קריפטו

בנקמן-פריד בזבז את כספי FTX לקידומו האישי; המפרקים תובעים

הקרב המשפטי של FTX נמשך, עם 25 מאבקים להחזיר כספים שנמסרו לגורמים שונים, חלקם לצורך קידום האינטרסים האישיים של סם בנקמן-פריד. זאת, במטרה לפצות את הנושים שנפגעו מקריסת הבורסה
שרון בירקמן | 
FTX (צילום shutterstock)
מפרקי בורסת הקריפטו FTX הגישו סדרת תביעות בניסיון להחזיר כספים לנושים בעקבות קריסת החברה בנובמבר 2022, שגרמה להפסדים בסך כ-8 מיליארד דולר ללקוחות. בין התביעות שהוגשו בבית המשפט לפשיטות רגל בדלאוור נכללים איש הפיננסים אנתוני סקרמוצ'י וקרן הגידור שלו SkyBridge Capital, לצד ארגונים נוספים כמו בורסת הקריפטו Crypto.com, מפתחי המשחק Storybook Brawl, סוחר שניצל את הפלטפורמה לרווחים בלתי חוקיים, ז'אן שאלופין ראש בנק Deltec וארגונים פוליטיים כמו FWD.us. זאת, כחודשיים לאחר שבית המשפט אישר את תכנית הארגון מחדש של בורסת הקריפטו וכשנתיים לאחר קריסתה. 
אנתוני סקרמוצ'י ו-SkyBridge Capital
לפי כתב התביעה, מנכ"ל FTX לשעבר סם בנקמן-פריד ניהל במהלך 2022 קמפיין לצבירת השפעה והשקיע כספים בהשקעות ראוותניות שלא העניקו כמעט תועלת לחברה אלא לו אישית בלבד. עוד נטען בכתב התביעה, כי הקשר עם סקרמוצ'י, לשעבר מנהל התקשורת בממשל הראשון של דונלד טראמפ, היה אחת מאפיקי ההשקעה המרכזיים של בנקמן-פריד, תוך ניצול רשת הקשרים הפיננסית, הפוליטית והחברתית של סקרמוצ'י.
באחת ההשקעות, FTX פרסה חסות על כנס SALT של סקרמוצ'י בינואר 2022, עניין של 12 מיליון דולר. במרץ 2022, השקיעה אלמדה (Alameda Research), החברה האחות של FTX, עשרה מיליון דולר בקרן המטבעות שלו, SkyBridge. בספטמבר אותה שנה, FTX רכשה 30% מהחברות שמנהלות את כלי ההשקעה של SkyBridge, בעסקה בשווי 45 מיליון דולר. על פי כתב התביעה, ההשקעה היתה חסרת היגיון כלכלי, שכן FTX יכלה להשיג בעצמה את סל המטבעות שבו הושקעו מרבית הכספים במחיר נמוך יותר.
בנוסף, FTX טוענת כי SkyBridge הפרה את תנאי ההסכם כאשר מכרה חלק מהנכסים הדיגיטליים בשנת 2023 ללא קבלת אישור מ-FTX, בניגוד לתנאים שהוסכמו ביניהם. לפי כתב התביעה, אילו נכסי הביטקוין והסולנה שנרכשו במסגרת ההסכם היו נשמרים, הם היו שווים כיום כ-120 מיליון דולר.
על פי כתב התביעה, בנקמן-פריד השקיע בסך הכול 67 מיליון דולר במיזמים שונים של SkyBridge במהלך 2022. זאת, בתקופה שסקרמוצ'י היה בתהליך חיפוש אחר תמיכה כלכלית, שכן הנכסים המנוהלים על ידי SkyBridge ירדו משיא של 9 מיליארד דולר ב-2015 ל-2.2 מיליארד דולר בלבד. כעת FTX דורשת ממנו להשיב לה מעל 100 מיליון דולר.
ז'אן שאלופין / בנק Deltec
FTX תובעת גם את ז'אן שאלופין, יו"ר בנק Deltec, על השקעה של 11.5 מיליון דולר שביצעה החברה בחברת החזקות בבעלותו של שאלופין בתמורה ל-10% ממניות החברה, אשר כללה את בנק פרמינגטון (Farmington State). 
פרמינגטון היה אחד הבנקים הקטנים ביותר במדינה, אך FTX השקיעה בו סכום כפול. לאחר ההשקעה, הבנק שינה את שמו ל-Moonstone, והחל לשתף פעולה עם עסקים בתחום הקריפטו. עם תפיסת 50 מיליון דולר מכספי FTX בידי רשויות פדרליות, הבנק שב למיתוג הקודם. התביעה דורשת את החזר ההשקעה בסך 11.5 מיליון דולר.
מפתחי Storybook Brawl
המשחק Storybook Brawl, אחד מהמשחקים האהובים על בנקמן-פריד, נרכש על ידי FTX ב-2022. על פי כתב התביעה, FTX השקיעה כ-25 מיליון דולר בחברה שפיתחה את המשחק, אף ש-Storybook Brawl לא יצא מעולם משלב הבטא. המפתחים המשיכו לקבל תשלומים במשך שמונה חודשים נוספים, ובכלל זה כשני מיליון דולר בשכר ובונוסים, למרות שהמשחק לא הושק.
התביעה דורשת להחזיר מעל 24 מיליון דולר שניתנו להשקעה במשחק, שפיתוחו נעצר לאחר קריסת הבורסה.
הסוחר המניפולטיבי
FTX תובעת גם את נאוואז מוחמד מירון, סוחר שניצל את פלטפורמת FTX כדי לבצע מניפולציות על מחירי מטבעות דיגיטליים לא נזילים. הוא השתמש בשיטות שונות, כולל פתיחת חשבונות מזויפים, כדי להשפיע על מחירים של מטבעות כמו BTMX ו-MobileCoin. לטענת התביעה, באמצעות המניפולציות מירון הרוויח מיליארדים על חשבון הפלטפורמה ומבלי שהלקוחות והחברה יכלו להבחין בכך בזמן אמת.
עוד נטען כי בכתב התביעה מירון היה מעורב בהלבנת הון והונאות פונזי, וכי הוא מקושר לארגוני פשע מאורגן במזרח אירופה. על פי כתב התביעה, מירון המשיך במעשיו גם לאחר שהחברה פשטה רגל. הוא ניצל את המערכת לביצוע עסקאות לא חוקיות, תוך שימוש בכינויים מזויפים והסוואת זהותו. 
התביעה דורשת ממירון להשיב מאות מיליוני דולרים, וכן לדחות את תביעת פשיטת הרגל שהגיש כנגדה, בסך 13 מיליון דולר, בטענה כי הוא ניצל לרעה את המערכת תוך הפרת תנאי השימוש שלה.
תביעות נוספות שהגישו מפרקי החברה במטרה להשיב כספים מנכסים מוקפאים כוללות, בין היתר, תביעה נגד KuCoin לשחרור נכסים בשווי 50 מיליון דולר שהוקפאו ב-2022, ותביעה כנגד Crypto.com להשבת מעל 11 מיליון דולר בנכסים שהוחזקו מאז 2022.
מאז קריסת FTX, הורשעו מספר בכירים בחברה בעבירות הונאה והלבנת הון, ובכלל זה המנכ"ל סם בנקמן-פריד ומנכ"לית אלמדה קרוליין אליסון, ששיתפה פעולה עם הרשויות ונידונה לשתי שנות מאסר. סם בנקמן-פריד נידון ל-25 שנות מאסר ומערער כעת על ההרשעה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה