השוק

הממונה על ההגבלים מכה בכלכלה המודרנית: קנס של 111 מיליון שקל לשטראוס

מיכל כהן, הממונה על ההגבלים העסקיים שוברת היום את הכלים מול הכלכלה הישראלית ומטילה קנס ענק על שטראוס; מיכל כהן למעשה מיישרת קו עם ניר ברקת/ הדרג הפוליטי ומטילה מכה כואבת מאוד על הכלכלה הישראלית בזמן מלחמה. שטראוס: "החלטה תמוהה ופופוליסטית"
ניצן כהן |  5
מיכל כהן הממונה על התחרות (צילום דוברות משרד הכלכלה, vecteezy)
הממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל כהן, שוברת את הכלים היום (שלישי) מול הכלכלה המקומית בזמן מלחמה ומטילה קנס של למעלה מ-100 מיליון שקל על שטראוס ועוד 300 אלף שקל על נושאי משרה בה. כהן למעשה מחניפה לדרג הפוליטי ולניר ברקת ומטילה קנסות לא פרופורציונליים על חברות ובכך למעשה היא שופכת דלי של מים קרים על ההתפתחות הכלכלית של ישראל ונסביר. מדובר בקנס שנובע מהמיזוג בין שטראוס למשק ויילר. 
לא ניכנס למה בדיוק עשתה שטראוס אבל השורה התחתונה היא ששטראוס נכנסה לעסקה של 40 מיליון שקל עליה יש מחלוקת עם רשות התחרות אם שטראוס פעלה כדין או שלא. מאחר ורשות התחרות קיבלה החלטה שהעסקה אינה עומדת בתנאי החוק היא החליטה להטיל קנס על שטראוס. עד כאן הכל בסדר.
איפה הדברים עוברים כל גבול? על גובה הקנס שאינו מידתי והוא בגובה של 111 מיליון שקל. כן, על עסקה של 40 מיליון שקל.
עכשיו בואו נכניס את הדברים לאספקלריה הנכונה. מיכל כהן נמצאת כבר בתקופה בספק עימות מול הדרג הפוליטי, וזה אומר שניר ברקת רוצה לקבוע את מהלך העניינים כדי להוזיל את יוקר המחיה בישראל. אבל, כדי שזה יקרה הוא צריך לפעול לפי כללי משחק מקובלים וידועים - עידוד תחרות ופעילות קשוחה נגד מי שמפר את הכללים האלה.
עכשיו כדי לא לשפוך את התינוק עם המים המלוכלכים הרי שהענישה צריכה להיות פרופורציונלית, כלומר, וכל עוד אנחנו לא איראן ולא רוצים לפוצץ את המשחק ולהוציא את החשק לשחקנים לעשות עסקים וכן, גם לטעות הרי שמיכל כהן שמכירה היטב את נקודת הממשק בין עולמות המשפט לכלכלה, הרי שהעונש היה צריך להיות גבוה, אבל סביר.
צריך לזכור, זה שהחוק מתיר להעניש פושעים במאסר עולם לא אומר שבתי המשפט לא מפעילים שיקול דעת ומטילים עונשים כבדים אך פרופורציונליים. כאן למעשה מיכל כהן מחניפה לשר שלא לומר עושה מהלך פופוליסטי ומסוכן. קנס של 111 מיליון שקל על עיסקה של 40 מיליון שקל?
אז כן, לשיטת מיכל כהן שתעמוד למבחן בבית המשפט, לפחות לפי גורמים בכירים בכלכלה הישראלית, צריך לגרום לכך שחברות כמו שטראוס יפחדו לעשות עסקים וכן, גם לטעות ולשלם מחירים על הטעות שלהם וזה אומר: פחות השקעות, פחות רצון לקחת סיכונים.
משטראוס נמסר: "מדובר בהחלטה תמוהה, ופופוליסטית , הן בנימוקיה והן בגובה הקנס חסר הפרופורציות והחברה דוחה בתקיפות את החלטת  רשות התחרות. החברה ובכיריה שהוזכרו בהחלטה התנהלו  כמצופה מנושאי משרה בחברה ציבורית מובילה ועל פי כל כללי המנהל התקין ובליווי משפטי, החברה משוכנעת כי אין ולא נפל רבב בהתנהלותה. החברה תגיש ערר ואין לנו ספק כי עמדת החברה תתקבל בערכאות המשפטיות".
מרשות התחרות נמסר כי: הממונה על התחרות הודיעה היום (שלישי) לשטראוס גרופ בע"מ (שטראוס) ולמשק ויילר בע"מ (ויילר), כי בהתאם לסמכותה בחוק, היא קובעת שהן ביצעו מיזוג מבלי שדיווחו עליו לממונה ומבלי שנתקבלה הסכמתה. הממונה הטילה על שטראוס עיצום כספי בסך של כ-111 מליון שקלים ועל ויילר בסך של כמליון שקל. עיצומים כספיים הוטלו גם על נושאי משרה בכירים בשתי החברות.
"לפי חוק התחרות הכלכלית, חברות שמעוניינות להתמזג נדרשות לפנות לממונה על התחרות מראש ולקבל את הסכמתה למיזוג, לפני שיתחילו בביצועו. החוק אוסר לבצע כל מעשה שיש בו משום מיזוג, מלא או חלקי, עד לקבלת החלטת הממונה ובכפוף לה.
"בפברואר 2022 החליטה הממונה על התחרות להתנגד לעסקת מיזוג במסגרתה ביקשה שטראוס לרכוש את השליטה בויילר.התנגדות הממונה למיזוג נבעה, בין היתר, מחשש מפני פגיעה בתחרות בשוק המשקאות הצמחיים הטריים, ששטראוס וויילר ביקשו שתיהן להתחרות בו. החברות לא עררו על החלטה זו של הממונה והמיזוג בוטל.
"במסגרת בדיקת המיזוג על ידי רשות התחרות הסתבר לרשות שבהסכמי המיזוג שעליהם חתמו החברות, הסכימו שתי החברות כי כבר ממועד החתימה על ההסכמים ועוד לפני שהחברות פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להתמזג  ולפני קבלת הסכמת הממונה (הסכמה שמעולם לא התקבלה, שכן הממונה התנגדה למיזוג), ויילר לא תעסוק בתחום תחליפי מוצרי החלב ללא אישור מראש ובכתב של שטראוס. בכך הפרו שטראוס וויילר את חוק התחרות הכלכלית.
"הפרת החוק עלולה לפגוע פגיעה משמעותית בתחרות בשוק המשקאות הצמחיים הטריים, שהוא חלק מתחום תחליפי מוצרי החלב, אותו תחום בו הוסכם שויילר לא תעסוק כבר ממועד החתימה על הסכמי המיזוג. מדובר בתחום שגם שטראוס וגם ויילר ראו בו חשיבות רבה, והפעילות בתחום הייתה חלק מהאסטרטגיה העסקית של כל אחת מהן. 
"שוק המשקאות הצמחיים הטריים הוא שוק ריכוזי שנשלט בידי תנובה, ונמצא כי שטראוס וויילר היו היחידות שפעלו לקראת כניסה אליו בעתיד הנראה לעין. שתי החברות ראו חשיבות בכניסה מהירה לשוק. הסכמי המיזוג עצרו מיידית כל פעילות של ויילר בתחום, קטנה כגדולה, בעוד ששטראוס המשיכה להתקדם. ההפרה לא רק עיכבה את כניסתה של ויילר כמתחרה בשוק המשקאות הצמחיים הטריים, אלא גם פגעה בתמריץ וביכולת שלה להתחרות בשוק זה בעתיד".
תגובות לכתבה(5):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    כתבה שלמה להגן על עבירה ענקית של שטראוס? מעניין למה? (ל"ת)
    דנידין 10/2024/30
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 4.
    הגיע הזמן להעניש את שטראוס
    דודו 10/2024/29
    הגב לתגובה זו
    1 1
    חברה שחצנית ודוחה שחושבת שמותר לה הכל, הגיע הזמן שתשלם על כל מעלליה.
    סגור
  • 3.
    הכול משמיים
    חיימקה 10/2024/29
    הגב לתגובה זו
    1 1
    תנסו למצוא מחנה משותף לכל הבעיות של שטראוס. ריקול שוקולדים, לפני חודש עוד ריקול, עכשיו קנס. זו אנרגיה השלילית שנוצרת בחברה בגלל היחס חלק ממנהלי לוגיסטיקה . דמעות שלנו זו הסיבה למה שקורה בשטראוס.
    סגור
  • 2.
    הגיע זמן
    ש.ב.ג 10/2024/29
    הגב לתגובה זו
    2 1
    הגיע זמן החברות האלה עושקות את הציבור בזמן שהם נהפכות למיליארדרים
    סגור
  • 1.
    אתר עלוב שעובד אצל הטייקונים שעושקים את הציבור
    בושה וחרפה 10/2024/29
    הגב לתגובה זו
    4 3
    בזיון של אתר בזיון של עיתונאים מוכרים את הנשמה לשטן בשביל חופן מזומנים
    סגור