דיגיטל וטק
2022 ברשתות החברתיות: פייסבוק הכי אלימה, טלגרם הכי 'נקייה'
יותר מחמישית מהישראלים סבלו מהתנהגות אלימה ומסוכנת ברשתות החברתיות השנה – אך רובם לא טרחו לדווח עליה, מכיוון שאינם מאמינים שהרשתות אכן יפעלו להסרת התוכן
22% מהישראלים חוו השנה את חרצובות מקלדתם של גולשים אחרים ברשתות החברתיות, כך עולה מסקר חדש שערך מכון מאגר מוחות עבור איגוד האינטרנט הישראלי לסיכום השנה. 18% דיווחו כי חוו מעקב או הטרדה מידי גולשים אחרים, ו-9% גילו כי תמונות אינטימיות שלהם הופצו ללא רשותם. החברה והאיגוד ציינו כי לא היה הבדל משמעותי בתשובות לשאלות הללו בין גברים לנשים.
מבין אלה שחוו פגיעה כזו או אחרת, פייסבוק היתה הרשת החברתית שבה אירעו רוב הפגיעות – 82%; וואטסאפ במקום השני עם 26%; אינסטגרם עם 24% - כל השלוש האלימות ביותר שייכות, כמובן, למטא; 17% אירעו בטוויטר; 16% בטיקטוק; 9% ביוטיוב; ו-9% בטלגרם, שלמרבה הפלא, למרות הפיקוח ההדוק הרבה פחות שלה על תכנים נראית כרגע כאפליקציית התקשורת שבה קורות הכי מעט פגיעות.
תגובותיהם של הישראלים לפגיעות שחוו גם הן לא מעודדות: 55% אומרים שאינם מאמינים שהפלטפורמות פועלות להסרת תכנים, ולכן אין טעם לדווח עליהם. למרות זאת, "רק" 38% לא מדווחים על תכנים פוגעניים כלל; 40% משתמשים בכלי הדיווח לעתים רחוקות בלבד; ו-15% בלבד משתמשים בהם לעתים קרובות. נציין בהקשר זה כי בעשור הקודם ניסה כותב שורות אלו לדווח באופן קבוע לפייסבוק על פרופילים שהיו מעורבים בפעילות מפוקפקת – ונאלץ לעצור בעקבות הודעה על כך שהחברה לא מוצאת ערך בדיווחים שלו, ואם ימשיך 'להציף' אותה בדיווחים, הפרופיל שלו יהיה זה שייחסם, במקום אלה של הפרופילים הזדוניים.
ואגב חסימות, 43% מהישראלים שספגו פגיעות כאלו או אחרות ברשתות החברתיות בחרו פשוט לחסום את הפוגעים במקום לנסות לענות להם או לדווח עליהם.
רוב הציבור הישראלי מאמין שהשיח ברשתות החברתיות אלים: 52% מהציבור אומרים שהשיח ברשת אלים במידה רבה או רבה מאוד, לעומת 27% בלבד שאומרים שהוא אלים במידה בינונית ו-15% בלבד שסוברים כי הוא אינו אלים כלל. כשהתבקשו לשער מי הקבוצות המותקפות ביותר, 33% מהישראלים ענו כי מדובר בערבים, 27.5% סברו כי מדובר בנשים, 23.7% להט"ב, ו-6.5% אנשים שהגיעו ממדינות אחרות (עולים מרוסיה, אתיופים, פליטים ומהגרי עבודה). 39% אומרים שהפוליטיקאים הם האשמים המרכזיים, ו"משפיעים מאוד לשלילה" על השיח האלים.
כתוצאה מכל זה, 42% נמנעים לעתים קרובות או קרובות מאוד מפרסום פוסט מתוך חשש מהתגובות שיקבלו; 31.1% נמנעים מדי פעם או לעתים רחוקות; רק 14.9% אינם נמנעים כלל. בקרב נשים נשים 46.2% נמנעות לעתים קרובות, לעומת 37.8% מהגברים.
עוד ב-
"תחושות הציבור (הן) שהאלימות הכללית והאלימות המקוונת משפיעות על חיינו באופן מוחשי", מסרה אורנה היילינגר, מנהלת מרכז נטיקה לשימוש מיטבי ברשת של האיגוד. "הציבור מצביע על הפוליטיקאים כגורם מרכזי שמשפיע על השיח מחד, וזה שבידו להוביל לשינוי מאידך. אין ספק כי כולנו נדרשים לקחת חלק במיתון השיח – הן כפרטים, הן כמבוגרים האמורים להוות דוגמה אישית לצעירים. אלו הפרמטרים המרכזיים שישפיעו בסופו של דבר גם על הפלטפורמות השונות, שהפכו לזירה אלימה, ולעיתים מסוכנת".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה