעסקים הקטנים שהגישו בקשה לאשראי לא קיבלו אותו במלואו, וכ-22% מתוכם נדחו לחלוטין. ניכר כי הדרישות להעמדת בטחונות והקשיים הבירוקרטיים שמציבה המערכת הפיננסית מהווים מכשול עבור עסקים קטנים, המונעים מהם לממש את הפוטנציאל הכלכלי שלהם ולהוות מקור פרנסה יציב במשק.
מעבר למאגר האשראי, נשמעת דרישה ברורה למדינה ולמוסדות הפיננסיים ובעיקר להתערבות בנק ישראל במדיניות הבנקים למתן אשראי לעסקים קטנים ולהעניק לעסקים הקטנים את התמיכה הדרושה לצמיחתם. ישנה חשיבות נוספת לפעילות המדינה ביצירת מערך תמריצים וסיוע ממוקד, לרבות סבסוד ריביות, יצירת קרנות הלוואות ייעודיות והקלות רגולטוריות, שיעודדו את צמיחת המגזר של העסקים הקטנים ויאפשרו לו לפרוח. גישה זו מכירה בעסקים הקטנים והבינוניים כבסיס הכלכלי של המשק וכמנוע צמיחה, ומבוססת על ההבנה כי בלעדיהם המשק כולו ייחלש.
לסיכום, מאגר האשראי לעסקים קטנים הוא צעד נכון, אך הוא רחוק מלהוות פתרון מספק לכלל הבעיות של המגזר העסקים הקטנים. כדי להבטיח כלכלה יציבה וצומחת יש להשקיע בעסקים הקטנים, המספקים יציבות כלכלית, חדשנות וצמיחה לכל המשק הישראלי.
המאמר נכתב על ידי נשיא להב -לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל , עו”ד רועי כהן.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה